Home Forums Voeding Type 2, limonade, en snoep

 • lugum

Type 2, limonade, en snoep

Hallo,

Ik ben 40 jaar, en 15 jaar de diagnose diabetes type 2, en slik 2x per dag 500mg metformine.
Mijn waardes zijn al een tijd stabiel rond de 6mmol, dus dat is netjes, bloeddruk, gewicht is altijd prima verder.
Een paar weken geleden was ik voor andere zaken in het ziekenhuis waar ik m’n bloed moest testen om 14:00 en net daarvoor een flesje cola en kroketje op had, ik hoefde niet nuchter te zijn maar toch prikte ze ook voor suiker en kwam 15 uit, wat teveel schijnt te zijn ook voor iemand met diabetes en medicatie.
Een dag erna om 19:00 prikte ik zelf thuis en zat het gewoon weer op 6.

Ik had vandaag een afspraak met de verpleegkundige (die mij altijd streng overkomen) en die wilde niet in discussie gaan en zei zelfs een blikje cola kan dingen beschadigen voor je.
En dan moet je maar overgaan op zero, maar dat vind ik niet te drinken en bovendien zit er aspartaam (of stevia) wat net zo slecht schijnt te zijn.

Ik heb ook gelezen dat mensen blind kunnen worden maar vooral ook 10 jaar korter kunnen leven met type 2, 20 jaar met type 1 (en onderzoeken willen natuurlijk nogal verschillen) is dat zo?
Is dat alleen bij mensen waar de suiker lange tijd hoog blijft of loop ik ook zelfs dat risico met 6mmol?
Daar heb ik een grote angst voor je wilt natuurlijk zo lang mogelijk (gezond) leven.
En ik weet dat cola best veel suiker in zit, of een snicker met 52gram, en waar ik voorheen wel een fles frisdrank per dag nam, ben ik dat ook zeker niet meer van plan, maar de vraag of af en toe een glaasje of een snoepje met wat suikers echt zoveel kwaad kan als je over het gemiddelde wel goed zit, of iets dan nog met ietsjes minder suiker als een lipton ijsthee?

Ik mag ook al geen alcohol meer, en zo voelt het toch wel erg sober aan te worden/te leven.

Ook schijnt het dat met betere voeding en beweging je nog een soort diabetes “af” kan raken, en aangezien ik al op 6 zit, maar je behoud toch altijd wel die stempel diabeet, je raakt er nooit geheel van af bedoel ik?

 • Ik weet dat de streefwaarden zijn tussen de 4 en 10 mmol/L (voor mij dan). Mijn internist vind een piekje acceptabel. Of dit schade oplevert weet ik niet. Ik ben 33 en ik heb dus last van diabetische maculopathie, ik heb overigens type 1. Hiervoor krijg ik sinds kort avastin injecties in mijn ogen. Mijn visus is al slechter (0.7 voor het slechtste oog). Ik vind het kijken vervelend en elke vier weken krijg ik weer een injectie. Je moet jezelf dus afvragen of je eventuele complicaties zou willen krijgen voor dat blikje cola. Ik neem zelf geen suikers en andere kortwerkende koolhydraten want ik heb het er niet voor over.

   • lugum

   Bedankt voor de reactie, bij mij word altijd die 7 mmol aangehouden, het was een keer 7,3 ofzo en ik dacht nou goed, kreeg ik nog “op m’n kop” van de verpleegkundige.
   Mijn rechteroog is 20% achteruit gegaan in 6 jaar dat is een verschil van op je bed nog ondertiteling kunnen lezen en nu dichtbij de tv het amper zien, maar volgens de opticien was dat gewoon de natuur en niet diabetes.

   Het is natuurlijk logisch als je constant op 10mmol bijv zou zitten te zeggen ja ik stop met alle suikers omdat dat het gewoon niet waard is, maar omdat je nog op zo’n waardes zit die best wel redelijk zitten. De vraag is dus vooral dat ik niet weet of dat blikje cola kwaad kan, ik ben niet onder behandeling van een internist.
   Wel na 7x bloedprikken eindelijk (ik wilde al na 3x) via de huisarts nu bij een maag-darm-lever specialist om te hoge gamma GT waarden, al zei de verpleegkundige me wel iets nieuws dat ook teveel suikers door de lever verwerkt worden, wat een huisarts (terwijl die weet dat ik diabetes heb) noch een specialist mij dat verteld heeft, ik wist dat niet.

