Home Forums Nieuw met diabetes Type 2 of pre-diabetes?

Type 2 of pre-diabetes?

Hallo,
Ik heb me hier aangemeld omdat ik wat meer informatie wilde hebben over wat diabetes nu precies inhoudt, en om tips en ervaringen te lezen.
Ik ben 40 jaar, heb morbide obesitas en een hoge bloeddruk waar ik medicatie voor krijg, ik ben er dus zo een die past in het vooroordeel “eigen schuld” en heb dat deze week ook al een paar keer moeten horen. Ik weet niet of ik het helemaal had kunnen voorkomen, maar het is, of dat nu wel zo is of niet, sowieso niet leuk.
Ik leef verder relatief gezond, qua beweging en meestal ook qua eten, drink bijna nooit en rook ook niet, ik heb wel een zittend beroep en de laatste tijd ook wat meer stress.
5 jaar geleden ben ik bevallen van onze zoon en tijdens mijn zwangerschap is er zwangerschapssuiker geconstateerd.
Ik heb dat toen onder controle weten te houden met een aanpassing in mijn voedingspatroon en heb niet hoeven spuiten.
Daarom laat ik elk jaar mijn bloed onderzoeken, omdat de kans op type 2 nu wel aanzienlijk vergroot is. Met de andere gegevens over mijn lichamelijk toestand was ik niet verbaasd dat de laatste controle dus wat te hoog bleek, ondergrens maar toch nuchter 7,1 (ader) en bij de huisarts een paar dagen later (vinger) 7,4. De overige bloedwaarden, cholesterol, nierfunctie enzo waren verder goed.
Vandaag moest ik bij de verpleegkundige bij de huisarts komen en was het ongeveer anderhalf uur na het eten 4,4.
De verpleegkundige zei dat dat niet uitmaakte, dat alleen nuchtere suikers tellen en dat ik nu dus gediagnosticeerd ben met diabetes.
Ik ga dus een oproep krijgen van een oogarts en van een diëtiste en over 2 maanden moet ik terug komen en vlak daarvoor mijn HbA1c laten bepalen. In de tussentijd moet ik dus proberen wat af te vallen en hopelijk het daar al mee onder controle krijgen.
Dat laatste zal moeilijk worden, ik heb al behoorlijk wat methodes gevolgd maar niet een met (blijvend) significant succes.

Maar die 4,4 was ik dus wel verbaasd over en daar kreeg ik ook geen uitleg over, weet hier iemand hoe dat kan? Niet nuchter een lagere waarde dan wel nuchter. Ik vond het ook wel een beetje kort door de bocht dat 2 metingen dus bepalen dat je diabetes hebt.

Ik heb overigens ook onlangs een kuur van 2 weken Prednison gehad, waarvan ik de laatste iets minder dan drie weken geleden geslikt heb. Dus de eerste nuchtere meting was 10 dagen na de laatste pil en de tweede nuchtere meting 15 dagen na de laatste pil. De verpleegkundige gaf aan dat het effect dan wel weg moest zijn.

Groetjes

  • Ben42

  Hallo Pretjet,

  Allereerst ik ben geen medicus en wat ik hier schrijf moet je natuurlijk als onbetrouwbaar zien, zoals alles op het internet.

  Het is inderdaad zo dat de diagnose voor diabetes wordt gedaan aan de hand van een nuchtere bloedsuiker waarde. Bij niet nuchtere waarden zijn namelijk de invloeden van eten/medicatie en gedrag lastig uit te filteren.

  Maar een waarde van 4,4 anderhalf uur na het eten is wel heel bemoedigend. (let op! ik ben geen medicus). Dit wijst er voor mij op dat je lichaam nog heel goed in staat is om de bloedsuikers naar beneden te krijgen.

