Home Forums Bloedsuikerwaarden Vals hoge waardes bij prikken mogelijk?

 • M.

Vals hoge waardes bij prikken mogelijk?

Dag allemaal,

Sinds een paar dagen ben ik regelmatig mijn bloedwaardes aan het meten met een prikpen. Diabetes zit bij mij in de familie en had laatste tijd symptomen zoals veel naar de wc, constant dorst en een droge mond.

Als ik echte een afwijkende waarde krijg en ik prik gelijk weer dan merk ik soms dat de waarde ineens (veel) hoger is! Er heeft dan echt maar een paar seconden tussen gezeten. Zo werd ik vanmorgen nuchter wakker en had ik 4.2 (wat natuurlijk mooi is), maar gelijk daarna 6.5 en daarna weer 7.2. Er heeft dan echt hooguit een minuut tussen gezeten en heb niks gegeten of gedronken. Uiteraard let ik er goed op dat mijn handen schoon zijn van zweet en/of zeepresten.

Mijn vraag is of iemand hier een verklaring voor heeft? Kan dit door stress bijvoorbeeld ontstaan? Dus dat ik bij het zien van een meting een shot cortisol krijg en dat daardoor die waarde ineens omhoog schiet? Of doe ik iets verkeerd?

Ik hoor het graag!

  • Tomtru

  Hi M,
  Ik had hier eerder ook een bericht over gestuurd. Het schijnt dat je glycogeen voorraad aangebroken wordt (reserve glucose in je spieren) en je lever van hieruit een stoot glucose zendt naar je bloed waardoor je (zonder inname van voedsel/dus koolhyddraten) suikerwaarden omhoog schieten.

  • M.

  Dank voor de reactie! Dit verklaart een hoop. Betekent dit dan echter dat ik de eerste meting moet nemen als referentie?

  Ik probeer een beetje te achterhalen of ik door moet pakken om naar de huisarts te gaan of niet. Dat die metingen alle kanten op vliegen helpt daar helaas niet bij. Fijn dat ik hier wat overleg kan vinden.

  Ik heb vooral als ik nuchter in de ochtend meet dat ik soms in het grensgebied zit. Als ik dan nog een paar metingen doen dan worden ze dus snel alleen maar nog hoger..

  Alle metingen die ik smiddags (paar uur na gegeten te hebben) gedaan heb waren wel binnen de “normale” waarden.

  What to do???

 • Lastig, zo snel kan een bloedsuiker haast niet veranderen. Maar diabetesland kent vele uitzonderingen. Zelf zou ik het gemiddelde berekenen van drie waarden binnen vijf minuten en dat hanteren. Diabetes 2 openbaart zich vaak doordat de alvleesklier ‘s-nachts de vrijgegeven glucose van de lever niet aankan. De lever doet dat om tijdens de slaap de hersenen van brandstof te voorzien. Hersenen en zenuwen kunnen rechtstreeks de glucose uit het bloed opnemen, spieren hebben daarvoor insuline nodig.

   • M.

   Dank voor de input! Ik waardeer het zeer!

   Aan welke nuchtere waarde zou ik dan moeten denken om aan diabetes 2 te denken? De eerste meting in de ochtend is telkens net op het randje (Zo rond de 6), maar als ik dan nog een paar keer prik ga ik er vaak overheen (soms ruim over de 7).

   Het rare is dat overdag de waardes altijd goed zijn. Laag zelfs soms. S’avonds had ik gewoon 4.1.

  • Zorua

  Als ik jou was zou ik wel even contact opnemen met de huisarts.
  Ze kunnen dan bloedprikken en HbA1c bepalen.

 • Van het diabetesfonds:

  “Of je diabetes type 2 hebt moet blijken uit een bloedsuikertest.

  Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):

  Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorstadium van diabetes
  Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

  Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):

  Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk
  Boven de 11 mmol/l – diabetes”

  Om te kunnen beoordelen of iemand diabetes type 2 heeft, wordt in het ziekenhuis bloedonderzoek uitgevoerd. De bloedsuikerwaarden die uit deze test komen, laten zien of iemand diabetes type 2 heeft.

 • En ook nog iets,
  De meeste goede bloedsuikermeters en strips hebben een tolerantie van 15%.
  Als ik prik (type 1 al 40 jaar ) heel snel achter elkaar dan zie ik soms ook wat wisselende waarden die binnen die tolerantie liggen.

  En, het beste is overleg met de huisarts een HbA1C prikken en niet zelf gaan zitten “pielen”

  Ook zijn wij geen dokter hier………………………..

  • M.

  Dank allen, dank weer voor jullie support en uitleg.

  Die glucosemeter van de Etos is denk ik niet echt goed. De metingen gaan echt alle kanten op en met nog geen paar seconden ertussen kan het zo 0.8-0.9 schelen. Wel valt me op dat ik nuchter s’ochtends altijd net even over de grens zit. De rest van de dag zit ik bijna altijd wel goed. Zou dit echt aan cortisol kunnen liggen in de ochtend, of is het beginnende type2? Het is raar dat ik nuchter altijd net te hoog zit, maar door de dag heen na gegeten te hebben altijd goed.

  Om toch de onbetrouwbare meting van dat etos ding uit te sluiten ben ik daarom toch bloed wezen prikken. En ook daar had in nuchter 6.3. Dus ook weer net even teveel voor het mooie als je net wakker bent en alleen zwarte koffie op hebt (geen suiker, geen melk).

  Heb nu dus maar Hba1C meting aangevraagd. Ben alleen bang dat ik daar een vals positieve uitslag van ga krijgen. Want als ik alleen nuchter net ff te hoog zit elke dag, en voor de rest goed, dan zal daar niet iets heel raars uit komen terwijl er toch iets aan de hand kan zijn…

  Ik ben al een tijdje aan het zoeken wat de oorzaak zou kunnen zijn van dit suikerverloop in mijn bloed, maar kan eigenlijk niks vinden.

  Mvgr,
  M

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.