   Ik weet niet hoeverre de kennis van die verpleegkundigen zijn versus artsen zoals die internist ook zegt een piek bij je is niet erg, vaak zijn verpleegkundigen erg gauw getraind tegen iedereen van oh ga maar over op zero, net zoals artsen zeggen drink maar geen alcohol meer of rook niet (vind ik).

   Ik hoop dat het met je ogen een beetje goed blijft.

   • Dankje! Wat heb jij een strenge verpleegkundige zeg. Ik weet ook niet wat beter is, mijn verpleegkundige zie ik eens in de acht maanden en dan is het als volgt: “gaat wel goed he, mooie HbA1C! Tot de volgende keer”.

    Weet je trouwens zeker dat het niet om je HbA1C gaat met 7.0% ipv mmol.

    • lugum

    Ik zou best willen ruilen met je, heb 3 verpleegkundigen gehad (die andere 2 waren ermee gestopt). Bij ze allemaal kon er nog nooit eens een glimlach van af, ik dacht altijd dat het aan het beroep lag dat ze het niet altijd zo leuk vonden ofzo.

    Ze (en deze ook) wilden me zelfs eigenlijk om de 3 maanden zien terwijl ik gewoon goed zit, en geen echte klachten ondervind dat ik gewoon strikt hebt gezegt nee 6 maanden, eigenlijk vond ik een jaar ook best maar dat vond ze weer te lang.

    Ja je hebt gelijk, ik bedoel HbA1C (ik heb ook een te hoge gamma GT en heb je weer ALT waardes enz, ik heb er zoveel te onthouden dat ik er geen wijs meer uit word soms).
    Maar ook als ik er ter plekke gewoon zelf prik is het ook altijd 6-7 vaak, dan is dat toch weer mmol maar komt toch op hetzelfde neer alleen de een is op langere termijn en de andere ter plekke?

    Vroeger kreeg ik wel stiekem nog soms stripjes mee om zelf thuis te testen, later deden ze er steeds moeilijker over, die ene keer na die 15, heb ik een teststripje geleend van m’n nichtje dat ik wist dat weer op 6 zat de dag erna om 19:00.
    Dat is de enige keer dat ik weet dat het zo hoog heeft gezeten, soms wel 10-11 maar toen zat ik nog in een experimenteer fase met de medicatie, en ook soms niet nuchter geprikt, maar dat zit dan nog op het randje van wat mag.

    Maar weet je ook persoonlijk vind ik de huisartsen ook niet meer wat ze zijn geweest, zit nu op zo’n huisartsenpost en heb er verschillende geprobeerd, 1 zat gewoon symptomen te zoeken op google, en nam ook mijn oxazepam af (en van iemand anders ook de medicijnen) moet je weer naar een andere arts gaan om het terug te mogen vragen.
    En bijv een dubbele afspraak boeken, is de dokter te laat (oud stelletje voor je) en sta je nog na 5 minuten al buiten.

    Ik heb een aantal klachten, ik ben echt bijna 3x goed gestikt in een appel/pizza (zonder iemand in de buurt, toevallig had ik drinken staan en is het zo losgekomen), libido is van 7x naar 0-1x per dag gedaald (en met ouderdom komt dat maar zo drastisch.. en ik voel me daar ook gewoon niet in serieus genomen) en vermoeidheid, zo dat ik na een dag werken geen puf heb te koken (ook niet goed voor je diabetes natuurlijk), maar ook niet in staat ben 5 dagen te werken op dit moment.
    En je moet eigenlijk niet googlen maar je hoopt toch iets te kunnen vinden van ja dit heb ik, maar helaas ik kan het niet vinden.

    Dacht nog even secundaire hemachromatose (vanwege die hoge gamma gt, verminderde libido en kon ook diabetes veroorzaken) maar de specialist sloot dat uit, helaas.

