Home Forums Nieuw met diabetes Veel afgevallen

 • Viefke

Veel afgevallen

Mijn tweede berichtje op dit forum☺️

In Oktober afgelopen jaar heb ik, na lange tijd van verschillende uiteenlopende klachten, een uitgebreid bloedonderzoek gehad. Ik had enorm veel last van mijn lichaam. Altijd moe, geen kracht in mijn lijf, afvallen zonder reden. Ik woog 67kg en bij de internist ik oktober was het 63kg in een maand tijd.
Uit bloedonderzoek was naar voren gekomen dat mijn glucose waarden verhoogd waren. In November hebben ze mijn HBA1c gemeten. Deze was toen 52. Ik moest proberen met dieet mijn bloedsuiker op peil te houden om niet aan medicijnen te hoeven. Diabetes2 kwam eruit.
Nu blijven mijn klachten spelen én weeg ik op dit moment 56kg. Mijn HBA1c is weer gemeten en is nu 51. Mijn dieet wat ik kreeg was de snelle suikers stoppen. Dit heb ik naar mijn mening toch goed kunnen doen. Daarom vind ik het vreemd dat mijn HBA1c maar 1 gezakt is, ik af blijf vallen en mijn lichamelijke klachten er nog steeds zijn.
Iemand hier ervaring mee?

 • Ik denk dat je naast de snelle suikers stoppen nog wel iets meer moet doen; ben je niet doorverwezen naar een diëtist? Daarnaast gaat dat ook niet zo snel. Je hba1c is de gemiddelde nuchtere waarde van de afgelopen pak m beet 6-8 weken. Dus ook de weken waarin je nog je hogere waarde had.
  Neem geen gewone diëtiste, maar 1 gespecialiseerd in diabetes. Ik volg een streng koolhydraatarm dieet plus intermittent fasting.
  Maar omdat jij niet verder af moet vallen, zou ik zeker een goede diëtist bezoeken.

  • Viefke

  Bedankt voor je reactie.

  Ze zijn me nog steeds verder aan het onderzoeken. Ik krijg deze week nog een ct scan. De week erna moet ik weer op afspraak bij de internist. Hopelijk krijg ik dan meer duidelijkheid en een goede diëtist. Maak me op dit moment wat zorgen vanwege het blijven afvallen. En aangezien ik nog 1.5 week moet wachten dacht ik….ik plaats mijn vraag hier….misschien dat mensen uit ervaring weten hoe en wat☺️

 • Jaaa dat snap ik! Ik vind dat je best veel bent afgevallen, dus ben blij te lezen dat je verder onderzocht wordt.
  Eet zo gezond mogelijk om je lijf zo fit mogelijk te houden.
  Ik denk dat er niets anders opzit dan de gedurende de tijd dat je wordt onderzocht; heel vervelend. Hopelijk krijg je snel alle uitslagen en kun je, als je wilt, een update geven.

   • Viefke

   Dank je.
   Dan moet ik inderdaad geduldig afwachten. Ik zal zeker een update plaatsen☺️

 • Dit is zeker niet in orde. Als ik het goed uitreken zitten er vier maanden tussen de twee hba1c metingen, dus de oude waarden zijn wel gewist. hba1c is meestal gedurende 6 weken à 3 maanden. Ook het blijven afvallen en de nog steeds aanwezige lichamelijke klachten zijn geen goed teken. Houd je rustig tot de volgende afspraak en doe geen zware klussen: tuin omspitten e.d. Ga eens etiketten lezen en kijk of je verborgen suikers binnenkrijgt. Ook de gratis eetmeter app is een goed hulpmiddel. Sterkte.

   • Viefke

   Dat gevoel had ik dus ook, dat het niet goed is. Mijn dieet wat ik nu gekregen heb is via de praktijk ondersteuner. Een hele lijst van wat ik wel en niet mag hebben. Hier houdt ik me dus op dit moment aanvast. Ik mag hopen dat ik na mijn volgende afspraak bij de internist via het ziekenhuis een goede diëtist aangewezen krijg. Ik kan zo niet vooruit en baal er erg van.

 • Heel apart zo’n lijst, daar hebben ze veel te weinig vakkennis van, het is hooguit een houvast voor tot je de volledige uitslagen hebt.
  Het blijft nog even geduld hebben, anders sla je bij wijze van de plank mis, als in: je kunt pas gericht behandelen als alles in kaart is gebracht, waaronder niet in de laatste plaats de uitslagen van je ct scan.
  Wat Yvonne ook aangeeft: doe even rustig aan met jezelf, letterlijk en figuurlijk.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.