  De waarden van 7.1 / 7.4 en 4.4 zijn nog niet heel schrikbarend. (Maar ik ben geen medicus). Zwangerschapssuiker is wel een ‘grote’ indicatie dat je risico loopt. Voor zover ik kan beoordelen (ik ben geen medicus), ziet de situatie er nog niet zo slecht uit. Je hebt zelf de mogelijkheid een zeer belangrijke factor weg te halen, lastig, maar dit kan volgens mij betekenend dat hierdoor ‘gezond’ blijft of misschien de diabetes tot een veel later tijdstip weet uit te stellen. In jou situatie is het ontzettend de moeite waard om deze belangrijke factor (het overgewicht) onder controle te krijgen. Het verschil tussen diabetes 20 jaar eerder of later krijgen, of misschien helemaal niet is een heel groot verschil.

  Je hebt invloed op dit proces, gebruik die invloed. Als je eenmaal ‘echt’ diabetes hebt is er nauwelijks meer een weg terug.

  Gezond / pre-diabetes / Diabetes type 2 is een ‘geleidelijke’ schaal. Je kunt op deze schaal een klein beetje schuiven door controle over je gewicht te houden en door levensstijl. De hoeveelheid invloed op het schuiven varieert van persoon tot persoon. Er zijn mensen die heel gezond leven en diabetes 2 ontwikkelen. En er zijn mensen die heel ongezond leven en het nooit zullen ontwikkelen. Omdat je al Zwangerschapssuiker hebt gehad zit je in de groep dit pech heeft. Je zult dus meer je best moeten doen om geen diabetes te ontwikkelen dan iemand die ‘geluk’ heeft. Maar een klein beetje invloed heb je zelf wel, gebruik die dan zo goed mogelijk.

  Wat betreft een ‘beetje kort door de bocht’. Dit is helemaal waar, maar veel meer onderzoek op dit moment zal wel iets meer gegevens opleveren. Maar de adviezen voor de levensstijl blijven ongeveer gelijk. Zelfs als je de komende tijd mooie metingen zou hebben, zou het advies toch al blijven staan omdat je nuchter een keer wat hoger zat dan de richtlijn en vanwege je zwangerschapsdiabetes.

  Prednison is een medicijn dat inderdaad de bloedglucose kan verhogen. Soms maakt dit een ‘aankomende’ diabetes zichtbaar. De werking van Prednison is na een aantal dagen uitgewerkt. Maar het effect op de bloedsuikers kan langer duren. De alvleesklier is extra belast door de prednison. (En ik ben geen medicus, maar belasten van de alvleesklier is niet goed. Door deze stress kan het zijn dat het vermogen om insuline te produceren afneemt). Er zijn mensen die na een prednison kuur als diabeet worden gediagnosticeerd.

  Ben

 • Dankje wel Ben voor je reactie.
  Ik begrijp dat je geen medicus bent maar een dergelijke aanmoediging waardeer ik. Het geeft toch n beetje hoop dat ik door mijn best te doen verdere voortgang hopelijk nog uit kan stellen.
  Misschien is dit de stok die ik nodig had om door te zetten met afvallen, niet kijken of er kilo’s afgaan maar kijken of ik de suiker laag kan houden. Ik ga mijn uiterste best doen!

 • Daar ben ik het absoluut mee eens. 4,4 na de maaltijd ziet er erg goed uit en is een belangrijk signaal van je lichaam.

  • Chaim

  Hoi,

  Hier nog zo iemand die verre van medicus is. Ik ben een ervaringsdeskundige die zelf diabetes 2 heeft en een moeder heeft (gehad) die dat ook had. Ik heb dat van heel dichtbij meegemaakt.

  Als niet-medisch onderlegd persoon (ja..je moet dat echt blijven benadrukken, ook al ben ik een ex-verpleegkundige), lijkt 7.1 nuchter niet slecht…ik ben echt verbaasd dat ze dat al als diabetes zien.

  Zeker als je dan zoveel lager uitkomt na de maaltijd. Dan zijn ze bij jou wel heel erg streng.

