Home Forums Nieuw met diabetes Van 42 eenheden insuline naar 20 eenheden.

Van 42 eenheden insuline naar 20 eenheden.

Komt het wel eens voor dat als je je leefstijl verandert je van de insuline kunt
afkomen. Ik ben in 4 weken van 42e naar 20 eenheden gezakt en dat alleen omdat
ik dagelijks 1 uur op de hometrainer fiets en mijn dieet een klein beetje
heb aangepast. Ik ben ook 5 kilo afgevallen en heb minder vet op mijn botten
en de injectienaalden zijn aangepast naar 4 mm. Zou ik als ik zo doorga van de
insuline af kunnen komen?
Gr. Peter

  • Ben42

  Ja in theorie zou je van de insuline af kunnen komen.

  Diabetes type 2 is een ziekte op een ‘geleidelijke schaal’. Op een gegeven moment ga je een grens over waarbij je ineens type 2 bent. Over die grens kun je ook terug. Dit kan door meer bewegen, door gezonder te eten, door af te vallen of nog door andere veranderingen.

  Hier heb ik dus duidelijk gemaakt dat je op een geleidelijke schaal zit waarop je wat invloed hebt op welke ‘plek’ je zit. Maar de hoeveelheid invloed op de plek (dus hoeveel je kunt heen en weer schuiven) is beperkt. Bij een gezond lichaam zit het lichaam ver af van de plek waar je het diabetes zou noemen. Een gezond lichaam kan ongeveer 4 keer de hoeveelheid insuline produceren die het nodig heeft, bij een gezond iemand wordt dus ongeveer 25 % van de productie capaciteit gebruikt.

  Bij iemand waarbij diabetes is geconstateerd, is het zo dat het lichaam (in bepaalde situaties) zonder medicatie niet meer genoeg insuline kan produceren en al op 100 procent zit om de resistentie van de cellen te overwinnen. Door gezonder te leven en geen pieken meer te veroorzaken, zou het kunnen dat je lichaam dan weer met b.v. 90 % van de productie toe kan. Je hebt dan geen medicatie meer nodig, maar je blijft in de buurt van de grens zitten. Ouder worden van het lichaam maakt dan vaak dat je weer de grens over gaat.

  Medicatie bestaat globaal uit de volgende middelen :
  1. Zorgen dat suikers langzamer worden opgenomen, waardoor je minder pieken krijgt.
  2. Zorgen dat de cellen minder resistent worden voor de insuline.
  3. Zorgen dat de alvleesklier iets meer insuline kan produceren.
  4. Insuline.

  Allen middelen om of de grens iets te verschuiven (3 en 4), of om te zorgen dat je lichaam naar onder de grens (1 en 2) schuift.

  Zoals al gezegd eenmaal in de buurt van de grens, zal het niet meer lukken om daar ver onder te komen. Maar net onder de grens duiken dat je bepaalde medicatie minder of niet meer nodig hebt is wel mogelijk.

  Voor de meeste mensen blijft dit een theoretisch verhaal omdat ze te ver over de grens zitten en/of dat het lichaam niet voldoende kan schuiven op die geleidelijke schaal.

  Overigens knap van jezelf en/of je lichaam om al zo ver te komen, met een halvering van de insuline. Dat is al een hele prestatie en een flinke verbetering wat betreft je gezondheid. Met maar 20 eenheden, is het ook zo dat het lichaam waarschijnlijk wat meer ruimte heeft om zelf de bloedsuikers onder controle te houden. Een hele winst als ik mijn mening daarover mag geven. Je lichaam is nu waarschijnlijk beter in staat om je bloedsuikers te regelen om dat in verhouding een groter deel van de insuline door je eigen lichaam wordt aangemaakt. Op den duur maakt dat een groot verschil.

  Ben

 • Hartelijk dank Ben voor alle informatie en voor het compliment om van 42e naar 20e te
  zakken. Inmiddels is het gezakt naar 16e, het geeft me steeds meer zin om zo door te gaan.
  Mvg. Peter

 • Kijk eens aan dat is zeer netjes,

  Zelf heb ik een mooie situatie meegemaakt met mijn Diabetes type 1
  Van 2 keer per week sporten en 100kg met 200-220 eenheden insuline per dag (lang en kortwerkend bij elkaar opgeteld).

  Naar 4 a 5 keer per week sporten 75 kg en nog maar 35 a 40 eenheden insuline per dag.

  Sporten en gezond leven daar heeft in mijn gedachten iedereen baat bij

 • Dat zijn nog eens resultaten, PeterP en WouterK! Daar kunnen jullie trots op zijn. En tof ook dat je jouw ervaring deelt, WouterK. En Ben42, aan zulke bijdragen hebben we (=de community-leden) echt wat! Top.

 • Ja ik ben van 16 eenheden insuline naar nul eenheden insuline gezakt, wel heb ik 2x daags een Metformine
  tablet voorgeschreven gekregen. Inmiddels ben ik totaal 10 kilo afgevallen, nu ben ik precies op
  gewicht, dus het kan als je wilt kun je van de insuline af komen.
  Met vriendelijke groet Peter.

  • PeterP

  Ik ben nu 3 kilo onder mijn gewicht en voel me heel goed, omdat ik nu
  ’s morgens 1 x daags Gliclazide Retard Mylan en ’s avonds 1x daags Metformine inneem. Mijn eetgedrag heb ik nog wat aangepast 3 x daags een matige maaltijd (langzaam eten), geen snoep of troep. Ben ook bezig in overleg met de huisarts mijn medicijnen aan te passen, omdat mijn gewicht totaal 13 kilo minder is. Door dit alles voel ik me als herboren
  ben veel actiever geworden, dat is voor mij een stimulans om zo door te gaan.
  Met vriendelijke groet Peter

   • Ben42

   Dank je wel voor ons op de hoogte brengen van dit mooie resultaat.

   Mooi dat het je gelukt is. Je kunt trots op jezelf zijn.

   Je schreef ook :
   dus het kan als je wilt kun je van de insuline af komen.
   Helaas is een dergelijk succes niet voor iedereen weggelegd. Vaak helpt afvallen wel, maar er zijn ook zeer veel mensen waarbij het maar voor een klein deel helpt (of niet) en die aan de insuline blijven.
   Zoals al gezegd, vaak geeft afvallen een verbetering, jij bent van de insuline afgekomen, soms lukt het ook door alleen maar af te vallen van de medicatie af te komen. Type 2 is een ‘geleidelijke’ ziekte, zie het als een trap, helemaal naar beneden komen lukt vaak niet meer, maar twee treedjes naar beneden lukt vaak nog wel. Dat kan dan net betekenen dat je van de insuline afkomt of van de medicatie.

   Gefeliciteerd,
   Vriendelijke groet,
   Ben

 • Belangrijk is om te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Losse koolhydraten geven pieken.
  Diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kunnen helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de insulinegevoeligheid te verbeteren. Onder andere D chiro inositol. Ook edelgistvlokken kunnen helpen. Ik neem zelf gistvlokken in plaats van poedersuiker over m’n poffertjes. Als je goed voor de basis zorgt kan de noodzaak van medicijngebruik minder worden.
  Medicijnen zorgen voor verliezen aan vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor de insulinegevoeligheid. Denk dat het in een beginstadium makkelijker zal zijn dan in een gevorderd stadium omdat medicatie dat proces van de insulinegevoeligheid verbeteren in de weg zit.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.