Home Forums Medicijnen Tresiba werkt incidenteel als kortwerkend

Tresiba werkt incidenteel als kortwerkend

AL een half jaar spuit ik zeer tevreden met de langwerkende Tresiba. Eindelijk een stabiele basis en geen last van opbouw en afbouw zoals bij Lantus/ Abasaglar. Dat zie ik ook terug in mijn HbA1c, die is nu 44 à 45. Maar gisteren werkte hij als een kortwerkende. Na 1 uur zakte ik ineens supersnel in een flinke hypo en na een uur of 4 à 5 nog eens. 7 uur na het spuiten begint de bls te stijgen en begin ik met het corrigeren met kortwerkend. Vanochtend werd ik wakker met 18,5. Ongekend voor mij inmiddels, omdat ik nu zo’n 4 jaar de FSL heb. Maar dit was 14 dagen geleden ook, precies hetzelfde. Het zijn verschillende Tresiba pennen. Ik weet zeker dat ik de goede pen had: de blauwgroene met flex techniek. Ik vind het overigens een fantastische pen om mee te spuiten. De Humalog zit in een knalrode Savvy, die met zijn bolle vorm ook wel lekker in de hand ligt

Twee vragen: zijn er meer mensen die hier wel eens last van hebben?
Weet iemand waardoor een langwerkende zich gedraagt als een kortwerkende?

Ik spuit de lang(er)werkende al 42 jaar in mijn benen: afwisselend rechts en links en ik rouleer. Op mijn dijbenen heb ik geen huidplooien, dus ik injecteer rechtstandig met een 6 mm naald. De kortwerkende spuit ik nu al zo’n 30 jaar in mijn buik, eveneens roulerend. Verder geen reden voor een hypo qua activiteit of zo iets. Evenmin voor de latere hypers qua voeding, koorts, stress of zoiets.

Het is nu twee keer gebeurd in een half jaar, maar het maakt me onrustig.

 • Hallo Yvonne
  Ik spuit voor het slapen gaan ook de Tresiba en heb er tot nu toe geen problemen mee, ik spuit wat ik nodig heb dat is niet altijd dezelfde eenheden, ligt eraan hoe mijn suiker op dat moment is
  Nu ik de fsl gebruik zit ik beter mat mijn hba1c.
  Vraag het eens aan je internist/nefroloog misschien weet die een oplossing.

 • Dag Yvonne,

  Ik spuit nu een paar jaar Tresiba. Ben er ook blij mee.
  Nu ik sinds kort ook de FSL heb, weet ik dat mijn bloedsuikers omhoog schieten, een half uur nadat ik Tresiba heb gespoten. Na 2/3 uur kelderen mijn bloedsuikers en meestal kom ik dan laag uit als ik opsta.
  Voor de FSL had ik daar geen idee van. Ik prikte vlak voor ik Tresiba spoot en dan weer nuchter.

  Mijn internist raadde vorige week aan om dan toch maar wat minder Tresiba te spuiten (minderen met 4 eenheden, duurt 3 tot 5 dagen voor je effect merkt).
  Mijn diabetesverpleegkundige ondersteunt dat. Beter hoog dan hypo.

  Ik vraag me wel eens af of het de partij Tresiba is. Ze komen overal en nergens vandaan. Vaak zitten er Nederlandse stickers op de pen en blijkt de originele taal Grieks of iets heel anders te zijn.
  Ik denk niet dat de Tresiba zelf anders is, maar je hebt geen idee hoe het verhandeld/opgeslagen/verscheept is. En dat heeft natuurlijk invloed op de werking. Ik heb soms opeens ook een paar pennen waarbij de Tresiba behoorlijk brand en dat heb ik normaal niet.

  Geen idee natuurlijk of dat bij jou ook het geval is, maar misschien een mogelijkheid?
  Mij werd afgeraden te corrigeren met kortwerkende. Ik merkte ook geen verschil, trouwens.
  Bij twijfel gewoon je behandelaar vragen.

 • Inmiddels contact gehad met mijn internist. Zijn eerste vraag was of ik me niet vergist had met de pen. Logisch. Hij heeft er geen verklaring voor. Tresiba hecht zich aan het eiwit, dus zelfs als je in een ader zou prikken, kan het technisch gezien niet sneller gaan werken. Nu prik ik wel eens in een ader, maar heb ik echter geen verschil met de werking bemerkt. Alleen een blauwe plek. Maar ik mag hem altijd bellen op zijn 06 als het acuut is.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.