Home Forums Verzekering en vergoeding Vergoeding diabetes SIMMS2, Zorgprofiel 3

Vergoeding diabetes SIMMS2, Zorgprofiel 3

Mijn klacht gaat over de vergoedingsmethode voor de pedicure door mijn zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
Ik werd altijd geïndiceerd voor vergoeding door Stadmuller Orthopedie te Klijndijk. De pedicure Voeten in Balans te Emmen voerde de verzorging voor mijn voeten uit.
De kosten bij de pedicure zijn €29,00 per behandeling.
De Orthopeed declareert deze kosten bij ZK. De pedicure kreeg van de Orthopeed deze kosten dan uitbetaald.
Helaas stopte Stadmuller met deze uitvoering.
Hierdoor ben ik verplicht om naar een andere Orthopeed over te stappen, te weten, Lalkens Orthopedie te Sleen. Echter deze orthopeed vergoed de pedicure slechts €24,50 waardoor ik zelf €4,50 moet bijbetalen. Omdat ik 10 behandelingen per jaar nodig heb komt dit op €45,00 extra ziektekosten.
Dat dit geval niet op zichzelf staat moge duidelijk zijn. De Orthopeed bepaalt wat de pedicure vergoed krijgt ongeacht wat de werkelijke kosten zijn. Daar ik bij Orthopeed Stadmuller het volledige bedrag vergoed kreeg en bij Lalkens Orthopedie niet verbaasde dat mij ten zeerste.
Bij navraag bij ZK werd mij verteld dat dit de gang van zaken is en daar kon ik het mee doen. Ik gaf aan dat als je eerst wel de volledige vergoeding krijgt en vervolgens niet er willekeur is. En dan voornamelijk bij de Orthopeden daar die verschillende vergoedingen betalen aan de pedicure. Omdat dit blijkbaar bij alle verzekeraars zo gaat, gaat het naar mijn inzicht om vele miljoenen die jaarlijks moeten worden betaald door hun klanten. Weer een verkapte verhoging van de toch al dure ziektekosten. Ik denk dat dit probleem aangepakt dient te worden daar er nu 2 partijen zijn die kosten doorberekenen aan de ziektekostenverzekeraars. De Orthopeed krijgt niet alleen geld voor de pedicures, maar ook nog eens een bedrag voor afhandeling en een apart bedrag voor de indicering.
Als ik de pedicure zelf zou betalen en de rekening declareer bij ZK is de zaak ook rond en bespaar je die onnodige kosten voor afhandeling van de orthopeed. Ik vind dat dit onder de aandacht zou moeten worden gebracht omdat bijna niemand van de mensen met diabetes van deze praktijk afweet. Deze klacht zal ik te kennen geven aan alle diabetes instellingen teneinde deze onnodige verspilling te stoppen.

Met vriendelijke groet
J.A. Masmeijer
Ik hoop dat dit onderwerp uw aandacht zal trekken en u de vele duizenden diabetes patiënten die over het algemeen al extra kosten hebben te helpen

 • Ik geloof ook dat de vergoeding altijd standaard 24.50 is.
  Toen ik de eerste verwijzing kreeg werd ik naar iemand gestuurd die idd ook nog eens extra geld vroeg. Ben toen hiermee gestopt.
  Toen ik naar een andere orthopeed ging ivm orthese aanvraag, scheen ik ineens daar te blijven en moest hij de beoordeling doen. Ben in de hoogste categorie geplaatst want neuropathie al heel heftig.
  Toen kreeg ik een lijst en ging ik rond bellen. De meeste vragen een extra vergoeding nog van tussen de 5 en de 7.50.
  Uiteindelijk wel iemand gevonden die dat kwijtschold na het zien van ooienvaars pas (is voor de minima hier in de stad).
  Maar heel erg lastig.
  Wel hebben beide mijn pijnklachten niet herkend als een charcot voet. Nu loop ik steeds in het ziekenhuis en in het gips en is er ook al een schoen gemaakt voor als ik uit het gips ga. Maar weet eigenlijk niet of de orthopeed die met het ziekenhuis werkt nu mijn jaarlijkse keuring moet doen.
  Ik dacht overigens wel dat je elk jaar opnieuw moet worden gekeurd en dat je dan je vergoeding krijgt. Het niet zonder die keurig en verwijzing zo maar naar een diabetes pedicure kan gaan en de rekening kan indienen.

