Home Forums Bloedsuikerwaarden verlaat insuline spuiten (oeps) maar minder insuline nodig?!

verlaat insuline spuiten (oeps) maar minder insuline nodig?!

Ik ben nu ruim twee jaar geleden gediagnostiseerd met type 1 Diabetes. Vandaag kwam ik er pas na mijn lunch achter dat ik wel mijn insuline had ingepakt, maar geen naaldjes. Helaas kon ik pas 1-1,5 uur later naar huis voor een naaldje. Ik heb toen eerst gemeten met de freestyle libre en zag dat ik op 15 zat zonder trendpijl. Daarom heb ik besloten 7 eenheden insuline te spuiten, in plaats van mijn gebruikelijke 12. Stiekem heb ik ook nog wat cashewnoten gegeten en ben ik nog even omhoog gegaan naar 18 (+-30 minuten), om nu ineens op 5.7 te zitten met een trendpijl recht naar beneden. Ik snap niet hoe deze snelle daling kan. Verder gewoon alles gedaan als altijd. Zo’n piek na het eten is normaal bij mij, om vervolgens rond de 6-7 weer te stabiliseren. Kan het zijn dat het ergens voordeliger is om pas later insuline te spuiten?! Ik kan me dit haast niet voorstellen…

 • Waarschijnlijk had je al een deel van je koolhydraten “verwerkt” toen je je insuline ging spuiten en heeft de insuline te laat zijn werk kunnen doen. Dan krijg je zulke pieken en dalen, om het zo maar even te noemen.

  Wat ook kan, is dat de FSL de sterke veranderingen in je bloedsuiker even niet kon bijbenen, en dat hij daarom een te hoge of te lage waarde aangaf. Mocht je twijfelen, dan kan je beter een ouderwetse vingerprik doen.

 • @ Mariekevandeweg; wat ook belangrijk is wat je op je brood had gemeerd als beleg. Was dit kaas (langzame koolhydraten) of iets zoetigs?

  Dat je na het eten hoger komt te zitten heb ik nu ook. Vooral na het diner is het lastig.

  Zoals Monique72 aangaf; je lichaam had al een deel van de koolhydraten verwerkt (neem aan dat je ook langwerkende insuline spuit?)
  En op de lunch (waarvoor je dus 1 tot 1,5 uur later pas de “shot” kon nemen) had je verlaagd van 12 naar 7 Eh. Daarna nog wat cashewnoten gegeten (en die zijn verdraaid lekker..)

  Je bloedje van 18 kan ik dan ook verklaren. Om later dan weer op 5.7 te zitten. Uitgaande dat je ook langwerkende spuit, deze insuline vangt ook wat op. Je kan er geen hele maaltijden mee opvangen, maar hij doet wel zijn werk.
  =
  Als ik te laag zit dan eet ik eerst en spuit ik later. Door middel van trendpijl op de FSL kan ik precies zien wat het bloedje aan het doen is.
  Zo pas ik ook de “shot” aan (en op de activiteiten die ik onderneem.)

  In geval van twijfel doe ik het op de reguliere, pijnlijke manier. Zo gaf de FSL bij mij vanochtend 3,2 aan, terwijl mijn vinger 3,6 aangaf. Een verschil van 0,4 punten en dat terwijl ik nuchter was.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.