Home Forums Bloedsuikerwaarden Type 3c?

Type 3c?

Ik ben sinds deze week nieuw op dit forum en heb nog niet kunnen vinden wat ik zoek. In augustus 2018 heb ik een Whipple operatie ondergaan waarbij een gedeelte van mijn alvleesklier is verwijderd. Sindsdien slik ik metformine 500 mg. Begonnen met 2x daags en dat ging redelijk goed. Sinds april dit uitgebreid naar 3x daags, omdat mijn waardes vrij hoog zijn. Na bezoek aan de diabetesverpleegkundige er nog een pil bij, nu dus 4x daags (2 bij ontbijt, 1 bij lunch, 1 bij diner). Mijn waardes blijven hoog: ochtend nuchter gemiddeld tussen 10 en 12, vóór de lunch ongeveer gelijk. Nu afgelopen week geëxperimenteerd met weer 2x daags metformine, waarbij waardes nagenoeg gelijk zijn aan een regime van 4x daags.
Per gisteren weer naar 3x daags. Heeft iemand ervaring hiermee? Kan het zijn dat de metformine in een hogere dosering niet méér doet dan bij een halve dosering?

  • pierre

  hai .
  ik heb ok type 3c na een operatie aan mijn aldvleesklier
  bij werkte de pillen ook niet naar behoren ,en ik kreeg er ook maag klachten van
  na overleg ben ik gaan spuiten ,wat bij mij veel beter werkte ,
  ik wens je veel sterkte
  ps ,heb wel van het ziekenhuis begrepen dat type 3 moeilijker instelbaarder is

  • Hai Pierre, dank voor je reactie.
   Ik heb geen maagklachten door metformine. Ik zou ook heel graag insuline spuiten willen voorkomen, daar dat in combinatie met mijn beroep mij dat nogal onhandig lijkt. Het gaat dan met name om het koel houden van insuline. Of zijn daar ook al oplossingen voor?

   • Even kijken in de shop op koeltasjes. Wie weet dat dit je kan helpen met de keuze van wel of geen insuline. Ik kan je wel vertellen dat jaren te hoge suikers ook een heel nadelig gevolg kan hebben op je lichaam. Door jaren hoge suiker heb ik veel last gekregen van mijn gewrichten.

 • Hier in Nederland maak ik niet zo’n punt van het koelhouden. Op reis door tropische gebieden (de afgelopen 35 jaar) pas ik de natte washandjes truc toe. De insuline gaat in een dichtgeknoopt plastic zakje, daar een vochtig washandje omheen en daar weer een open plastic zakje. Door de langzame verdamping blijft de insuline voldoende koel. Na een reis van 3, 4 of 5 weken heb ik thuisgekomen altijd de meegenomen voorraad op kunnen maken. Het open plastic zakje voorkomt te snelle verdamping en dat de rest van je bagage nat wordt. Er zijn ook duurdere koeltasjes te koop.

 • Hallo
  Na een whipple-operatie wordt vaak de diagnose DM type 2 gediagnostiseerd en als zodanig behandeld.
  Echter bij Type 3c werken tabletten niet en
  zal er insuline gespoten moeten worden
  Ik zelf heb in 2016 mijn whipple ondergaan en meteen na de operatie ging mijn Hba1c van 46 naar 58
  Er werd geen actie op uitgezet
  in 2019 begon de praktijkondersteunster met tabletten die dus niet werkten
  Ook had ze nog nooit gehoord van type 3c en wist ook niks van het ochtendsyndroom
  Nuchtere waarde altijd rond 8 (dus nuchter prikken heeft dan geen zin)
  Inmiddels er dus achter gekomen dat ik aan de insuline moet en ben dus al 5 jaar bloodgesteld aan het type 3c
  Dus als je een operatie aan je alvleesklier hebt gehad laat je niet afschepen met de diagnose DM 2

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.