  • Liv1

  Ik weet niet beter dan dat er altijd een maximum per pedicurebehandeling is. Dat is denk ik al 15 jaar en langer zo.
  Ik heb altijd wat bij moeten betalen en sinds een aantal jaar moet ik alles zelf betalen omdat ik simms0 heb. Je moet eerst problemen hebben voor vergoeding, preventie telt niet meer.

  Ik betaal al 15 jaar zelf de pedicure en dien de declaratie vervolgens in bij Zilveren Kruis.

  Je hebt inderdaad elk jaar weer een bepaling van je zorgprofiel (simms) nodig, de pedicure mag deze niet afgeven. Moet door een diabetesverpleegkundige of podotherapeut gebeuren (wellicht ook orthopeed maar dat weet ik niet zeker).

 • Ik ben vanuit de huisarts, geplaats in de ketenzorg omdat ik bij de diabetes verpleegkundige en bij de podotherapeut kom. Al jaren laat ik mijn voeten door een pedicure verzorgen. In het begin kon ik dat declareren bij de verzekering. Nadat ik bij de podo kwam moest mijn pedicure dat bij de podo declareren. Nu komt het probleem, want mijn pedicure krijgt niet het gehele bedrag vergoed van de podo en moet ik voor iedere behandeling euro 5 bij betalen. De podo bepaalt ook de sim klasse etc.en bepaalt hoeveel behandelingen de pedicure vergoed krijgt. Ik krijg 8 behandelingen, maar dat is niet genoeg, want ik ga iedere 6 weken naar de pedicure. De podo declareert iedere 3 maanden een m.i. behoorlijk bedrag bij de verzekering en zou de pedicure meer kunnen betalen.

  • harbo

  Heb exact hetzelfde meegemaakt. De orthopeed bepaalt wat de pedicure krijgt. De pedicure heeft me de gang van zaken uitgelegd en eerlijk gezegd kon ik het niet geloven. Maar waarom is dat zo geregeld? Waarom kan de pedicure niet gewoon zelf met de verzekering dealen?
  Wat hebben we toch een zootje gemaakt van onze zorg.

 • Ikzelf heb zorgprofiel 2 en sinds ik eerst “ gekeurd” moet worden door de podoloog moet ook ik bij gaan betalen. Eerst kon je naar de pedicure en je rekening voorschieten , insturen en kreeg ik de kosten vergoed uit de aanvullendeverzekering . Nu wordt het uit de basis vergoed en betalen ze de podoloog en hij weer de pedicure , alleen vraagt de pedicure er nog een keer 13,95 eigen bijdrage bij. Ik heb geprobeerd dit uit de aanvullendeverzekering vergoed te krijgen ,maar dat gaat niet . Dus dan maar bonnen sparen voor de belasting . Ziek en oud moet volgens deze zorg van tegenwoordig maar beter opgeruimd worden ,want we zijn te duur . Er zou veel ten goede veranderen toen het geprivatiseerd werd ,maar niets is minder waar. Alleen de rijken onder ons kunnen zorg inkopen zo ze willen en val je daar niet onder dan kun je stikken . Deze wet is niet voor niets door een VVD minister erdoor gedrukt. In maart kunnen we weer gaan stemmen ,verdiep je in de programma’s van de partijen en ga stemmen en laat je niet verleiden met one liners of leuke “ bekkies”

 • Sinds de zorgprofielen zijn ingevoerd betaal ik de pedicure zelf. Ze wilde zelf niet ‘onder regime’ van een podoloog en is zelfstandig gebleven. Een heel goede pedicure die het erg druk heeft.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.