Home Forums Verzekering en vergoeding Vergoeding CGM ivm werk

Vergoeding CGM ivm werk

Goedenavond allemaal,

Ik ben 28 jaar oud en heb sinds ruim een jaar DM type 1.
Nu is dit nogal een dingetje met mijn werk. Ik ben stuurman op de ‘grote vaart’. Ik werk dus op een schip en vaar daarmee de wereld over. Nu ben ik gedeeltelijk afgekeurd, dus mag ik alleen nog maar varen in kustwateren / binnen Europa, daar waar een helikopter mij in gevallen van nood op zou kunnen halen.

Sinds een maand of 3 ben ik voor het eerst weer aan het werk, maar tijdens het werk is de regulatie van de diabetes behoorlijk lastig. Dit komt door zeer wisselende werkintensiteit, wisselende werkuren (zowel dag en nacht), het plotseling wakker gemaakt kunnen worden ivm calamiteiten en het feit dat eten onbekend is / voor je bereid wordt (wat zit er allemaal in?). Nu is dan ook meteen het risico groot dat áls er iets gebeurd (zware hypo) daar ook meteen extreem grote gevolgen aan kleven (de verantwoordelijkheid die ik heb voor anderen, calamiteiten, een grote oceaan op 10 cm naast mijn voeten wanneer ik aan dek loop).
Hiervoor heb ik al vóór de eerste keer weer werken de FSL aangeschaft, wat een enorm goede oplossing is om de risico’s te verkleinen.

Ik ben in overleg geweest met mijn internist over de vergoeding van een CGM.
In de indicatiecriteria staat de volgende zin:

4. Type 1 diabetespatiënten die beroepsmatig schade ondervinden door de wisselende
bloedglucoses, waardoor zij hun beroep niet meer uit kunnen oefenen, zoals
(vrachtwagen)chauffeurs, artsen, verpleegkundigen enz.

De onderbouwing van mijn internist waarom ik niet in aanmerking kom is dat mijn bloedsuikers goed geregeld zijn (HbA1c is goed) en ik hypos normaal voel aankomen (snachts overigens wordt ik er niet altijd wakker van als de hypo niet te diep is).

Mijn vraag is of er mensen zijn die ivm bovenstaand criterium een CGM vergoed krijgen? Zo ja, onder welke omstandigheden (was je al goed geregeld, of juist niet). Deze regel voegt namelijk mijn inziens niets toe als je al slecht geregeld zou moeten zijn, want dan krijg je hem al vergoed omdat je dat (slecht geregeld) bent… Niet vanwege het ‘werk’ aspect.
Ik voel er namelijk weinig voor om het grote risico van bv overboord vallen te nemen door geen sensor te kopen, en daarmee aan te tonen dat de regulatie niet te doen is zónder…

Ik hoop dat er mensen zijn die voorbeelden kunnen vertellen dat zij een cgm vergoed hebben gekregen ivm hun beroep, of juist die dat níet hebben gekregen en waarom.

Alvast bedankt voor het lezen van dit hele verhaal, en de hopelijk nuttige reacties!

Groeten Chris Holdinga

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.