Home Forums Nieuw met diabetes Twijfel tussen type 1 en 2

Twijfel tussen type 1 en 2

Hallo,

Ik ben 26 jaar, heb 2 kindjes van 2,8 jaar en 5 maanden. Ik heb bij beiden kindjes zwangerschapsdiabetes gehad. 1e kon met dieet 2e was met ondersteuning van snelle insuline. Helaas is gebleken dat na een suikertest 12 weken na de bevalling van mijn 2e kindje verstoorde waardes geconstateerd. Mijn waarde 1,5 en 2 u na de test was hoger dan 11. Dit kwam totaal onverwachts… ik was wel veel moe, voelde me niet lekker,… maar wijten dit aan de druk van een 2e baby in huis. Ze hebben verder nog onderzocht naar c peptide en insuline en deze waren nog inorde. Deze endocrinoloog gaf de diagnose type 2. Ik voelde mij niet goed bij het verhaal dus ben voor een second opinion gegaan bij een andere arts. Deze vond het heel verontrustend dat ik zo´n waardes had na een ogtt en er verder geen aanwijzingen zijn naar type 2. Hij ziet me eerder als een type 1 omdat ik een laag bmi heb, een jonge leeftijd, volgens hem pas ik niet in het straatje type 2. Na paar weken voelde ik me vaak energieloos na maaltijden. Mijn suikers waren hoog maar niet extreem. Ik ben gestart met metformine 500mg 2x per dag. Ik reageer hier wel goed op. Buiten de bijwerkingen dan. Toch wilt hij uitzoeken of het geen type 1 is. Hij heeft nu bloed afgenomen voor te kijken op antistoffen. Deze kunnen paar weken duren. Zijn hier nog mensen met zo´n voorgeschiedenis die toch type 1 of 2 hadden?
Verder ben ik ook geconstateerd met een hoge bloeddruk die niet makkelijk onder controle is 😅.

Ik ben best bang. En ik weet niet wat me te wachten staat. Volgens de arts zijn we er goed optijd bij en is het nu aan het ´sluimeren´

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
Even een kleine voorgeschiedenis

 • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/wat-is-lada

  Dit zou ook nog kunnen al weet ik niet of jij valt onder geleidelijk.
  Goed dat een en ander wordt uitgezocht, hopelijk kun of wil je tegen die tijd een update geven van de resultaten.

  Ik had ook zwangerschapsdiabetes en 17 jaar later glucosetolerant en 10 jaar daarna dm2. Weer een ander verloop dan jij.

  Ik weet wel dat ik van hypers (10+) enorm moe en slaperig ben. Sterkte!

 • Dankje. Deze had ik inderdaad ook al gezien. Het is afwachten wat de testen zullen geven. Thuis meet ik nooit hoger als 180. Maar ik merk dat ze niet snel dalen na een maaltijd. Vaak na 3 a 4 uur zit ik nog op dit getal. Door de metformine heb ik dit wel niet meer. Al ben ik nog heel oververmoeid. Hij denkt dat het sluimert omdat mijn hba1c waarden nog binnen de normen zitten. Als ik de resultaten heb meld ik deze nog even! Hij vind dat als het type 2 na de zwangerschapsdiabetes zou zijn ik idd pas achter een x aantal jaar verstoorde waardes zou moeten hebben. Hij denkt dat de zwangerschapsdiabetes de type 1 diabetes getriggerd heeft.

  Bedankt voor je reactie!

  • Zorua

  Wat rot voor je.
  Mijn uitslag van antistoffen was binnen twee weken binnen. Hopelijk vinden ze een behandeling voor jou waardoor je je weer fitter gaat voelen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.