Home Forums Behandelaren Verhoogd cholesterol doordat je diabeet bent?

 • Jaapie

Verhoogd cholesterol doordat je diabeet bent?

Nog meer mensen hier die een te hoog cholesterol hebben omdat ze diabeet zijn geworden? Ik weet niet echt wat ik daar mee aan moet. Benieuwd hoe anderen hier mee om zijn gegaan. Ik heb zelf nogal het idee dat het pilletje voorschrijven om pilletjes te kunnen voorschrijven begint te worden. Graag jullie visie hierop.

 • Hoi Jaapie,

  Laat ik voorop stellen dat mijn antwoord mijn persoonlijke mening is.

  Ik heb de diagnose diabetes in Engeland gekregen, waar ik toen woonde.
  Behalve mijn bloedsuikers was ook mijn cholesterol verhoogd, volgens de arts.
  Ik hoefde toen nog niets te slikken voor de diabetes. Dat kon ik met het aanpassen van mijn eetgewoonten oplossen.
  Wel moest ik Simvastatine gaan slikken en wel gelijk 40mg. Daarna heb ik nog een paar andere merken uitgeprobeerd en allemaal hadden ze behoorlijke bijwerkingen die niet na een paar maanden overgingen.

  In Engeland wil men iedereen die 10% kans heeft in de komende 10 jaar al aan de statinen. Je cholesterolwaarden kunnen prachtig zijn, maar je moet de pillen dan preventief slikken.
  Dat is een goudmijn. Tientallen miljoenen mensen die voor de rest van hun leven aan de pillen moeten. Je kunt ze daar zelfs gewoon bij de drogist kopen.
  Ze zijn goedkoop en met zo’n voorschrijfbeleid maken de fabrikanten natuurlijk vette winst.

  Hier in Nederland heeft men dat beleid nog niet, maar als je de diagnose diabetes krijgt, wil men je ook graag aan de statinen. Vaak is je cholesterol dan ook al wel verhoogd.

  De gedachte erachter is dat diabetes het risico op hart- en vaatziekten vergroot en een hoog cholesterol doet dat ook.

  Ik heb er veel uitgeprobeerd omdat ik het een kans wilde geven. Maar ik kreeg van allemaal behoorlijke bijwerkingen. Die trouwens zowel in Engeland als hier in Nederland vooral ontkend worden. Net als de bijwerkingen van Metformine en Januvia.

  Ik slik al jaren geen statinen meer en mijn cholesterol is de ene keer beter dan de andere.

  Maar nogmaals, dat is een persoonlijke keuze en de beste beslissing is die je samen met je behandelaar neemt.

  • Abisko

  Waaruit lijd je af dat diabetes of medicatie ervoor cholesterol zou verhogen ?

  Veel diabetici met type 2 hebben verhoogde cholesterol door foute levenswijze maar dit staat onafhankelijk van de ziekte zelf.

  Voedingskunding of fysiologisch staan de 2 lost van elkaar

  • Jaapie

  Internist heeft dat gezegd. Als ik geen diabetes zou hebben, zou mijn cholesterol prima zijn geweest, maar nu is het verhoogd en wil ze me aan de pillen hebben. Pillen waarvan ik het idee heb dat de bijwerkingen waarschijnlijk erger zijn dan het hebben van een verhoogd cholesterol. Ik zit daar eerlijk gezegd niet op te wachten. Ik heb het idee dat de internist gewoon iedereen aan de pillen wil hebben. Alsof het erbij hoort. Heb je diabetes, oh dan ook maar even een pilletje voor het cholesterol erbij, omdat het kan. Zo komt het bij mij over. Ik ben dus benieuwd hoe andere dit ervaren.

  Type 1 diabeet hier trouwens, geen type 2.

 • Ik slik al jaren bloeddrukverlagers en cholesterolmiddelen. Eerst preventief. Maar ik heb inderdaad hart en vaatproblemen. Prima aanpak. Je bent als diabeet extra kwetsbaar. Maar gewoon strikt eten helpt ook. Vaak komen problemen bij diabeten als je al lang de aandoening hebt. Bij mij in ieder geval. De combinatie: sterk verhoogde kans en de gevolgen maken de keuze voor mij makkelijk: gewoon slikken en niet teveel bij nadenken.

