Home Forums Bloedsuikerwaarden vanaf 3 uur nachts de bloedsuiker op loopt

vanaf 3 uur nachts de bloedsuiker op loopt

Nu ik Freestyle libre gebruik zie ik dat vanaf 3 uur ’s nachts de bloedsuiker op loopt. Vooral vanaf 6 uur, kom ik morgens wat hoog uit vind ik, het is 8-8,5

Gr, Hilbrand

 • Dat is wel een gebruikelijk patroon. Mijn internist heeft om de nachtelijke hypo’s te verminderen de langwerkende spuiten verplaatst naar de ochtend ipv de avond. Dat was nog met de Lantus/ Abasaglar. Dat hielp wel. Maar ik bleef nogal last houden van de opbouw- en afbouwfase. Nu ruim een half jaar de Trebisa, waarvan mijn internist geen voorstander van is. Maar in februari hebben we gezamenlijk geconstateerd dat het voor mij fantastisch uitpakt. Zo’n stabiele dagcurve heb ik nog nooit gezien en mijn HbA1C is nu op 48. Het aantal hypo’s is te overzien.

   • AeneA

   Yvonne, ik zit met dit zelfde probleem; door de FreeStyle Libre zien we dat ik in de voornacht (te) laag zit, maar om 6 uur in de vroege ochtend naar de richting van de 10 bgw ga oplopen. Men noemt dit het ochtendglore syndroom, maar hoe kun je hier op inspelen?
   Ik gebruik Insulatard, en moet nu ook ipv ’s avonds in de ochtend de hele dosis voor die dag spuiten, maar dan zit ik de gehele dag in een hypo, die amper is weg te werken.
   Waarom was jouw internist geen voorstander om over te stappen naar Trebisa? Want de resultaten zijn er blijkbaar wel naar…
   Ik verneem graag van je / of anderen met ditzelfde verschijnsel.

 • Bij mij individueel wel, maar het schijnt wetenschappelijk niet bewezen te zijn. Plus dat het middel fors duurder is.
  Je kan ook nog Lantus/ Abasaglar vragen. Die werkt al langer en stabieler dan de Insulatard. Toen ik in een ver verleden nog Insulatard spoot, moest ik om 16.00 uur nog 4 E kortwerkend spuiten om de avond te halen. Dat hoefde met Lantus niet meer, al heb ik nog heel lang het 16.00 uur alarm in mijn hoofd gehad.

   • AeneA

   Yvonne, Dank je wel voor je reactie.
   Ik ben in september 2019 overgestapt op Ozempic als basisbehandeling, naast de Insulatard en Gliclazide. Daarmee daalde mijn HbA1c in 3 maanden tijd van ruim 80 naar 52, voor mijn doen een geweldig resultaat. Maar toen begonnen de problemen: veel te veel hypo’s vooral overdag, ondanks het verminderen van de insuline en Gliclazide, waardoor ik veel te veel last kreeg in het verkeer, met sporten (ben een zwemmer), met slapen, etc. Vanaf januari jl. ben ik gestopt met alle andere medicatie (uiteraard in overleg met arts en PO), maar in 3 maanden tijd was ik weer terug bij af, HbA1c terug naar ruim 80. Conclusie: alleen Ozempic werkt bij mij niet (voldoende).
   Begin april gingen de sportscholen dicht, dus kan ik voorlopig niet zwemmen, daarom heb ik besloten om zelf een FreeStyle Libre aan te schaffen (ik kan niet vingerprikken door neuropathie en artrose), voorlopig voor 6 weken (dus 1 reader en 3 sensoren), om te proberen of de FSL mij bevalt.
   Wel: het bevalt mijzelf heel erg, maar ook mijn huisarts en PO zijn diep onder de indruk; vooral het feit, dat je niet alleen het moment van de opname bij de vingerprik ziet, maar 24/7 over een week en maand het totale verloop in de grafiek kunt aflezen. Dát geeft zoveel meer inzicht !
   Inmiddels ben ik weer op het niveau van begin januari: doorlopend veel te lage bgw, vooral in de nacht en vanaf 6 uur een piek naar de 10, hypo’s de gehele middag in het verkeer en bij het sporten, en die zijn niet weg te werken, etc. We moeten nu dus op zoek naar een werkzame methode waarop de bgw over de gehele 24 uur en in de nacht constanter blijft naast de Ozempic. Vandaar mij vraag…
   Jouw bericht lezende lijkt het erop dat het rond Trebisa veel meer een centenkwestie is (het middel is fors duurder).
   Ik neem jouw reactie mee naar mijn arts en PO/DVK. Nogmaals mijn dank !

 • Even ter verdediging van mijn internist. Hij vindt het geld wel van belang, maar vooral het ontbreken van de wetenschappelijke onderbouwing van de beweringen van de fabrikant telt bij hem.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.