Home Forums Verzekering en vergoeding vergoeding Freestyle Libre 3

vergoeding Freestyle Libre 3

Ik las net op de site van Abbott dat de Freestyle Libre 3 niet voor iedereen vergoed wordt omdat het technisch gezien een CGM is. Ik heb op de Duitse en Franse site van Abbott gekeken wat de prijs van de FSL 3 is, en die is 59,90. De FSL 2 kost in Nederland net zo veel. Ik begrijp niet waarom het weer moeilijk wordt gemaakt om nog je bloedsuiker nog beter onder controle kan krijgen en houden, zeker omdat het de zorgverzekeraar niets extra’s lijkt te kosten.
Gaat de DVN zich hard maken voor vergoeding voor iedereen? Ik hoop het wel.

    • Rob47

    Schandalig dat het niet vergoed wordt, ik gebruik nu de FSL 2! Deze wordt voor mij niet vergoed omdat ik diabetes 2 heb en 1x per dag insuline spuit. Voordat ik de FSL 2 gebruikte was ik bijna overleden omdat ik een heel zware hypo midden in de nacht kreeg! Mijn vrouw werd wakker door mijn stuiptrekkingen en heeft de ambulance gebeld, deze kregen mij na een half uur wakker! Ik heb contact opgenomen met de belastingdienst en mag het nu van mijn zorgkosten aftrekken. Bedankt zorgeverzekering!!!!!!!!!!!!!

    • Ben42

    Werner_de_jong schreef:
    16 februari 2022 om 19:39
    Ik begrijp niet waarom het weer moeilijk wordt gemaakt om nog je bloedsuiker nog beter onder controle kan krijgen en houden, zeker omdat het de zorgverzekeraar niets extra’s lijkt te kosten.

    Het Nederlandse zorgsysteem is een goed zorgsysteem, beter dan zeer veel landen over de hele wereld. Misschien zijn er landen die een nog beter zorgsysteem hebben, maar er zijn ook zeker landen die veel slechter zorgsysteem hebben. (USA is zo’n zorgsysteem waar ongeveer 4 keer zoveel geld wordt uitgegeven aan een zorgsysteem dat veel slechter is dan Nederland).

    Het Nederlandse zorgsysteem is niet geheel kosten gedreven, in eerste instantie wordt eerst gekeken naar wat een patient nodig heeft en daarna pas na de kosten. Dat betekend vaak ook al is iets duurder dat het dan toch voorgeschreven kan worden. Voor het Libre 3 systeem pakt dit helaas verkeerd uit, er wordt eerst naar de noodzaak gekeken en daarna pas na de kosten.
    Met dit antwoord hoop ik dat het je onbegrip wegneemt. Het syteem in Nederland is zeker niet perfect (zoals in dit geval), maar ik ben wel heel blij met het Nederlands systeem.

    Zelf hoop ik ook dat de regelgeving nog wordt aangepast aan deze nieuwe situatie.
    Ben

  • Ik ben 20 jaar geleden gediagnostiseerd met type2. Na 12 jaar bleek dat medicijnen niet werkten en ben ik insuline gaan spuiten. De medicijnen werden vrijwel direct gestopt, want die bleken weinig bij te dragen anders dan bijwerkinken veroorzaken (nieren) Vanaf vrijwel het begin met spuiten deed ik dat meer dan 4-5x per dag. Mijn alvleesklier is er mee gestopt wijzen metingen uit. Toch sta ik te boek als type 2 en kom daardoor niet in aanmerking voor vergoeding van alles wat nodig is. Het ziekenhuis houdt vast aan type 2 omdat ik de antistoffen mis en er geen sprake is van erfelijkheid. Ik ben ook altijd slank en sportief geweest en nu nog steeds. Vreemd dat er zo strak aan type 2 wordt vast gehouden terwijl ik volledig insulineafhankelijk ben. Klinkt als bureaucratie. De FSL 3 krijg ik dus niet, terwijl me die enorm zou helpen. Weet iemand raad of heeft die ervaring hiermee?

    • zijn uw waardes dan zo slecht met de FS2?

  • Kijk hier eens https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2019/12/12/fgm-in-het-basispakket-voor-mensen-met-diabetes-met-intensieve-insulinebehandeling
    Je kan dus gewoon de fsl2 krijgen zonder bijbetaling, het maakt niet uit of je type 1 of 2 bent, de therapie is bepalend.

  • Beste Yvonne,
    Het ging over de FSL3. De Fsl2 functioneert niet ge bij mij vanwege snel steigende en dalende suikers. Ik krijg dan vaak foutmeldingen en geen meetresultaten. Dan weet ik net waar ik aan toe ben zonder een vingerprik. Lastig bij sporten. Lees verder mijn vraag nogv eens
    Groet Freek

  • Waarom zou de FSL3 dan wel helpen? Wat is er anders dan de continue doorgave aan de telefoon en de omvang van de sensor?

  • De laatste meting blijft zichtbaar. Dus je hebt de trend en de waarde voordat de meting in de fout gaat. Nu los ik dat op door bij iedere activiteit elk kwartier of zelfs ieder 5 minuten de sensor uit te lezen. Wel een gedoe.

  • Snap ik en je behandelaars vinden dat onvoldoende reden om de FSL 3 voor te schrijven. Misschien kan je bij de Bas van de Goor stichting om ondersteuning vragen of argumentatie om het ziekenhuis of de zorgverzekering er van te overtuigen. Zij zijn gespecialiseerd in sport en diabetes. https://www.bvdgf.org/

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.