Home Forums Werken Verkeerde studie, einde zoektocht?

Verkeerde studie, einde zoektocht?

Hoi iedereen,

dit topic gaat over de verkeerde studiekeuze, hoewel niet helemaal.

Een aantal jaar geleden heb ik gekozen voor de studie sociologie, waarna ik een studie antropologie heb gedaan en heb afgerond. Dit was een bijzonder interessante, en ook zinnige studie. Mij heeft de studie in ieder geval geholpen om met een wat meer kritische blik naar de samenleving te kijken, en vooral naar veel dingen die ik klakkeloos voor waar aannam. Daarna heb ik nog een jaar kunstacademie gedaan, uit interesse. Via veel omwegen ben ik heel kort zelfs op een stagegesprek beland bij Studio Roosegaarde. Dus er is vast iets van talent.

Maar, zoals te verwachten, is het moeilijk werk te vinden met deze studie. Ja, het kan wel, zeker, maar ik heb de studie gekozen uit persoonlijke interesse. Wegens veel vragen over het leven. De studie heeft mij in ieder geval een stuk van mezelf gegeven, en geholpen met mijn persoonlijke ontwikkeling. De prijs is geen idee hebben wat ik er nu precies mee kan.

Mijn ouders hebben onderhand een vechtscheiding, ons gezin is van redelijk welvarend naar complete armoede gegaan. Dus, zo komt het, wordt je vroeger of later geconfronteerd met je keuzes. Eerlijk is eerlijk, ik heb daar nooit zo expliciet rekening mee gehouden. Ik ben een enorme dromer, die redelijk is opgehitst met de boodschap ‘doe waar je van houdt, dan komt het helemaal goed!’ Nu blijkt dat dat gewoon enorme onzin is.

Ik vind het erg moeilijk. Op dit moment werk ik in een boekwinkeltje waarvan ik geniet. Ook heb ik bij een pottenbakker gesolliciteerd en dat levert waarschijnlijk ook nog een baan op, maar pas in 2016. In die zin zal ik dus beroepen doen waar ik oprecht interesse in heb. Dat is mooi.

Toch zit ik in een gek pakket. Ik ben heel nieuwsgierig of er hier meer mensen zijn die moeilijk aan het werk komen met hun werkervaring? Zo solliciteer ik niet op horecawerk- al heb ik ervaring -of thuiszorg. Ik heb dit werk gedaan, maar kan het niet aan omdat ik per dag 2 tot 3 hypo’s heb. Op het moment ben ik behoorlijk geïntimideerd door het werkende leven. Ik ben een hard werker, gedreven, maar zie ook vrijwel altijd dat ik niet veel verantwoordelijkheden aan kan en ik echt rustig werk moet doen. Voornamelijk rustig eigenlijk, dan lukt het qua werk ook wel.

Wat ik voornamelijk probeer te zeggen, denk ik, is dat ik op dit moment niet zo goed weet hoe nu verder. Ik wil erg graag er iets moois van maken, en heb wel redelijk wat werkervaring; ik heb een webshop gebouwd voor de kruidenwinkel waar ik werk, heb het grafisch ontwerp van een 3D print bedrijf gedaan, ik heb zelfs illustraties voor tijdschriften gemaakt. Ik heb dus flink wat vaardigheden waar vraag naar is. Onderhand besef ik alleen dat ik een focus moet hebben. Ik zie ook de waarde in van een studie, die je toch de goede omgeving biedt om je verder te ontwikkelen.

In ieder geval voel ik me flink kansloos qua doorgroeien. Dat gaat in deze functies niet gebeuren.

Is het niet beter om eerst rekening te houden met je suikers? En dan pas met dit hele idee van carriere maken? Ik kan me daar sowieso moeilijk mee identificeren maar ik sta er nu toch redelijk eenzaam voor. Ik ben best in de war over alle zeer tegenstrijdige boodschappen die ik heb gekregen. Met name qua ‘diabetes is helemaal geen probleem’ want ik heb er last van op de werkvloer.

Wout

  • marit

  Hallo Wout, twee tot drie hypo’s is niet goed hoor. Als ik in jouw schoenen zou staan zou ik eerst proberen dat probleem op te lossen. Er komt wel veel over je heen zeg. Ook de omschakeling van een welvarend leven naar op het minimum leven is een hele verandering.
  Heb je geen gesprekken bij het UWV? Voor advies wat je zou kunnen met je opleiding?
  Ik wens je heel veel sterkte.

  • soofke

  Ken je De Broekriem? het is een community van (hoogopgeleide) werkzoekenden: http://www.debroekriem.nl

 • Toch mooi nieuws! Ik heb via het UWV een stageplek bij een pottenbakker gevonden, waarna ik kan doorstromen naar een echte baan bij de andere pottenbakker (hoewel die baan nog niet helemaal zeker is, maar waarschijnlijk wel).

  Loopt het los :)

  • Harl

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.