Home Forums Werken Vermoeidheid

Vermoeidheid

Dag,

Ik heb al 22 jaar diabetes (sinds 1,5 jaar oud) en heb hier altijd prima zonder consequenties mee kunnen leven, althans dat dacht ik. Verder is nog handig te vermelden dat ik in de ICT werk.

Na een gesprek vandaag bij mijn nieuwe werkgever is gebleken dat deze zich zorgen maakt dat ik niet tot mijn recht kom in het bedrijf. Dit raakte mij erg en dat is een teken dat ik dit zelf ook al enigszins aan voelde komen.

De reden is dat ik aangaf dat ik me soms schuldig voel als ik, een uur voordat de werkdag eindigt, voel dat mijn energie op is en dat ik me niet meer kan concentreren. Hoe hard ik ook mijn best doe, het wil dan niet meer. De werkgever had dit ook gemerkt en wilde dit al gaan bespreken. Ik werk namelijk bij een bedrijf die juist de complexe opdrachten en de high-potentials werven.

Je zou kunnen denken dat het misschien wennen is aan de nieuwe baan, of het hard werken voor een studie die ik hier volg. Het is alleen zo dat dit al de tweede keer is dit jaar. Mijn vorige werkgever heeft mijn contract niet verlengd omdat ik tegenviel qua snelheid en wat ik gedaan kreeg. Hij zei dat ik wel het niveau had maar dat ik dan op mijn tenen zou moeten lopen en dat ik me af moest vragen of dat een goed idee was.

Ik heb daar een half jaar gewerkt en ik kan me herinneren dat ik daar ook vaak voor het einde van de dag ‘op’ was, dus ik denk dat er een kern van waarheid zat in zijn uitleg.

Het ligt voor mijn gevoel niet aan mijn intelligentie, ik snap alles prima en kan de complexe zaken volgen. Het voelt op zulke momenten gewoon alsof de energie op is. Mijn suikers zijn ook stabiel, ik vergeet een enkele keer een bolus (insulinepomp) of mijn infuus is niet meer in orde, maar dat gebeurt niet zo vaak dat ik een connexie kan leggen met de vermoeidheid. Ik fiets bij deze werkegever ook naar werk (dagelijks 32 kilometer), maar ik merk geen verschil met toen ik dat niet deed. Ik slaap ook 7,5 – 8 uur per nacht.

Ik heb altijd gedacht dat dit normaal was of dat ik gewoon moest wennen aan het werkleven, maar daar begin ik nu aan te twijfelen. Een vergelijking maken met hoe het zonder diabetes was kan niet, want ik heb nooit zonder meegemaakt (dit heeft zijn voor- en nadelen). Op het forum staan een aantal posts van andere mensen die 40 of 36 uur niet halen. Het voelt alsof dit het wel moet zijn omdat ik de andere dingen zo langzaam uit kan sluiten.. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die een verschil merken van voor en na diabetes? of die vergelijkbare ervaringen hebben?

Excuses voor de muur van text..

 • Ik ben al heel lang uit het bedrijfsleven dus weet niet hoe de eisen zijn tegenwoordig.
  Ik weet wel dat je vit. B12 zou kunnen gaan slikken. Dat helpt tegen vermoeidheid.
  Heel veel mensen hebben ongemerkt een te kort.

  • SENN

  Heb helaas hetzelfde probleem.
  van m’n 19e t/m 24e 5 ploegendienst gelopen (volcontinue), dat gaf ik altijd de schuld van mijn vermoeidheid. Sinds 2 jaar ‘gewoon’ 40 uur per week in de dagdienst & nog steeds last van vermoeidheid.
  Heb wel gemerkt dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren. Waar ik 2 jaar geleden nog 5 dagen per week in de sportschool stond, is dit nu maar 2 keer. Zaterdagavond thuis op de bank komt helaas ook steeds vaker voor.

  • Tims

  Hoi Mellitus,

  Hoe gaat het nu met je?
  Ik las je post omdat ik zocht naar ervaringen van diabeten met betrekking tot werk en vermoeidheid. Ik ben 35 jaar oud en heb sinds 1 jaar DM type 1. Hoewel het allemaal best aardig gaat, merk ik dat ik best wat heb moeten inleveren op werk-gebied. Ik heb dus vooral last van (mentale) vermoeidheid. Dit uit zich in een minder goede concentratie, gebrek aan focus en een slecht geheugen. Ook mijn besef van tijd lijkt veranderd. Dit alles maakt dat ik voor mijn gevoel minder goed functioneer dan ik van mezelf gewend ben.
  Aangezien iedereen (de gevolgen van) deze ziekte anders beleeft, heb ik geen idee of je iets met mijn persoonlijke ervaring kunt. Maar je vroeg naar ervaringen van mensen die het verschil hebben ervaren. Ik dus..

  For what it’s worth: het feit dat jij last hebt (of had) van een schuldgevoel vanwege je vermoeidheid, is al een teken van je nette arbeidsethos. Er zijn vele (al dan niet gezonde) werknemers die het “16:00 uur Cup ‘a Soup-moment” herkennen, maar die niét gehinderd worden door een schuldgevoel ;-)

  Groet

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.