 • Hier is volgens mij sprake van een misvatting. De lever zet suikers om in vet, dat wordt opgeslagen. Maar het verlaagt niet je bloedsuikers, dat kan alleen met insuline geproduceerd door de alvleesklier of gespoten. Je nieren proberen hoge bloedsuikers weg te filteren, vandaar het vele plassen en dorst hebben. Maar verlagen doen ze ook niet. Je droogt alleen uit. Toch is het wel handig als je meer weet over snelle en langzame koolhydraten, kijk eens op deze site https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten
  Iedere keer als je zo’n lading snelle koolhydraten binnen krijgt, krijgt je alvleesklier een opdonder. Die slijt harder daardoor. Plus dat al die schommelingen in je bloedsuikers de kleine bloedvaatjes beschadigen, steeds verder.

   • lugum

   Er is geen misvatting over, ik weet dat de lever niks met insuline te maken heeft, maar als die lever wel al die overbodige suikers moet verwerken met een hoge gamma GT waarde (dat gaat om de lever) dan zal het waarschijnlijk niet helpen.
   In oktober moet ik bloedprikken daarvoor, en dan kijken wat daar de verdere stappen zijn, een echo was goed, hij voelde ook niks, maar het zou nog leververvetting kunnen zijn (en misschien door die opgestapelde suikers?).

   In mijn jeugdige jaren dronk ik makkelijk een fles frisdrank per dag op, en ja je hebt ouders die zeggen roken is slecht enzo maar niemand die me ook waarschuwt voor die frisdrank, als je zo jong bent denk je er ook niet bij na, je voelt je ook nog onoverwinnelijk tot je richting de 30-40 gaat. En ja ik dronk ook een tijd nog alcohol wat ook niet mixt met diabetes.

   Ik drink in de zomermaanden wel veel water (lekker uit de vriezer) en thee, en zit wel vaak aan de aangehouden 2 liter, al heb ik nog wel eens 1 fles cola of sinas per week, maar veel plassen heb ik niet echt, sterker nog het is de “nummer 2” wat ik wel een paar keer op een dag moet, terwijl ik ook niet veel eet, ik heb geen overgewicht, ben zelfs mager.

   Bedankt voor de link, zal het zeker doornemen, maar het zegt weer weinig over of dit echt voor iedereen met diabetes is ook al is het 6mmol of erger, ik vind het persoonlijk een verschil 6mmol of 15mmol bijv maar misschien zie ik dat verkeerd?
   Diegene die een bericht hiervoor plaatste zei ook dat een internist zei dat een piekje bijv best acceptabel is.
   Misschien is eigenlijk alleen m’n huisarts die daar ook wat echt over kan zeggen.

  • Frankvo

  Dat je klaagt kan ik dan ook niet begrijpen. Je hebt diabetes dus moet je jouw leefstijl veranderen door op je suikers te letten. Als je dit niet wil moet je ook niet verwonderd zijn dat je suiker te hoog kunnen zijn.

   • lugum

   Ik klaag niet, ik vraag en goh goh met 1x 15 terwijl de rest altijd 6 is.

    • Loenoes

    “De vraag is dus vooral dat ik niet weet of dat blikje cola kwaad kan.”
    Al 15 jaar diabetes hebben en serieus deze vraag stellen? Sorry hoor maar ik kan hier echt zo kwaad over worden. Verwonderd zijn dat je na een kroket met een blik cola een hoge waarde hebt. Dan heb je je diabetes de afgelopen 15 jaar gewoon niet serieus genomen. En ik begrijp wel dat een diabetesverpleegkundige van zo’n houding dan ook niet erg enthousiast wordt.
    Ik, als type 1 diabeet, begrijp hier echt helemaal niets van.

    • lugum

    Ja heel verwonderd, als je nooit wat verteld word dan alleen keurig, of soms met 7 naja net iets te hoog, over de gehele lijn zit ik op 6, nogmaals als je op 10 of zelfs permanent op 15 zit, is het geheel anders.
    Daar word ik ook altijd geprikt en is het prima, verder word je gewogen, kijken ze je voeten af en toe na, bloeddruk alles is verder altijd prima.

