Home Forums Behandelaren Vermoeidheid en diabetes 2

Vermoeidheid en diabetes 2

Goedendag,
Ik ben Robert en heb sinds twee jaar diabetes type 2.
Helaas moest ik meteen beginnen met spuiten van insuline.
Nu geeft dit opzich geen problemen maar ik ben sinds een half jaar zo moe dat ik gewoon tijdens mij werk in slaap val. Is er iemand die dit ook ervaart? En gaat dit beter worden als er een pomp therapie word gebruikt.

 • Hoi Robert,
  vermoeidheid bij mensen met diabetes is een bekend probleem. De oorzaak is een verstoorde energiebalans in je lichaam: dat kan komen door zowel lage als hoge bloedglucosewaarden (in het eerste geval is er niet voldoende energie aanwezig, in het tweede geval kan de aanwezige energie niet benut worden vanwege een tekort aan insuline). Maar op het moment dat de energievoorziening verstoord is (geweest), zal het lijf zich weer moeten herstellen.
  Daarnaast is een chronische ziekte een bron van vermoeidheid; mensen met een chronische ziekte of aandoening hebben daar doorgaans veel last van. En natuurlijk speelt een regelmatig slaappatroon ook een belangrijke rol.
  de eerste stap is te kijken naar de bloedglucoseregulatie: hoe minder verstoringen, hoe beter de energiebalans zal zijn.

  • n.kki

  Hoi Robert,

  Ik herken dit enorm! Vanaf een uur of twee kan ik gewoon in slaap vallen. Ik dacht dat het misschien aan de medicijnen kon liggen, maar ik lees dat jij al vanaf het begin spuit!
  Ik lees in de reactie van Jeroen dat het vaker voorkomt. Ik heb geen idee hoe mijn suiker door de dag heen verloopt, ik denk dat ik toch eens zo’n meter gaan aanschaffen om te kijken of het daaraan kan liggen!
  Hoe ga jij er nu mee om?

  Groetjes Nikki

 • Dank jullie wel voor de reactie’s.
  Ik meet zeker 6 x per dag mijn bloedsuiker met een contour next usb meter. Deze kan je gewoon in de pc doen en kan je een grafiek mee samenstellen. Ook kan ik het aantal eenheden invoeren dat ik spuiten moet en voor de maaltijd en nog veel meer. Ook het aantal colidraten kan ik ingeven. Ik ben behoorlijk streng voor mij zelf en heb een goed hb1ac waarden. Maar toch heb ik ook wel eens een hypo of het tegenover gestelde. Maar ondanks ik zeker 7uur slaap neem en dus ook oprijd naar bed ga ben ik zo moe als een hond. En nu zou ik willen weten of mensen die een pompje gebruiken dit niet of minder ervaren als ik nu ervaar. Ik hoop dat er misschien nog een antwoord voor handen is. Aanstaande woensdag heb ik een afspraak bij de Diabetesverpleegkunfigen. Dank Nikki en Jeroen voor jullie bijdragen.

 • Dank jullie wel voor de reactie’s.
  Ik meet zeker 6 x per dag mijn bloedsuiker met een contour next usb meter. Deze kan je gewoon in de pc doen en kan je een grafiek mee samenstellen. Ook kan ik het aantal eenheden invoeren dat ik spuiten moet en voor de maaltijd en nog veel meer. Ook het aantal colidraten kan ik ingeven. Ik ben behoorlijk streng voor mij zelf en heb een goed hb1ac waarden. Maar toch heb ik ook wel eens een hypo of het tegenover gestelde. Maar ondanks ik zeker 7uur slaap neem en dus ook optijd naar bed ga ben ik zo moe als een hond. En nu zou ik willen weten of mensen die een pompje gebruiken dit niet of minder ervaren als ik nu ervaar. Ik hoop dat er misschien nog een antwoord voor handen is. Aanstaande woensdag heb ik een afspraak bij de Diabetesverpleegkundiggen. Dank Nikki en Jeroen voor jullie bijdragen.

 • @jeroen

  vermoeidheid bij mensen met diabetes is een bekend probleem. De oorzaak is een verstoorde energiebalans in je lichaam: dat kan komen door zowel lage als hoge bloedglucosewaarden (in het eerste geval is er niet voldoende energie aanwezig, in het tweede geval kan de aanwezige energie niet benut worden vanwege een tekort aan insuline).

