Home Forums Nieuw met diabetes Vermoeden van diabetes: Hulp met mijn DNA uitslagen en symptomen?

Vermoeden van diabetes: Hulp met mijn DNA uitslagen en symptomen?

Hallo allemaal,

Ik hoop dat het geen probleem is dat ik mij heb aangemeld op dit forum… Ik heb geen diabetes diagnose maar maak mij hier erg zorgen over!

Ik ben een vrouw van 29 jaar. Twee jaar geleden heb ik een uitgebreide DNA test als gift gekregen, kort na mijn miskraam, en ik heb 100 pagina’s aan genetische informatie over mijzelf ontvangen. Ik struggle heel erg met mijn gezondheid en begin mij nu af te vragen of een aantal van die problemen niet duiden op diabetes (type 2).

Ik zal een aantal voorbeelden van mijn fysieke problemen noemen (lang niet alles, maar die problemen die voor mijn gevoel gelinkt zouden kunnen zijn aan diabetes) en daarna hieronder de DNA uitslagen plakken mbt glucose levels, insuline en pancreas functie). Ik hoop dat iemand licht op deze situatie zou kunnen werpen!

– Ik plas overmatig. Ik plas altijd al veel maar sinds dit jaar is het nog veel erger. Ik plas zo 2 a 3 x achter elkaar zonder tussendoor iets gedronken te hebben en dat de hele dag door.
– Ik heb extreme dorst, en wordt iedere ochtend en/of nacht wakker van of met een zeer droge mond. Ik wil ’s avonds voor het slapen gaan vaak nog drinken maar doe dit dan niet omdat ik er anders s nachts weer uit moet.. Of ik nu wel of niet drink, ik word altijd wakker met een aan elkaar geplakte mond (sorry..). Mijn huid kan ook erg uitgedroogd raken en mijn gezicht brandt soms na het (mild) reinigen.
– Ik word iedere dag wakker met verkrampte spieren en pijn in mijn rug. Ik heb zware benen, slechte doorbloeding (soms zien er er paarsig en vlekkerig uit na het douchen).
– Ik voel mij een oud mens en ben constant uitgeput en ellendig.
– Ik heb een IBS diagnose en een lactose intolerantie, maar voel mij vaak nog zieker na het eten van (veel) brood dan van melk.
– Ik heb altijd cravings naar suiker maar voel mij er erg beroerd door als ik eraan toegeef.
– Ik heb ook een methylatie probleem, met een 70% verminderde enzym werking, wat ook voor de nodige problemen zal kunnen zorgen. Ter informatie.

Het volgende staat in mijn DNA test.. Per kopje staat er met een kleur aangegeven in welke categorie ik genetisch val. Ieder rondje is in dit geval rood gekleurd wat een hoog risico aangeeft.

GLUCOSE LEVEL: LOWER fasting glucose level.
INSULIN: DECREASED insulin secretion.
PANCREATIC BETA CELL FUNCTION: DECREASED beta cell function and impaired insulin secretion.

Natuurlijk is je genetische opmaak niet per se meteen reden om een ziekte te ontwikkelen, maar op basis van mijn DNA uitslagen en de symptomen die ik nu al een tijd ervaar maak ik me zorgen…. Kan iemand mij helpen met andere inzichten?

Bedankt!

 • Misschien ook goed te melden dat ik iedere ochtend in bed misselijk word als ik niet direct iets eet. Dit kan een stukje rijstwafel zijn of wat dan ook. Na het eten gaat dit weer over. Geen idee of dit relevante informatie is, maar ik meld het maar even…

  • Pedro

  Een bezoekje aan de huisarts met je klachten zal je veel meer goed doen.
  Staar je niet blind op je DNA profiel maar leef je leven en bij klachten ga dan naar de huisarts.

  • SimonW

  Inderdaad, het is helemaal niet moeilijk te testen door je huisarts en nu maak je je ongerust en dat lijkt mij niet goed. Misschien kan je het beste een keer s’ochtends vroeg afspreken bij de huisarts en dan niks eten vanaf 22 uur de vorige avond en alleen nog maar water drinken totdat je bij de huisarts bent geweest. Dan kan in ieder geval al je nuchtere suikerwaarde worden gemeten en kan de huisarts zeggen of er aanleiding is voor verder laboratorium onderzoek.

 • Dit is nu een typies voorbeeld van een goeie vraag stellen op de verkeerde plek.
  Wat moeten wij daar nu over zeggen-schrijven?
  Er is eigenlijk maar 1 goed advies, ga naar de huisarts en leg daar je zorgen cq vragen neer.
  Daar hoort het !

  Sukses.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.