 • Ik heb het idee dat een boven gemiddeld cholesterol niet zo erg is dan men denkt. Er zijn heel veel onderzoeken gedaan bij allerlei groepen mensen in bepaalde leeftijdsgroepen met allerlei aandoeningen en wat hun cholesterolgehalte was en waaraan ze zijn overleden. Het blijkt dat een laag cholesterolgehalte gevaarlijker is dan een hoog cholesterolgehalte! Kijk op YouTube:’laag cholesterol levensgevaarlijk’

 • Ook ik moest aan de cholesterolverlagers, ondanks een goede cholesterolwaarde van 4,5 en redelijke verhoudingen tussen LDL en HDL.

  Mijn internist wist me te vertellen dat voor mensen met diabetes andere waardes gelden dan voor gezonde mensen, de waarde voor het LDL cholesterol moet lager zijn dan 2,5 mmol/l

  Kijk ook even hier, de DVN heeft alles even op een rijtje gezet, ook voor type 1 zijn het waardes om in de gaten te houden.

  https://www.dvn.nl/files/site/Checklist%20streefwaarden%20type%202_DVN_zorgwijzer.pdf

  • SimonW

  Ik ben het helemaal met Jeanette eens. Het heeft mij erg veel moeite gekost om data te vinden wat de ‘normaalwaarden’ zijn bij onderzoek naar Cholesterol. Meestal lees je online wat je volgens de medici zou moeten hebben. Uiteindelijk via de website van het AMC gevonden. Ik heb er boeken over gelezen toen ik wou stoppen met Simvastatine omdat ik last had van bijwerkingen. Volgens mij weet men lang nog niet genoeg over de werking van Cholesterol om dit voorschrijfbeleid te rechtvaardigen en er zijn miljarden mee gemoeid. Wat doet Cholesterol precies in het brein bijvoorbeeld? Ik ben uiteindelijk gestopt met Simvastatine.

 • http://www.evocircadian.nl/laag-cholesterol-levensgevaarlijk/

  Als dit onderwerp je interesseert moet je bovenstaande link even lezen. Simon ik weet niet of je dit al eens gelezen hebt? Erg interessant!

 • Ik heb ook een te hoog cholesterol, mede dankzij mijn diabetes.
  Ik stond ook op het punt van medicatie krijgen hiervoor.
  Ik ben vervolgens enorm gaan letten op mijn voedingsgewoonte.
  Vloeibare producten om in te bakken, Becel dieet etc.
  Bij mij is de cholesterol weer onder de max. gezakt, dus geen medicatie.

  Misschien kun je dat eerst proberen, eventueel met behulp van je diëtist?

 • @jaapie…veel mensen hebben last van bijwerkingen van cholesterolverlagers. Maar er zijn ook veel mensen die aangeven nergens last van te hebben. Dat hangt natuurlijk van allerlei factoren af.

  Dat is met Metformine ook zo. De een heeft daar veel bijwerkingen van, vooral darmen. Een ander nauwelijks of ervaart het als minder belastend.
  Dat is natuurlijk ook heel persoonlijk.

  Misschien een kans geven?

 • Mijn cholesterol is perfect. totale cholesterol is 4.5 en mijn LDL is 2.1. Triglyceride onder de 100.
  De dokter is al jaren bezig om mij aan de cholesterolverlagers te krijgen. Helaas voor haar, ik begin er niet aan.
  Nu willen cardiologen en cholesterolspecialisten uit tientallen ziekenhuizen over de hele wereld de streefwaarde van nu 1,8 voor het LDL-cholesterol ofwel het ‘slechte cholesterol’ bij hoog-risicopatiënten voor hart- en vaatziekten, moet en kan terug richting 1”.
  Volgens de Nederlandse coördinator, prof. dr. Wouter Jukema van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is de cholesterolwereld nog nimmer met zulke lage cholesterolwaarden geconfronteerd. ,,Het principe is: nóg lager is nóg beter. En het lijkt allemaal veilig, hoewel nog verder onderzoek en verdere studie nodig is om deze resultaten nader te duiden.”