    Omdat ik type 2 heb kan ik niet na elk dingetje testen wat het met me doet, wat jij wel kan en moet met type 1, nu is dit een soort per ongeluk eruit gekomen wat cola heeft gedaan.
    Verpleegkundige zei ook dat een kroketje zelfs niet eens een punt zou zijn geweest (wat ik dacht van wel).

 • Hallo lugum,

  Uit het volgende onderzoek blijkt dat het risico op complicaties al begint bij een gemiddelde waarde van 5,5 en al bij gezonde personen.

  https://care.diabetesjournals.org/content/43/4/894?fbclid=IwAR2gAuj8kpMe1rar5o-09nTA-yyn5OWTISrnsjJ3AHGpV61wSuJbxdf4Qow

  Het klopt ook dat je als iemand met diabetes type 2 de kans hebt om tien jaar minder lang te leven als een gemiddeld persoon. Daarbij is het de vraag of je tegen die tijd ook gezond blijft. Misschien leef je wel tien jaar korter met allerlei complicaties. Op die complicaties zit je niet te wachten.

  Ik wil je niet laten schrikken, maar het hebben van suikerwaarden zoals een gezond mens is dus erg belangrijk om het risico op complicaties te voorkomen. Als je gezonde suikerwaarden wil nastreven kan je niet anders dan je levensstijl aanpassen.

  Succes en sterkte!

   • lugum

   Hallo Dorfmeister.

   Bedankt, tenminste een duidelijk antwoord met 5.5, en een link.
   Bedoel je niet 5.2? “showed an increasing risk of disease with glucose levels increasing from 5.2 mmol/L”

   Niet om dit onderzoek af te doen, maar ik heb er ook wel wat gelezen, er zijn ook onderzoeken die bijvoorbeeld weer zeggen dat je langer leeft omdat bepaalde mensen juist gezonder gaan leven terwijl ze dat zonder diabetes niet zouden doen.
   Ook is mij een beetje vreemd dat als je bij een verpleegkundige of zelfs huisarts komt en het is 6-7 dat ze dan zeggen keurig?

   Ik ben werk en prive erg van de computers, en ja daardoor beweeg ik eigenlijk veels te weinig ook, en ook als ik thuiskom soms te moe om goed te koken, dan pak je wat makkelijks en natuurlijk is dat vaak ongezond, als ik dat kan aanpakken moet het toch lukken om van 6 naar 5,2-5,5 te gaan of zelfs nog beter?

   Naja die complicaties schrik ik nog niet zo van omdat ik mijn waardes in de lange lijn nog niet te hoog vind, al is het wel een wake up call natuurlijk, wel die 10 jaar eerder dood, maar is dat een zekerheid of als je gewoon gezonder leeft, en het me zelfs mogelijk is het onder die 5 te houden dat dat kan vervallen?
   Ik zag een youtube filmpje (niet gekeken) over hoe iemand wel 80-90 was als 1 van de weinige, alsof het ook heel weinig voorkomt, al zijn we natuurlijk intussen ook in de medische wereld ver verbeterd.
   En ja je kan ook heel gezond leven en nog onder een bus komen natuurlijk.

   Waar het mij om gaat, liefst wil ik (zoals de meesten) 100 worden natuurlijk zonder complicaties (al krijg je die door ouderdom ook wel) of is dat voor mensen met diabetes gewoon uitgesloten of als ik het nog wat naar beneden kan krijgen dat het wel mogelijk is (even buiten de genen en andere complicaties daargelaten)?

   Bedankt.

    • lugum

    Als 4 trouwens het minimum is, is 4-5 dan ook niet een hele geringe tussengrens?