  Ben benieuwd waar je Hb1Ac op uitkomt.

  Fijn he…dat je het allemaal aan jezelf te danken hebt?
  Raar dat er zoveel mensen zonder overgewicht zijn, die niet roken of drinken, zo gezond mogelijk eten en voldoende bewegen en toch diabetes krijgen.
  Ik moet nog leren me daar niet meer boos om te maken. Maar waardeloos is het.

  Laat je weten hoe het afloopt?

 • @anne, fijn om te horen. Ik vond t zo apart.
  @chaim,
  Ik laat het zeker weten. Ik ben zelf ook erg benieuwd. Misschien zijn ze bij mij extra streng vanwege mijn gewicht en bloeddruk, of had de dvk haar dag niet en moest ik dat ontgelden.
  Inmiddels oproep van oogarts gekregen, maar daar hoef ik pas 5 april heen dus dat duurt nog even.
  Ik wacht nog op een telefoontje van de diëtiste maar heb al wel alvast koolhydraatarm brood gehaald en het aanbevolen eetpatroon van tijdens de zwangerschap er weer bij gehaald zodat ik in ieder geval al iets kan doen. Verder moet zij me maar instrueren.
  Ondertussen blijf ik me hier inlezen. Ik heb verder niemand in mijn omgeving die diabetes heeft, dus dan is het fijn om hier respons en informatie te krijgen.

 • Goedemorgen Pretjet,

  “Eigen schuld, dikke bult…” Die ken ik inmiddels ook van buiten. Maar de aanleg was er, en als ik door medicatiegebruik niet idioot veel was aangekomen had ik de dans misschien nog een paar jaar ontsprongen, maar diabeet werd ik toch wel. Vroeg of laat was ik toch de Sjaak geweest. Genetische aanleg, je moet er van houden! Dus, ook hier geen medicus, en ik kom pas net kijken (diagnose T2 zomer vorig jaar), maar zou het kunnen dat je in de ochtend op 7-nogwat bent geprikt? Want geregeld is de bloedsuiker ’s morgens hoger (dageraad fenomeen). En als je een 4,4 aantikt na het eten is dat inderdaad hoopgevend. Ik ben de prefase al lang voorbij, maar ik zit nu met puur een koolhydraatbeperkt dieet (omstreeks 100 gram koolhydraten per dag, soms minder, soms meer, afhankelijk van hoe actief de dag is…), en ik stuur een beetje bij met CBD-olie omdat die m’n suiker een puntje of anderhalf, twee doet zakken. Maar sinds januari ben ik gestopt met gliclazide. Dus met een dieet kan je al een heel eind komen. En, leuke bijkomstigheid, met koolhydraatbeperkt (en in mijn geval ook letten op vetten, want m’n cholesterol was ook knudde), viel ik wel langzaam maar zeker af. Ik was 102, zit nu op 85,7. Het is niet zaligmakend, maar als koolhydraten tellen al hielp bij de zwangerschapssuiker, haalt het nu waarschijnlijk ook wel wat uit, lijkt me. Geen idee of je Pre of al type 2 bent, daar heb ik de ballen verstand van, maar het is sowieso een goed idee om eens met een diëtist te praten die achter koolhydraten-tellen staat.

 • Goedemorgen,
  Ik zou nog even laten weten hoe het nu gaat.
  Zojuist voor mijn vervolgafspraak bij de dvk geweest.
  Mijn Hbac is 37, dat is goed hoorde ik, alleen mijn nuchtere suiker was vorige week in het ziekenhuis 7,1 en nu met vingerprik weer.
  Ik ben inmiddels een paar kilo kwijt en ga dus door met daar mijn best voor te doen, dan zou ook de nuchtere suiker omlaag moeten gaan. In juli moet ik weer terug komen.
  Ogen waren in ieder geval goed.
  Ik ben dus wel blij met dit resultaat!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.