Home Forums Zwangerschap Type 1, zwanger en de bevalling

Type 1, zwanger en de bevalling

Beste allemaal,
Ik zou heel graag jullie advies en ervaringen willen. Ik ben nu 35 weken zwanger en heb al 20 jaar DM1. Ik ben goed ingesteld (HbA1c 5,3) en gebruik de CGM van Medtronic. De baby zit op het 75ste percentiel, dus is wat groter dan gemiddeld (bij 40 weken 4000 gram), wat volgens mijzelf toch wel iets te maken heeft met schommelende suikers. Ikzelf ben klein (1,58). Nu is het idee om tussen 38 en 39 weken in te leiden. Nu zie ik nogal op tegen het inleiden en denk ik erover direct een keizersnede te vragen en dat kan ook gewoon. Daarbij spelen de volgende punten mee:
– Inleiden kan erg lang duren, je lichaam en de baby zijn er eigenlijk niet klaar voor en de kans is groot dat jij en de baby meer stress/pijn hebben en uitgeputter raken dan bij een normale bevalling. Met diabetes lijkt dit me moeilijker op te vangen, omdat je in deze situatie ook extra last zult hebben van hypo’s en hypers.
– Juist tijdens de bevalling is het nog zo belangrijk om lage en stabiele suikers te houden, om de kans op een hypo bij de baby na de geboorte te voorkomen. Dat geeft een extra last en lijkt me door punt 1 juist moeilijker.
– Ik ben erg klein en de baby is relatief groot, wat de kans op slagen van het inleiden kleiner maken. Ik heb begrepen dat 50% van de inleidingen bij DM1 alsnog leidt tot een spoedkeizersnede, klopt dat?
– Is herstellen van een keizersnede bij DM1 gecompliceerder?
Ik hoop dat jullie ervaringen of advies hebben over mijn afweging tussen inleiden en direct keizersnede! Het belangrijkste is dat het kind een zo goed mogelijke start krijgt.
Groeten en alvast veel dank!

  • Mini

  Hoi,

  ik heb je een pb’tje gestuurd.

  Groet,
  Mini

 • Hoi Debbie,
  ik heb geen antwoord op al je vragen, maar misschien heb je iets aan mijn ervaring :-) Ik heb ook type 1 en heb twee kinderen. Beide keren stond ik ingepland voor inleiden bij 38wk, maar beide keren werd de baby al voor de 38e week geboren. Ervaring met inleiden heb ik dus niet. Maar wat me opvalt is dat je inleiden tegenover een normale bevalling zet (wat betreft duur en pijn), maar bevallingen zijn er echt in alle soorten en maten. Dus wat kun je er eigenlijk aan vergelijken? Die vragen over inleiden en over herstel na een keizersnede, heeft je gynaecoloog/verloskundige daar geen antwoord op trouwens? Daar zijn vast wel cijfers over bekend.
  Met bevallen heb ik dus wel enige ervaring, en als ik jou was zou ik me niet zo druk maken over de bloedsuikers tijdens de bevalling. Daar heb je je al minstens 9 maanden druk om gemaakt toch? Die uren van de bevalling zullen geen hypo bij je baby veroorzaken noch voorkomen. Het is vooral van belang om zelf scherp te blijven en niet in een hypo te belanden, want je wilt je focussen op de bevalling! Mijn dvk adviseerde om mijn pomp op 50% te zetten en ieder uur te meten, en dextro’s ofzo bij de hand te houden.
  Veel succes met je beslissing en natuurlijk met de bevalling!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.