Home Forums Behandelaren Type 2?

 • Zorua

Type 2?

In april 2020 ben ik als 27 jarige gediagnosticeerd met type 2 diabetes. De waarden van de C-peptiden waren goed en geen antistoffen in het bloed. Ook iets overgewicht. Vandaar de diagnose type 2.
In het begin zat ik op 12 EH Levemir + metformine 2x daags 500 mg. Dat ging toen best goed.
Daarna gestart met empagliflozine en metformine 2x daags 850 mg en toen zat ik nog maar op 2 EH Levemir en toen gestopt met Levemir. HbA1c van 38 dus keurig, over een half jaar terugkomen bij de internist.
De bloedglucosewaarden gingen wel weer iets omhoog toen ik stopte met de Levemir maar bleef allemaal mooi tussen 5-10.

In september gestopt met de empagliflozine omdat ik een blaasontsteking had waar ik 3,5 week last van heb gehad ondanks AB-kuur. Bijwerking empagliflozine en ik wilde het niet meer gebruiken. Toen kreeg ik een DPP4 remmer maar dat deed helemaal niks en ik voelde me alleen maar slechter. Gliclazide heb ik ook eens 3 weken gebruikt en daar werd ik ook zo lamlendig van. Ik slik nu alleen nog metformine 2x 850 mg en dat is niet afdoende en ik merk zelfs dat mijn waarden weer flink omhoog gaan. ik heb niet meer overlegd met internist/diabetesverpleegkundige want ze willen er elke keer weer een andere pil in stoppen of de metformine verhogen. Dus toen ben ik weer begonnen met Levemir en inmiddels gebruik ik 16 EH Levemir.
Dat is nog meer dan toen ik net de diagnose kreeg.

Ik weet dat ik de diabetesvpk moet bellen want tot maart 2021 wachten is te laat.
Maar ik voel me niet serieus genomen, er wordt toch alleen weer een pil extra in gestopt.

Bij alle medicatie die mijn alvleesklier extra laten werken, voel ik me moe en futloos en opgezet. Ik wil juist dat mijn alvleesklier ontlast wordt.
En ik ben nu 4 dagen helemaal gestopt met de metformine en nu kan ik eindelijk weer normaal naar het toilet. Ik had steeds last van een opgeblazen gevoel en kon soms maar 2x per week naar het toilet. Volgens internist kon dat niet, want metformine veroorzaakt diarree.

Ik heb nu zelf wat uitgeprobeerd en spuit nu novorapid bij als ik veel KH eet. En dan gaat het prima. Ik kan ong 50 gram KH eten op 1 EH novorapid. Ik voel me veel en veel fitter op alleen insuline.

Uhm heel verhaal maar waar gaat het mij nu om…

Ik heb mijn leefstijl aangepast en ben afgevallen en mijn waarden zijn in het begin wel verbeterd maar uiteindelijk weer verslechterd. Dat is toch helemaal niet passend bij die stomme diabetes type 2 omkeer theorieën?!
Zou het dan toch een type 1 kunnen zijn ondanks negatief voor antistoffen en hoge C-peptide?

En de medicatie gliclazide enzo, lijkt mij heel slecht voor je alvleesklier, put je daarmee niet juist je alvleesklier uit?

 • Mijn advies is een second opinion in ander ziekenhuis.

  • daven

  Denk dat je gewoon type 2 bent en je lichaam went aan de medicijnen ,dit is gewoon het standaard verhaal Eerst 1 pil dan 2 dan 3 dan een andere erbij en tenslotte insuline !
  je bloedsuiker hangt van verschillende factoren af en is niet alleen afhankelijk van wat je eet en drinkt . De stress rondom je suikers kan al een stijging veroorzaken .
  je moet doen waarbij jij je goed voelt ,het is jou lichaam !!!Jij bepaald niet een arts (niet iedereen zal het hiermee eens zijn maar dit is mijn mening ) Als jij je lekkerder voelt zonder metformine en het teveel aan koolhydraten wegspuit ,prima toch :-)

  Je moet de lat ook niet te hoog leggen voor jezelf een hba1c van 38 is nergens voor nodig ,dit mag best wel wat hoger zijn .

