Home Forums Autorijden en CBR Verlengen rijbewijs…………

Verlengen rijbewijs…………

Er zijn zoveel vervelende berichten over het CBR maar er is ook nog wel eens wat goeds te melden.

In 3 weken was alles in kannen en kruiken.

1. Ik heb 40 jaar diabetes – en spuit Insuline. HABA1C = 7.5
2. draag geen bril maar het wel op jeugdige leeftijd een “kattekrab” gehad. (nu al sinds 1953 een litteken op rechteroog)
3. gebruik medicatie voor m’n schildklier
4. “gekeurd” door m’n eigen huisarts, in deze corana tijd was dat geen probleem.

Mijn leeftijd is 73 jaar.
En tot m’n grote verbazing alles geregeld via Internet bij het CBR en hup in 3 weken is m’n rijbewijs weer 5 jaar verlengd.

De afspraak maken op het Gemeentehuis om m’n nieuwe rijbewijs op te halen duurt langer als de besluitvorming van het CBR.

Dus er mag ook wel eens wat positiefs vermeld worden.

 • Gefeliciteerd hoor! Dan ben je hopelijk de eerste in een lange rij van mensen met diabetes die dit ook gaan ervaren. Ik moet mijn rijbewijs verlengen voor september 2021 en ga daar mee starten in januari. De vorige keer deed ik dat in maart; ik was volledig voorbereid met alle verklaringen die ik nodig had vanuit diverse disciplines. Het systeem via Internet was één grote grap en het kostte het me 7 maanden om het voor elkaar te krijgen. Inclusief een extra controle bij de oogarts terwijl ik die net voor de aanvraagprocedure had gehad. Tot voor mij persoonlijk het tegendeel is bewezen heb ik totaal geen vertrouwen in het CBR.

  Nicolien

 • Dag Nicolien,

  als je inlogt bij het CBR vragen ze wat gegevens zoals datum einde rijbewijs en dan komt automatisch een voorstel tot datum “van beginnen” met e.e.a.
  Ik heb wel direct een medische eigen verklaring ingevuld, moet je voor betalen.
  Toen kreeg ik per omgaande, 5 minuten, twee documenten die ik aan de keurend arts moest geven die het dan weer per internet kon invullen. Voordat ik bij de arts terecht kon dat duurde 2,5 week. Was m’n eigen huisarts, dat mag.
  Die heeft alles keurig ingevuld, m’n diabetes status en even lezen voor m’n ogen.
  Maar ik had zelf al m’n status van mevr. de Internist en de oogarts meegenomen. (kon m’n huisarts natuurlijk ook zien in m’n dossier, maar dit was makkelijk).
  M’n oogarts was ik toevallig twee maanden tevoren geweest en de interne ook.

  Enfin, in 3 weken was ik klaar.
  En nu naar het Gemeentehuis en dat kan pas volgende week, de ambtenaren hebben het druk.
  Dan was het CBR sneller.

  Juul

  • Ytsma

  Dat is snel. Het duurde 2 maanden voor ik een brief kreeg voor een keuringarts. Kon jammer genoeg niet terecht bij mijn eigen arts. Ze keuren daar alleen 75 plus. Vond gelukkig 1 in de buurt waar ik al na 5 dagen terecht kon. Nu nog wachten op vervolg.

  • Ytsma,

   Heb je het via Internet en de website van het CBR gedaan?
   Alles op papier duurt veel langer.

   Wilde je huisarts niet of…………..hij-zij mag het wel van het CBR. Maakt hun niet uit.
   Als de dokter maar een BIG registratie heeft. Dus een arts in opleiding mag ook.

 • Ik heb dezelfde goede ervaring, maar ben met die procedure wel ruim 6 maanden voor afloop rijbewijs gestart, niets te klagen over CBR

  • @ Diabeetje.

   Inderdaad op de website van het CBR geven ze ook aan 5 a 6 maanden van te voren.

  • mike

  Hoi,

  Net gister een telefoontje gekregen dat ik weer goedgekeurd ben 🤔😄.
  Ruim op tijd begonnen met de eigen verklaring en vrij snel al de verwijzing gekregen naar arbo-arts,internist en oogarts.
  Via werkgever de afspraak met arbo-arts gemaakt, dus die betaald dat ook (is voor groot rijbewijs, dus alle kosten zijn voor werkgever gelukkig).
  Vrij vlot een afspraak en de dag erna een keuring via internet bij de internist.
  Oogarts pas een maand later.
  Keuring arbo-artscstelde erg weinig voor,keuring bij internist ook niet echt veel, binnen 9 minuten klaar en dat voor €161,50 (te hoge nota die vooraf betaald moest worden, dus na de keuring even een mail gestuurd om 1/3 daarvan terug te vragen en ook nog te krijgen)
  Oogarts ging ook helemaal goed, dus daarna wachten op het CBR, eerstvolgende bericht was niet de gehoopte goedkeuring, maar een bericht dat ze nadere info wilde van de internist, toelichting waarom hij mij voor 5 jaar goedkeurde terwijl volgens CBR het max 3 jaar is voor D rijbewijs.
  Redenering van CBR was dat gebruik van ozempic samen met metformine een kans 1-10% op bijwerking hypo is en dus een middel is dat hypo kan veroorzaken.
  Gebeld dat ik dat onzin vond, maar ze hielden vol.
  Dus maar even afgewacht wat de internist schreef, maandag de uitslag gekregen en wasctoch beperkt tot 3 jaar voor D rijbewijs.
  Ik weer bellen, lang aan de lijn, medewerker vond het in het begin geen fijn gesprek, maar we eindigde met de belofte dat een deskundige medewerker mij terug ging bellen voor nader overleg, waarna we het gesprek toch nog aangenaam konden bevindingen en nog wat geklets hebben over haar thuiswerksituatie.
  En inderdaad, 2 dagen later een zekere Ellen aan de lijn gekregen die netjes uitlegde dat het CBR een foutje had gemaakt in de medische beoordeling en dat ik alsnog een goedkeuring voor alle rijbewijzen kreeg van max 5 jaar.
  Toch fijn om te weten dat (terecht en langdurig) zeuren kan helpen, het kostte wat tijd, maar ik heb mijn gelijk gekregen van het CBR gelukkig(en anders was mijn werkgever over 2,5 jaar weer de klos geweest voor de kosten 🤣)
  Nu alleen nog even de horde nemen bij de gemeente, dus toch maar even nieuwe pasfoto’s maken, anders kunnen ze daar nog zeuren dat ik dezelfde foto gebruik als op de vorige 2 rijbewijzen (foto moet tegenwoordig aantoonbaar jonger dan 6 maanden zijn 😱🤔)
  Groet Mike

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.