 • Hoi lugum,

  Ik volg de methode van Dr Bernstein zoveel mogelijk. Deze arts heeft vanaf zijn 12de al diabetes en is nu 84. Hij houdt zijn bloedsuiker constant op 4,7 en eet zeer gezond en weinig koolhydraten. Tot op heden heeft hij geen tot weinig complicaties. Wat ik daarmee wil zeggen is dat de kans op gezond oud worden het grootst is met gezonde bloedsuikers. Ik zal als ik jou was zeker proberen gezonder te eten zodat je wel de bloedsuiker van 5 haalt. Want ik denk dat met elke suikerpiek je je alvleesklier uitput. Dat betekent dat je alvleesklier het steeds slechter gaat doen. Bovendien ga je met een gezonde levensstijl stuk beter voelen. Succes, probeer het eens!

   • lugum

   Hoi Dorfmeister,

   Bedankt zal het onderzoeken, maar kan een alvleesklier ook weer “herstellen”?

  • Ytsma

  Ik volg al een tijd de Mastering diabetes methode.
  Eigenlijk is het een complete leefstijl, ook wel Whole food Plant Based lifestyle.

  De mastering diabetes methode is door 2 mensen geschreven die zelf type 1 hebben.
  1 van de 2 is Robbie en die zit voor meer dan 90% in de target (tussen de 4-10)
  Het geeft aan wat er mogelijk is als je je er toe zet.

  Ook zijn er veel mensen die hun diabetes klachten hebben kunnen omkeren.

  Voor een andere levensstijl zul je echt voor moeten gaan en als het lukt dan zul je er veel profijt van kunnen hebben. Meer energie, minder problemen.

   • lugum

   Bedankt, zal het eens onderzoeken.

  • Loenoes

  Goedemorgen lugum,
  Ik heb geen idee wat je leeftijd is, maar je bent al wel 15 jaar bekend met diabetes. Volgens mij was je best nog jong dan. Ook schrijf je dat je eerder mager bent dan dik. Ik moet je eerlijk zeggen dat de jonge leeftijd, geen overgewicht en toch diabetes wel signalen zijn voor wat verder onderzoek.
  Maar het is jouw lichaam en ik weet dat je zelf vaak het initiatief daarvoor moet nemen. Als bij jou slechts een enkele keer een nuchtere waarde geprikt wordt en die blijkt op dat moment goed te zijn zegt eigenlijk niet zoveel. Veel belangrijker is wat overdag je suikers doen, hoe je reageert op bepaalde voedingsmiddelen, en hoe lang heeft jouw lichaam nodig om die hoge waarde van dat blikje cola weer omlaag te krijgen.
  Verdiep je wat meer in wat koolhydraten bij jou doen. En je zult veel gemakkelijker de cola kunnen laten staan. Echt, dat ene blikje cola is het heus niet waard. Het zijn ook nog eens hele snelle suikers dus zorgen heel snel voor een piek.
  Kortom, jouw alvleesklier heeft wel bewezen grote moeite te hebben om grote hoeveelheden van die snelle suikers te verwerken. Vermijd ze dan zoveel mogelijk. En frisdrank is wel een hele gemakkelijke om te vermijden, het is 1 van de makkelijkste aanpassingen in je eetpatroon.
  Ook zou ik zelf gaan controleren, de meeste verzekeringen vergoeden toch een beperkte hoeveelheid strips en vaak ook de meter. De meters zijn niet zo duur, het gaat om de strips daar zitten de verdiensten. Als je echt goede inzichten wil raad ik je aan om een freestyle libre sensor aan te schaffen. Desnoods eenmalig, die kost je 60 euro. Daarmee kun je 2 weken precies zien wat je suikerwaarde doet, en hoe je reageert. Het geeft je in ieder geval enorm inzicht in je gezondheid.
  En misschien was die 15 een korte momentopname, en zit je over het algemeen gemiddeld op een mooie 5-6-7. Die 15 is te hoog, maar ik als type 1 diabeet schrik er niet zo erg van hoor, het is alleen wel een waarde waar je wat mee moet.
  Succes, en goed dat je je nu toch wat meer gaat verdiepen in je diabetes.

  • lugum

  Goedenavond Loenoes.

