Home Forums Nieuw met diabetes Type 2, vermoeidheid en futloos…?

Type 2, vermoeidheid en futloos…?

Hoi allemaal!

Ik ben Nadia, 28 jaar en sinds augustus 2017 is er bij mij diabetes type 2 geconstateerd, wat wel even schrikken was. Ik slik nu 2x 500mg Metformine bij ‘t ontbijt en merk al dat de suikers gedaald zijn.

In augustus ‘begon’ het nuchter met 14, en nu vaak rond de 8. Inmiddels bijna 15 kg kwijt door een koolhydraatarm dieet. Dat gaat me goed af gelukkig, er zijn zoveel lekkere recepten te vinden dat ik dat niet eens vervelend vind.

Nu heb ik toch nog last van wat kwaaltjes zoals erge vermoeidheid, en kan ik bijna niet zonder een middagdutje op de bank. Plus ik kan soms echt enorme chagrijnige buien hebben en nergens meer zin in hebben. Dat komt zomaar aanwaaien en voel ik me echt rot. Daarnaast last van hele vermoeide benen, met weinig kracht.

Ik vraag me af of dat te maken heeft met de diabetes, of ergens anders vandaan komt. Volgens de huisarts gaat het allemaal goed, al vraag ik me af hoe hij dat weet want ik ben er vorig jaar september voor het laatst geweest. Alleen per telefoon nog gesproken.

Ik loop dus ook niet bij een praktijkondersteuner zoals ik bij velen las. Nu heb ik een beetje het gevoel alsof ik met een doosje metformine naar huis ben gestuurd met het advies om af te vallen en gezond te eten. Aldus, ik voel me een beetje ‘alleen’ in deze omstandigheden.

Hopelijk heeft er iemand tips :)

Groetjes,
Nadia

  • Chaim

  Dag Nadia,

  Wat moet jij je met een Metforminedoos een onafzienbaar rietveld ingestuurd voelen.
  Fantastisch dat je zo goed weg komt met een koolhydraatbeperkt dieet. Mij is het niet gelukt.

  Dat je stemmingen zo schommelen is helaas een gratis extraatje bij diabetes:
  Artikel van het VUMC over stemmingen en diabetes

  Dat je je zo moe en futloos voelt, kan een heleboel oorzaken hebben.
  Ik vind het vreemd dat je niet gecontroleerd wordt door een praktijkondersteuner.
  Heb je de huisarts al eens gevraagd waarom hij/zij dat niet nodig vindt?
  Want je mist zo ook de bloedtesten, waarbij op allerlei ziekten en afwijkingen wordt getest, zoals leverfunctie, nierfunctie etc.

  Misschien kan dat een eerste stap zijn op weg naar je beter voelen?

 • Dat is inderdaad een vreemde zaak. Ik kan me dan ook niet eens voorstellen dat er überhaupt een huisartsenpraktijk bestaat zonder praktijkondersteuners….Officieel mag ik nu al een jaar tussen de afspraken hebben maar dat wil ik zelf liever niet. Op deze manier worden er allerlei “extra’s” in de gaten gehouden zelfs mijn schildklier. Kan jij echt niet in gesprek met jou huisarts, hem laten weten dat je sterk behoefte hebt aan ondersteuning? Ik weet wel waar je het over hebt hoor, moe, futloos en stemmingswisselingen ik heb het allemaal gehad. Die stemmingswisselingen waren een regelrecht drama en vraten ook energie. Nu alles in een rustiger vaarwater is gekomen zijn die eindelijk (voor een groot gedeelte) voorbij. Ik weet niet hoeveel jij moet afvallen maar ik kan eigenlijk alleen maar aanraden om het rustig aan te doen want van een crashdieet krijg je ook geen energie. Veel sterkte.

 • Misschien heb je hier iets aan. Dit artikel vertelt je hoe diabetes kunt herkennen en ook wat het met je lichaam doet. Hoet het werkt in je lichaam of eigenlijk hoe sommige zaken niet goed werken in je lichaam. Ook staan er wat tips hoe en wat je kunt doen.

  • Maye

  Meet je alleen ‘smorgens je glucose of ook in de loop van de dag? Als je gemeten waarden hebt, kun je die bespreken met je arts. En je hebt zeker ook ondersteuning van de POH nodig, daarin mag je echt voor jezelf opkomen en voet bij stuk houden.

 • Hoewel glucose waarde ‘s morgens niet alles zegt, is 8 te hoog. Meet ook door de dag heen want vermoeidheid is een goede indicator van hoge glucosewaarden (hoger dan 10, maar waarschijnlijk hoger dan 12-13!). Glucose hoog, dan van die bank af en bewegen! Koop een keer een freestyle libre, kost je 150 euro maar je weet ook hoe het door de dag heen en ‘s nachts gaat (globaal/klopt niet altijd). Daar kan geen praktijkondersteuner tegenop en je weet ook wat verschillende maaltijden doen op de glucosewaardes in de tijd. Wel eens in 3 maanden HbA1C laten meten.

 • ik weet nog als de dag als vandaag ik was nog aan het werken maar ondanks dat ik niet rookte en veel met de fiets rijde was ik telkens moe. om de dag vol te houden drinkte ik colla iedere uur of zo. wanneer ik thuis kom van het werk ben ik te moe om nog iets te doen dus valden ik in mijn zetel in slaap. maar ik moet de volgende dag terug gaan werken. ik ben toen bij de dokter geweest bloeddruk te laag oke vitamine d maar het bleef maar duren tot ik ongeveer 2 jaar gleden ontslag kreeg op het werk en weer naar de huisarts gegaan dan kreeg ik te horen dat ik suiker had. mijn suikerwaarde was erg hoog dus kreeg ik pillen om dat terug naar waarde te doen dalen maar iedere keer weer controle ik drink geen suiker colla maar wel gewone zero ik heb steeds last van mijn gewrichten nog steeds moe om dan weer eens te liggen slapen en dan terug hetzelfde. vandaag kreeg ik weer een mail om een cursus voor mijn ziekte om te keren maar geloof et niets voor niets want alles kost geld. ik kan je persoonlijk enkel zeggen beterschap

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.