  Ik trek hier de conclusie uit dat de portemonnee van de heren belangrijker is dan uw gezondheid.
  Straks zit de hele wereld aan de cholesterolverlagers. Big Business.
  Cholesterol kan nog lager. (link)

  Een pittig stuk maar maakt veel duidelijk over cholesterol en de grote cholesterol leugen.
  Laag cholesterol gehalte letterlijk en figuurlijk “levensgevaarlijk” (link) (zie ook: jeanette-5)

 • @suikertje…ik heb het artikel nog niet gelezen. Ga dat wel doen.
  Ik heb namelijk ook het idee dat het vooral om het grote geld gaat.
  Verlaag de normaalwaarden en je hebt opeens wereldwijd weer miljoenen mensen die opeens een te hoog cholesterol hebben en aan de pillen zouden moeten.
  Plus de mensen die het preventief wordt opgedrongen.
  Kassa!!!!

  Ze hebben hetzelfde gedaan met diabetes, trouwens.
  Daar zijn de normaalwaarden in de afgelopen 15 jaar ook gehalveerd.
  Vijftien jaar geleden was het streven < 10 mmol/l.
  Zo heette het blad ook dat nu Bloedsuiker heet.
  Moet je zien hoeveel geld er sindsdien verdiend is aan de verkoop van insuline, meters, strips, naalden etc.

  Ik moet maandag naar de dvk. Moest van haar een week lang 7-punters prikken.
  Moet je kijken wat daar een geld in gaat zitten. Een potje strips dat 25 euro kost, 49 lancetten en tel daar dan 1x langwerkende insuline en 3x kortwerkende bij, plus de naalden.
  Tel uit de winst voor de farmacie.

  Ik zal me altijd blijven afvragen of het werkelijk het beste voor mij is, al die insuline. Maar ik was zo ziek, dat ik ervoor gegaan ben. En dan kun je niet meer terug.
  Ik heb 30 pillen per dag geslikt en ben daar op een dag mee gestopt. En knapte met de dag op. Maar met insuline kan dat niet. Ga je daarvoor, dan is dat voor het leven, want als je ermee stopt, dan word je pas echt ziek.

  Maar ergens, diep van binnen, knaagt het. Heb ik het gevoel dat ik gezwicht ben voor Big Pharma.

  • Jaapie

  Dat gevoel herken ik. Ik heb nu ook het idee dat ze mij pillen aan willen smeren voor mijn cholesterol, terwijl ik dat zelf niet bepaald nodig vindt. Het klonk alsof de arts zelf gewoon meer wilde verdienen door aan iedereen de pillen voor te schrijven. Zo’n soort beeld had ik er tot nu toe bij. Tel daarbij op dat de arts ook gewoon zei dat als ik bijwerkingen kreeg (Een best groot deel van de mensen krijgt dat blijkbaar bij dergelijke pillen), ik ook gewoon na een week mag stoppen, zonder de arts te informeren. bij een volgende afspraak, na 3 maanden, zou ze dan wel weer verder kijken. Tja, als je eerst een heel verhaal ga houden over allerlei mogelijke bijwerkingen die vaak voorkomen enz. Ik vind eigenlijk het hele gesprek hierover maar niets. Ik kon er maar weinig mee. Een reden waarom ik die pillen zou moeten gaan slikken, zag ik niet, maar toch werd het gewoon in mijn schoenen geschoven.

  Ik zit in een beetje dezelfde situatie als LiekeN. Mijn cholesterol is ook gewoon onder de 5, wat men nu als normale waarde ziet voor het cholesterol. Als ik geen diabeet zou zijn, dan had niemand lopen klagen over mijn cholesterol. Mijn LDL is alleen iets te hoog, boven de streefwaarde van 2,5. Ik moet zeggen dat ik na de eerste meting meer op mijn eten ben gaan letten. Veel minder vaak patat en vette snacks. Veel vaker vis (goede vis volgens een lijstje van de diëtiste). Chips werd ingeruild voor nootjes, want daar zitten goede vetten in en is voor een stabiele bloedsuiker ook. De tussendoortjes waren eerst vaak koekjes, maar is nu vaak een stuk fruit. Koken in olijfolie. Dat heeft toch niets opgeleverd. Bij de tweede meting van mijn cholesterol, een aantal maanden later, was mijn cholesterol gelijk gebleven, maar mijn LDL zelfs iets hoger geworden.