  Ik ben 1 september 40 geworden (kan je nog jong noemen al begin ik het voor het eerst oud te voelen en vinden) :p, ik ging een keer geheel onverwacht en ook zonder klachten naar de huisarts en die zei me even dat ik diabetes had (en ook nog cardiomyopathie, dat is een erfelijke hartaandoening, maar ze weten niet of ik een tas vol medicijnen krijg en een pacemaker of gewoon zonder kan leven, nu is mijn hart op dit moment goed) mijn vader heeft wel een pacemaker en een tas medicijnen en diabetes type 2 (maar zit op 7). Dus zo denk je niks te hebben en toen ineens 2 dingen.
  En eigenlijk heb ik denk ik nog geen schijnbare klachten die vanuit een diabetes komen vandaar dat ik er altijd nog wel mild over heb gedaan misschien.

  Ik heb vroeger toen ik inderdaad jonger was veel limonade gedronken maar deed ook gerust 3 klonten suikers in m’n thee (doe ik ook al lang niet meer) maar waar je soms ouders hebt die je waarschuwen op roken of alcohol, dat gebeurt zeker niet gauw met suikers, ik bedoel m’n ouders kochten ook gewoon de flessen ijsthee enz en als je 16 bent denk je daar totaal niet zo bij na ook nog want je voelt je nog onoverwinnelijk.

  Waar ik niet volledig in was, maar ook geen goede combinatie is dat ik wel ook alcohol gedronken heb (vooral in het weekend, en dan vooral bier en toen de lidl ze nog had mojito’s jaren geleden (en ja die zijn mierzoet).
  Daar was ik 16 maanden mee gestopt omdat ik een licht gepor (lever, alvleesklier? ik weet het niet, ze hebben wel een echo gedaan en gevoeld en buitenkant zag er gelukkig oke uit).
  in m’n zij voelde en de nadelen (toiletproblemen) het me niet meer waard was, door corona en op mekaars lippen bij familie natuurlijk zoals meer hadden, ben ik toch een paar keer weer ervoor gevallen, een dag voor m’n verjaardag heb ik weer de laatste dag ervan gemaakt zodat ik 1 september kan zeggen en makkelijker onthouden dat ik weer nuchter ben sindsdien.
  Bovendien is 40 ook nog een mooie leeftijd te stoppen en opnieuw te beginnen, en je word ook misschien wijzer met de jaren, en ik hoop als het leven ook wat beter word toch de 100 te mogen halen (in goede gezondheid).
  De specialist in het ziekenhuis (vanwege ook te hoge Gamma GT) zei alcohol ook met diabetes is het niet 3+3 maar 3×3.

  Maar toen ik zo lang gestopt was met alcohol en die Gamma Gt maar tijdelijk daalde en weer steeg denk ik gewoon niet dat het aan de alcohol ligt, mij werd gevraagd of ik wel echt gestopt was ook, en ook verhalen gelezen van mensen die het ook gevraagd worden die helemaal niet eens alcohol drinken.

  Ik dacht nog aan secundaire hemochromatose omdat het die verhoogde Gamma Gt kon geven, diabetes (klachten) een ineens sterk verlaagd libido, plus 3x bijna gestikt in een stuk voedsel. (waar ik ook niet serieus in voel word genomen).
  Maar dat sloot de specialist uit na een bloedonderzoek (en waar die 15 uit kwam) in oktober na 3 maanden moet ik weer bloed prikken, al zou die terugval van die alcohol er nog wel in voorkomen, en misschien weer over 3 maanden bloed prikken, hij dacht eventueel aan leververvetting, en als teveel suiker zich omzet in vet dan is het misschien wel dat, ook al ben ik mager misschien.
  Ik zei al gelijk van geef maar een biopsie maar dat schijnt geen pretje te zijn en niet zonder risico, maar misschien dat ik er wel testen uitkomen wat te maken kan hebben in verband met de bloedsuiker waardes, een andere oorzaak bijv. van die Gamma Gt kan een galwegen obstructie zijn of galstenen, weet niet of dat van invloed kan zijn.
  Vanuit de huisarts, wat een post is en dus meer dokters en heb er verschillende geprobeerd, maar het is niet meer zo als een ouderwetste familiedokter natuurlijk, ik had een dubbele afspraak een keer hij was 20 minuten te laat en ik stond 5 minuten later buiten, dus hoe serieus word je tegenwoordig nog genomen? Ik zat te denken aan een andere huisarts maar of dat zomaar gaat.

