Home Forums Voeding TYP1: Ochtend veel meer spuiten als gewoonlijk?

 • Bleedz

TYP1: Ochtend veel meer spuiten als gewoonlijk?

Beste leden,

Ik heb sinds mn 7e diabetes (ben momenteel 21) en merk dat ik de laatste tijden in de ochtend veel meer moet spuiten als normaal met mij dosering (spuit 1 novorapid voor elke 5 koolhydraat, en in de avond 26 levemir)

Ik sport veel (voornamelijk fitness) waardoor ik veel eet om aan te komen (bulken). Ik ben gespierd gebouw dus zeker geen overgewicht of iets in die richting, ik heb juist moeite met aankomen.

Alleen merk ik dat ik erg veel novarapid spuit op een dag door de hoeveelheid wat ik eet, en ik denk zelf dat ik ook een beetje insulineresistentie heb gekregen omdat ik zoveel en zo vaak spuit (ongeveer 40-50 eenheden novarapid per dag + 26 levemir standaard)

Heeft iemand hier ook last van in de ochtend extra te moeten spuiten? En heeft iemand tips om minder insuline resistentie te krijgen?

Ps: ik zit ook best vaak hoog, omdat ik na m’n maaltijden spuit.

  • Ytsma

  Als ik extra vet eet, heb ik ook last van dat ik meer moet spuiten om de boel op orde te houden.

  Vet zorgt voor insulineresistentie, dat kan dus de oorzaak zijn.

   • Bleedz

   Ik heb het vaak met patat en dat soort eten, zelfs 2-3 uur na t eten gaat mn bloedsuiker niet omhoog maar als ik dan bijv ga slapen dan wordt ik hoog wakker.

   Gelukkig heb ik niet veel vet, en ben ik ook nog is begonnen met droogtrainen dus hopelijk mindert dat m’n resistansie voor insuline.

 • Waarom spuit je na de maaltijd?

   • Bleedz

   Omdat ik best gevarieerd eet, en soms wat meer als andere dagen dus als ik op koolhydraten spuit dan ‘zou’ ik goed moeten zitten.

  • Ytsma

  Het probleem van na de maaltijd spuiten is dat je eerst omhoog gaat door het eten en daarna pas omlaag door de insuline. Ook heb je dan meer insuline nodig dan als je het voor de maaltijd doet.
  Novorapid begint vaak pas na 10min tot een kwartier na inspuiten te werken. Daar probeer ik ook zoveel mogelijk rekening te houden.

  • Dit is misschien voor jou zo maar voor een ander niet. Ik spuit standaard na de maaltijd omdat ik anders een hypo krijg.

    • Ytsma

    Tsja zal waarschijnlijk ook ervan afhangen wat je eet en de gevoeligheid voor de insuline.
    Ik eet volledig plantaardig met veel koolhydraten en weinig vetten(10%-15%).

 • Ja, je kan dan ook in tweeën spuiten. Vooraf een hoeveelheid die je minimaal verwacht te eten en na afloop eventueel bijspuiten voor de meerdere koolhydraten. De Novorapid begint niet alleen na een kwartier, maar moet ook nog opbouwen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.