Home Forums Zwangerschap Twijfel over OGTT

Twijfel over OGTT

Kort geleden heb ik een OGTT gehad bij 28 weken zwangerschap. De reden hiervoor was het geboortegewicht van mijn 1e kindje (8 pond bij 38 weken), verder geen risicofactoren aanwezig.

Uitvoering van OGTT zou moeten zijn: nuchter prikken, suiker drankje drinken en 2 uur na opdrinken suikerdrankje nogmaals prikken. Bij mij is 1,5 uur na drinken van het drankje al geprikt…. wat mij nu dus een iets te hoge waarde oplevert. Nuchter was 4,3 mmol/l en na 1,5 uur 8,2 mmol/l. Ik vraag me af of ik wanneer er na 2 uur geprikt was niet gewoon op een waarde onder de 7,8 gekomen was.

Vooruitlopend op mijn bezoek aan de diabetescarrousel heb ik een 7 punts dagcurve geprikt (nuchter, voor ieder maaltijd, 2 uur na iedere maaltijd en voor het slapen gaan). Geen rekening gehouden met het dieet ook, ik heb zelfs geluncht met 2 boterhammen met hagelslag. Waardes waren:
N: 4,3, NO: 5,1, VL: 4,1, NL: 5,7, VD: 3,7, ND: 4,8, VS: 4,3.

Graag wil ik jullie advies. Zal ik vragen om een nieuwe OGTT? Of is de diagnose zwangerschapsdiabetes toch logisch ondanks de normale 7 punts dagcurve?

  • Hoewel ik geen arts ben, kan ik mij goed voorstellen dat u twijfelt. Uit ervaring weet ik dat een halfuur een groot verschil kan maken. Van 8,2 naar 7,8 of lager in een halfuur is goed mogelijk. Daarnaast geeft uw dagcurve mij geen aanleiding om te denken dat u een vorm van diabetes hebt, tenzij de bloedsuikerwaarden een gevolg zijn van een behandeling. Maar u zegt dat u zich niet aan het dieet hebt gehouden.
    Ik kan en mag niet beoordelen of deze diagnose correct is, maar ik adviseer u om uw vragen met uw behandelaar te bespreken en uit te leggen waarom u aan de diagnose twijfelt. U kunt vragen of een nieuwe OGTT of andere aanvullende onderzoeken mogelijk zijn.

  • En als je twijfelt of twijfel houdt bij deze behandelaar, gewoon een second opinion vragen of een tweede OGTT nodig is.

  • Heej mama van, ik heb een soortgelijke ervaring. Bij mij is alleen na 2 uur en 15 min geprikt ipv aanbevolen 2 uur waardoor ik misschien een te lage waarde heb gekregen. Heb jij een nieuwe OGTT gekregen? En zo ja, heb je dat via je verloskundige aangevraagd? Ben benieuwd naar het verloop.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.