  Natuurlijk net zoals alcohol is een glas cola het misschien niet waard of een probleem, maar ik zit nu bij elk dingetje te denken kan ik dan ook geen snickertje meer nemen, of echt op alles gaan letten? Of echt gewoon minder koolhydraten tot geen, voor iemand die weinig groente altijd heeft gelust en ook geen vis, blijft er heel weinig over en word het natuurlijk wel heel saai.

  Ik zit bij anderzorg (onderdeel van menzis) dat is gewoon 1 van de goedkoopste die er is, en weet vrijwel daarom ook zeker dat die ze niet zal vergoeden.
  Ik zit momenteel op bijstand, en moet (al lang) enorm sparen voor inboedel maar komen steeds natuurlijk dingen onverwachts tussen, en als ik dan gesetteld ben zal er weinig overblijven.
  Heb verder nog nooit gehoord over een freestyle libre sensor, maar kan wel kijken.

  Nou als ik altijd bij de verpleegkundige kwam laatst ook dacht ik toch echt te menen dat ze zei dat ik netjes rond de 6 zou zitten, en dus wel tevreden, als ik daar altijd prik is het 6, een keer thuis (nichtje heeft prikpen maar die strippen worden ook afgemeten) was het ook 6 om 19:00.
  Alleen nu heeft mijn huisarts een veel uitgebreider dossier online gezet, je kan bijv van 1 bloedtest (of huisarts bezoek) elke waarde stuk voor stuk bekijken, en zie ik bij glucose 8mmol in 2019 en 8.2mmol zelfs in 2020 augustus, en aanbevolen staat dus 6.
  Dus ik snap niet dat een huisarts en verpleegkundige ineens zeggen van dat het altijd wel netjes is (of heel sporadisch net ietsjes te hoog…) Ik heb nog nooit klachten gehad van hun over mijn waardes, alleen de laatste keer over die 15 mmol zei ze stap over op zero producten.
  Of er moet wat fout zijn overgezet in hun computersysteem, ik had het de receptioniste gevraagd maar die ontkent het.

  Ik stop met alcohol en blijf dat doen, ik snoep al uit mezelf minder, ik heb nu lipton ijsthee met gember/rooibos etc met minder suiker (en volgens mij zit er sowieso nooit veel in) ik probeer met moeite her en der weer buikspier oefeningen te doen (ik jogde 2-3 jaar lang maar door die weersextremen koude winters (zonnetje helpt) en warme zomers heb ik het een tijd niet gedaan en ja ik ben een computer persoon zowel werk (als ik het heb) en prive dus ik zit ook eigenlijk best vaak en dus soms ook weinig beweging, en ook heel slecht sla ik vaak het ontbijt over, maar als je op jezelf bent heb je ook veel meer die vrijheid in wat je kan koken enz.

  Bedankt, en beter laat dan nooit he. ;)

  • daven

  ik blijf me verbazen hoeveel mensen onder de plak zitten van een diabetesverpleegkundige ,daarom heb ik er vriendelijk voor bedankt :-)
  Het zijn keuzes die je maakt in het leven ,als ik zin heb in een cola of snoep dan doe ik dat, geen diabetesverpleegkundige die mij verteld wat ik wel of niet mag eten ! Als ik boven de 15 zit heb ik geen schuldgevoel ,ik geniet !
  Als ik snoep heb ik meestal vreetbuien (alles moet op ) ,maar ik kan dan ook rustig de rest van de week koolhydratenarm eten en water drinken .Balans daar gaat het om ,mijn hba1c was gisteren 48 (met al die vreetbuien (en zonder medicatie ) ik tevreden en mijn internist ook :-)
  Jou waardes van 6 zijn prima ,gun je af en toe die cola en kroketje evt je biertje (als je geen alcoholist bent ,want dan is 1 al teveel ivm terugslag )en in gedachten een dikke vinger naar je diabetesverpleegkundige :-) Hba1c zegt mij meer dan een enkele vingerprik(momentopname)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.