  Ik blijf daarom in dubio: Moet ik toch zwichten voor de pillen, of kan ik ze toch laten staan.

 • @jaapie

  Huisartsen worden financieel beloond om het LDL-Cholesterol van zoveel mogelijk van hun DM Type 2 patiënten onder de 2,5 mmol/l te houden. Vandaar hun gretigheid om Statines voor te schrijven.

 • @inliner…klopt. Dat geldt ook voor Metformine en Januvia.
  Dat is trouwens in Europees verband want in de U.K. werd ik ook al gepusht om cholesterolverlagers te slikken en Metformine.
  Daar willen ze iedereen aan de cholesterolverlagers. Preventief heet dat.
  Preventief bankrekeningen vullen, noem ik dat. :-)

 • Afgelopen week ben ik op controle geweest bij mijn internist. Ondanks dat ik type 1 heb, moet ik daar nog maar eens per jaar heen voor mijn “APK”. Mijn waardes zijn verder altijd netjes binnen de normen en stabiel, dus vaker controleren vindt hij niet nodig. Voor de aanvullende controle ga ik naar de verpleegkundige. Zij overlegt indien nodig wel met hem.

  Ook deze keer was alles weer ok, behalve mijn cholesterol. De internist vertelde me deze keer dat mijn cholesterol te hoog is, nl. 3,4. Hij vond het gelukkig niet nodig om mij daarvoor pillen te geven, ook omdat alle andere waardes netjes stabiel zijn en binnen de normen vallen. En met een HbA1 van 6,2 ben ik netjes ingesteld.
  Vorig jaar was er nog niks aan de hand, en ik ben sindsdien echt niet anders gaan leven of gaan eten.

  Ik rook niet, ik drink niet, ik weeg niet te zwaar, mijn bloeddruk is netjes en ik eet niet extreem vet. En toch is ineens mijn cholesterol te hoog.
  Het enige wat ik als mogelijke oorzaak zou kunnen bedenken – maar wat ik eerlijk gezegd nogal ver gezocht vind – is dat ik het sinds ong. 3 maanden erg druk heb op mijn werk wegens onderbezetting door langdurige ziekte van een collega. Maar er zijn gelukkig ook dagen dat het minder druk of zelfs relatief rustig is, en ik alles op mijn gemak kan doen. Ik ben ’s avonds moe, maar ik neem zogezegd mijn werk niet mee naar huis. Ik weet voor mezelf dat ik mijn uiterste best heb gedaan en dat ik meer niet kan doen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat het puur hierdoor komt.

  Ik steek het daarom maar op de diabetes (ik heb het sinds ong. 4,5 jaar), maar of dat klopt, weet ik ook niet…

  • SimonW

  @monique72, welke cholesterol waarde bedoel je? Er worden nogal wat waarden en ratio’s aangehouden. En die HbA1c waarde is de oude waarde neem ik aan maar die is dan inderdaad netjes. Omdat men strengere cholesterol streefwaarden heeft voor diabetes patiënten dan voor de gemiddelde persoon is het ook moeilijker om er aan te voldoen.

 • Volgens mij ging het puur over de “slechte” variant. Die moet volgens mijn internist bij diabeten onder de 2,5 zitten en bij mij was het 3,4.
  Hij noemde eerst 3,4 maar dat getal zei mij echt niks. Hij heeft het toen netjes uitgelegd.

  • SimonW

  Bij de meeste gezonde mensen ligt de waarde van LDL cholesterol tussen de 2,0 en 4,5 mmol/l. De streefwaarde voor LDL-cholesterol is inderdaad <2,5 mmol/l bij DBII. Maar voor de inschatting van risico’s door de NHG wordt volgens mij vooral naar de Totaal/HDL ratio gekeken (optimaal is 5 of lager). Maar ik ben geen arts natuurlijk!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.