Home Forums Nieuw met diabetes Van insuline afkomen

Van insuline afkomen

Na mijn diagnose van DM2 gingen eigenlijk mijn waardes heel snel omhoog ipv naar beneden. Grotendeels mijn eigen schuld. Ik nam wel keurig de medicatie maar juist het beter eten lukt niet. Ik heb vaker en grotere eetbuien gekregen. Ik wilde het niet en heb het eerst tegen kunnen houden maar m’n huisarts vond dat ik echt insuline moest gaan spuiten zodat het na een eetbui niet zo hoog door zou stijgen en ik zo nodig bij zou kunnen spuiten.
Overigens heb ik wel hulp voor de eetbuien. Helaas ben ik dus in die 3 maanden na de diagnose zo’n 10 kilo aangekomen dus dat is echt niet goed. Ik zit qua bmi dik boven de 30.
M’n hba1c is van 57 in maart naar 63 nu gegaan.
Dus ipv zakken is hij omhoog gegaan.

Eigenlijk wil ik de insuline niet spuiten. Ik ben zo bang dat ik er nog dikker van wordt.
Maar nu mijn eigenlijke vraag:
Zijn er mensen die ervaring hebben met het toch weer van insuline afkomen. Wie kon weer terug overstappen naar bv alleen metformine?

Ik weet dat ik moet afvallen, dat ik moet stoppen met de eetbuien. Daar wordt dus ook aan gewerkt maar ik vroeg me af wie dus de ervaring heeft om ook met insuline te kunnen stoppen.
Groetjes!

  • Ytsma

  Goeiemorgen,

  Ik heb de ervaring niet ben zelf type1. Maar weet de verhalen wel.

  Dat je nu insuline moet spuiten is natuurlijk niet leuk, maar als daardoor je bloedsuiker weer omlaag gaat is dat alleen maar beter.
  Nu je bloedsuiker omhoog gaat wordt je kans op andere problemen groter. Hart en vaatziekten en neuropathie bijvoorbeeld.

  Dat je nu eigenlijk insuline moet gaan gebruiken duid aan dat je je eten niet onder controle hebt zoals je zelf ook aangaf. Ook verteldt dit dat je insulineresistentie groter is. Als je je insulineresistentie omlaag krijgt is de kans zeer groot dat je weer van de insuline afkan. 95% die een dieet volgt om de resistentie te verlagen kunnen zelf zonder andere medicijnen.

  In de onderstaande link wordt uitgelegd wat insulineresistentie is.

  https://nutritionfacts.org/video/what-causes-insulin-resistance/

  Ik eet zelf #highcarb #lowfat om mijn insulineresistentie laag te houden en mijn insuline gevoeligheid hoog te houden, waardoor ik rond de 450 kh eet met rond de 27 eenheden insuline.

  Een fijne dag nog en succes.

 • Dank je wel! Ik probeer zo m’n best te doen en het gaat met ups en hele grote downs. Dan lijkt het inene heel veel beter te gaan en dan na 2 weken denk ik yes we gaan de goede kant op en gaat het inene weer helemaal mis.

  Ik zie trouwens dat ik lekker een tikfout heb gemaakt. Insuline slikken ipv spuiten heb getikt.

  Mocht er ook nog iemand zijn met DM2 die een positieve ervaring heeft dan hoor ik het graag.

  Ondertussen blijf ik m’n best doen!

 • Mijn doel was ook om de insuline af te bouwen en uiteindelijk helemaal te stoppen. Ik dacht dat ik dat wel kon bereiken binnen twee maanden maar helaas. Ik ben wel van 18EH naar 6EH Levemir per dag gegaan :)

  Mijn internist is helemaal voorstander van de insuline stoppen wanneer dat kan.
  Ik slik nu 2x daags metformine 850 mg en 1x daags empagliflozine 25mg. Daar had ik eerst nog gliclazide bij, maar ik reageerde niet goed op de gliclazide.
  Ik denk dat als ik de gliclazide goed had verdragen en mijn dieet had volgehouden, ik de insuline wel had kunnen stoppen. Echter gaf het strenge dieet mij zoveel stress dat ik juist eetbuien kreeg. Ik eet nu iets meer koolhydraten, en mag 1 a 2x per week wel een koekje eten van mezelf. Consequentie daarvan is dus dat ik wel aan de insuline blijf.

  Ik denk zeker dat het mogelijk is om de insuline te stoppen. Maar daar moet je eventjes hard voor werken.

  63 vind ik overigens niet eens zo’n slechte HbA1c met je eetbuien en 10kg gewichtstoename.

 • Bedankt voor je reactie Zona.

  Ik krijg mijn medicatie behalve de insuline in een baxter. Het gaat te ver om hier uit te leggen hoe alles zit maar ik weet dus van de gewone medicatie niet precies hoeveel en welk merk ik krijg. Heeft ook iets met mijn geheugen de maken. De insuline staat precies uitgeschreven en ik word daar mee geholpen.

  Ik krijg/kreeg de maximale dosis metformine, de maximale dosis gliclazide.
  Ik heb snelwerkende insuline voor na een maaltijd en vooral voor na een eetbui
  ik heb de langwerkende insuline voor de nacht.

  Ik voel me sinds de insuline wel beter. Alleen als ik bv in de middag vergeet te spuiten bij een maaltijd en de maaltijd is niet zo verantwoord dan ga ik alsnog naar 20+
  Als ik me keurig aan de afspraken houd dan gaat het allemaal goed.
  Bij eetbuien moet ik echt bijspuiten want dan kom ik giga hoog uit. maar de eetbuien zijn helaas ook heel groot. Maar gelukkig gaat dit wat beter.
  Vooralsnog zeiden ze dus dat ik er voorlopig niet vanaf kom en dat ik er zelfs rekening mee moest houden dat ik dit altijd zou moeten blijven gebruiken. Ik vind dat zo voorbadig en jammer want het liefst stop ik er vandaag nog mee.

 • Wat vervelend voor je. Ik begrijp ook dat er nog wel wat meer speelt op psychisch vlak, waardoor je eetbuien versterkt worden. Hopelijk wordt dit beter met de hulp die je krijgt.
  Je zou dan nog een leefstijlprogramma kunnen volgen, waarbij je ondersteund wordt naar een gezondere leefstijl?
  Als je afvalt helpt bijvoorbeeld al erg.
  Probeer op korte termijn niet te hoge verwachtingen aan jezelf te stellen. Wees blij met kleine overwinningen. Bijvoorbeeld als je een dag het goed hebt gedaan is dat super goed. En als het een dag niet zo goed is gegaan, probeer dan positief te denken: morgen weer een dag om het beter te doen.
  Ik was erg boos op mezelf als ik een keer een koekje had gegeten. Maar dat werkte juist averechts en dan ging er nog een koekje in.

  Zelf ben ik bij de internist in het ziekenhuis onder behandeling en die is erg fan van de SGLT2-remmers. Ik ken jouw situatie natuurlijk niet, maar wellicht is daarin nog iets mogelijk. Daar val je ook van af :)

  Veel sterkte!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.