Home Forums Hulpmiddelen Van pomp terug naar pen

 • mars

Van pomp terug naar pen

Goedemorgen allemaal,

Mijn eerste bericht op dit forum en ik heb meteen maar dan 1 vraag, hopelijk oké :)
Ik ben met dit bericht vooral op zoek naar mensen die (positieve) ervaring hebben met insuline spuiten met pen.

Ik heb nu 30 jaar diabetes type 1, ooit begonnen met spuiten en inmiddels alweer zo’n 20 jaar aan de insulinepomptherapie. In combinatie met de freestyle libre sensor. Helaas kom ik niet in aanmerking voor cgm.
Maar ik heb besloten om (voorlopig) weer terug te gaan naar de pen.
Dit heeft voor mij verschillende redenen, met name praktische redenen. Het dragen ervan staat me tegen, zit me in de weg, (ook tijdens intimiteit) en mijn huid wordt niet altijd blij van de infuusset / patch (zowel patchpomp als pomp met infuus gehad). Er speelt nog wel meer mee maar ik wil er ook niet een al te lang verhaal van maken.
Ik heb al eerder op dit onderwerp gezocht (ook buiten dit forum) maar zie met name berichten over van pen naar pomp (niet andersom) en sowieso wordt overal vooral het gebruik van de pomp gepromoot. Ja het heeft veel voordelen maar ik ervaar dus ook echt wel nadelen ervan.

Mijn eerste vraag is dus: zijn er meer mensen die dit zo ervaren en die ook zijn geswitcht of dit willen doen? OF zijn er mensen die gewoon vooral heel tevreden zijn met de pen?

Mijn tweede vraag: zijn er dan nog tips voor hoe je deze overgang goed laat verlopen met instellen, eten, sport etc? Ik heb bijna het gevoel dat ik opnieuw moet leren lopen! Want je raakt dus wel verwend met de pomp. Uiteraard ben ik hierover ook in gesprek met diabetesverpleegkundige en dietist maar wie weet zijn er hier nog meer tips.

En mijn derde en laatste vraag: hoe kun je bij een flexpen zien hoeveel insuline er nog in zit? Misschien mis ik iets of kijk ik niet goed, maar doordat de insuline doorzichtig is en er geen indicator op de pen zit, zie ik niet wanneer deze (bijna) leeg is. Dan ben ik bang dat ik op een gegeven moment alleen maar lucht spuit?

Alvast bedankt voor de reacties!

 • Nooit aan een pomp begonnen. Sinds bijna vier jaar heb ik nu de combinatie van tresiba 1* daags en 3 of 4 maal Humalog. Mijn hba1c is sindsdien rond de 41. Tresiba werkt 24 uur heel stabiel en zit in een voorgevulde pen. Daarop kan je prima zien hoeveel er nog in zit en als hij leeg is, is er ook geen beweging in te krijgen. De Humalog gebruik ik in ampullen in een Humalogpen: zelfde als bij de Tresiba. Noch de internist , noch de dvk begint nog over het overstappen op een pomp.

  • mars

  Bedankt voor je reactie, Yvonne! Wauw een hba1c van 41, dat heb ik volgens mij sinds de diagnose nog nooit gehad. Wat goed.
  Geeft hoop ;)

   • loei

   Ook ik ben nooit aan een pomp gegaan en gebruik al ruim 40 jaar een pen. Het klopt dat als de insuline op is, er geen beweging te krijgen is in de pen als je het aantal eenheden instelt.
   Dan gewoon een nieuwe ampul er in doen of een nieuwe pen als je wegwerpennen gebruikt.
   Ik ben altijd goed ingesteld geweest en met free style libre nog beter.
   Nooit behoefte aan een pomp gehad.
   Succes

    • mars

    Dank, loei!

  • Mr. M

  Ik denk ook dat het meevalt. Ik heb nog maar dik een half jaar diabetes (Type 1) en spuit Treshiba en Novo Rapid. Prima af te lezen hoeveel er nog inzit. De voorraad pennen bewaar ik in koelkast, zie ik dat er eentje leeg raakt, haal ik er alvast eentje uit.
  Dat steekt allemaal niet zo nauw.
  Ik spuit 1 maal daag 6 eenheden Treshiba en voor ontbijt/lunch en diner 10-12 eenheden Rapid. De pieken lopen op tot 12-13, maar korststondig. Zit boven de 90% van de tijd in range (tussen 4 en 10).
  Inregelen met de DVK was appeltje eitje en ik denk bij jou niet anders, want je weet toch hoeveel je nu gebruikt via de pomp?
  Mijn hbA1c zit rond de 43, dus iedereen is tevreden.

  Succes, Marten

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.