  Tip voor vrouwen die vaker last hebben van een blaasontsteking ,neem na een ab kuur d -mannose als supplement !

  • Zorua

  Ik heb nog een toevoeging waarbij ik benieuwd ben naar jullie mening.

  Standaard behandeling type 2 is metformine – SU-derivaat – DPP4/GLP1 agonist – insuline.

  Maar al die pillen zijn medicijnen met lichaamsvreemde stoffen. Ik voel me er eigenlijk ook helemaal niet goed bij om al dat chemische spul in mijn lichaam te stoppen.
  Insuline is een lichaamseigen stof en je ziet het al aan de lijst met bijwerkingen die insuline veel minder heeft.
  Als ik er als patiënt voor kies dat ik niet met die chemische pillen behandeld wil worden en wel met insuline, met alle gevolgen van dien (dus eigenlijk leven als type 1), zou een arts daar mee akkoord moeten gaan?

  • daven

  Hangt van arts af ,een enkele zal je hiervan kunnen overtuigen het gros zal hier wellicht niet in meegaan ;-(
  Je kunt het uitleggen en voorstellen meer kun je niet doen (of net zolang zoeken dat je degene vind die hierin meegaat )

  Jammer ,maar artsen kijken eerder naar protocollen als naar de mens als persoon !(vaak zijn ze dat verplicht )

  Ben benieuwd wat je gaat doen ;-)

  • Ben42

  Gelukkig werken artsen volgens protocollen, over het algemeen zijn die wetenschappelijk onderbouwd. Dat wil niet zeggen dat alle protocollen perfect zijn, er is altijd sprake van voortschrijdend inzicht.

  Zelf ben ik type 1 en bij die diagnose direct op insuline gezet, wat natuurlijk spuiten betekend. Als de drempel voor spuiten (voor de meeste mensen) niet zo hoog was, zouden ze dan sneller beginnen met spuiten (in de protocollen). Daar zitten volgens mij (maar ik ben geen arts en bedrijf ook geen wetenschap op dat gebied) voordelen aan, maar ook wat nadelen.

  Voordelen zouden volgens mij dat je met minder medicijnen toe kunt die een ’toch wat’ onnatuurlijke werking in je lichaam hebben. Misschien is het ook zo dat insuline zorgt dat je lichaam en dan met name de alvleesklier minder wordt belast, waardoor deze langer de regulerende functie behoud en je langer goed ingesteld kunt blijven.
  LET OP! Dit is niet wetenschappelijk en niet medisch onderbouwd. Dus het zou kunnen, maar dat wil nog niet zeggen dat het zo is.
  En dan zijn er ook wat nadelen. Insuline betekend voor de meeste mensen een gewichtstoename en ook dat bloedvaten wat meer ‘vervetten’. Beiden heel slecht voor je lichaam.

  Let op! Ik ben geen medicus, geen wetenschapper op het gebied van diabetes. Lees het web altijd met een gezond wantrouwen vooral mijn berichten. Klinkt allemaal wel heel plausibel, maar of het waar is weet ik ook niet.

  Maar misschien zou je dit een heel klein (maar dan ook een heel klein) beetje in je achterhoofd kunnen houden. Wel altijd met de kantekeningen erbij.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • daven

  Er spelen wel meer belangen mee ,met name commerciële belangen door de big farmaceutische industrie :-) In mijn ogen hoeft een individuele patiënt daar niet de dupe van te zijn .
  Als type 1 kom je niet onder insuline spuiten uit (is dus makkelijker om je aan protocollen te houden ),maar als type 2 heb je meer mogelijkheden qua medicatie . Dat ze standaard protocollen hebben is niet erg (werkt over het algemeen ,prima ) Maar dat er totaal niet van afgewezen wordt ,is gewoon niet juist !(Ieder mens is immers uniek en heeft zijn eigen omstandigheden )Verder vindt ik het belangrijk om eigen inbreng te hebben wat ik in mijn lichaam stop .Het is tenslotte mijn lichaam en niet die van een arts of belangen farmacie !

  Insuline is ook niet ongevaarlijk (het blijft een hormoon /medicijn ) dus heeft net zo goed bijwerkingen .

  groet daven

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.