  Ik ervaar sinds dat ik diabetes heb gekregen ik sommige dagen erg vermoeid bent, dit heeft inderdaad (naar mijn inzicht) sterk te maken de regulatie van je bloedglucosewaarden op die dag. Maar toch vraag ik me af zit dit niet tussen men oren? Mensen zonder diabetes zijn ook soms erg vermoeid? Ik vraag me dan ook echt af of dit probleem ook werkelijk bewezen is d.m.v. onderzoek?

  aar ondanks ik zeker 7uur slaap neem en dus ook optijd naar bed ga ben ik zo moe als een hond. En nu zou ik willen weten of mensen die een pompje gebruiken dit niet of minder ervaren als ik nu ervaar.

  Hier ben ik inderdaad ook erg benieuwd naar. Graag reacties :)

 • Op Twitter reageerde Christine: ‘Ik gebruik geen pomp, maar spuit. Ik heb weinig last van vermoeidheid. Wellicht omdat ik mijn waardes goed onder controle heb?’

  • nicnic

  Als je glucosewaarden over het algemeen goed zijn en je slaapt inderdaad voldoende, dan zou ik even laten nagaan of er sprake kan zijn van slaap-apneu/OSAS. Google daar maar eens op. Tijdens je werk in slaap vallen is immers behoorlijk extreem. Als je ’s ochtends al moe wakker wordt – terwijl je 7 uur geslapen hebt – dan zou ik zeker even verder (laten) kijken dan “alleen” naar de diabetes.

  Nicolien

 • Een pomp is geen wondermiddel, je kan jezelf er beter mee instellen, omdat je niet met langwerkende insuline werkt en dus wat makkelijker de benodigde insuline kan doseren.
  Maar als je nu al goed bent ingesteld met langwerkende insuline in combinatie met 4x kortwerkende, dan verwacht ik niet dat dat je vermoeidheid veroorzaakt.

  • Robert

  Ik ben vandaag bij de internist geweest en heeft mij aangeraden om een slaaponderzoek te ondergaan.
  want ik scoorde 80% op de vragen met ja. Dus ik heb nu een afspraak lopen.
  Ik zal jullie hiervan op de hoogte houden. groet Robert.

  • nicnic

  Ik kan wel dokter worden met mijn diagnose van slaapapneu/OSAS.
  Slaaponderzoek mag je waarschijnlijk gewoon thuis laten doen?

  Nicolien

 • zou mooi zijn als je weer goed slaapt, want daardoor worden glucosewaarden ook weer beter. Een tekort aan slaap maakt je minder gevoelig voor insuline.
  Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek.

  • SimonW

  Ik voel mij ook vaak moe en heb een app geprobeerd … Sleep as Android … die je slaapcycli in kaart brengt en in hoeverre je diep of minder diep slaapt. Het gevoel dat ik bij de uitkomsten heb na een nacht klopt wel goed maar het is uiteraard niet wetenschappelijk. Ik slaap altijd snel in. Volgens de app zijn er redelijk veel nachten dat ik wel voldoende maar niet diep genoeg slaap. Als de app zegt dat ik voor meer dan 50% diep geslapen heb voel ik mij ook meer uitgerust. Maar regelmatig is het tussen de 20 en 30 % diepe slaap.

  • SimonW

  Overigens las ik online dat blauw licht in beeldschermen van invloed kan zijn op je slaap als gevolg van minder melatonine aanmaak. Er zijn apps zoals Twilight die zorgen dat het blauwe licht s’avonds gedempt wordt (in de uren voordat je gaat slapen). Ik heb een dergelijk filter nu op mijn smartphone en tablet en zelfs op mijn PC sinds enkele dagen maar kan nu nog niet beoordelen of het verschil maakt.

  • Robert

  Hoi Simonw. Dank je wel voor de tip. Ik ga het zeker proberen of het beter gaat.

 • De klachten over vermoeidheid komen mij bekend voor, maar ik heb ook zeer vermoeide benen
  en wel zodanig dat ik soms de angst heb door mijn benen te zakken. Komt die klacht ook bij
  iemand voor?

  • PeterP, dat laatste klinkt mij bekend in de oren, maar ik heb naast suiker ook vitamine D gebrek, (wat Robert misschien ook eens door moet laten meten?) reuma, en m’n schildklier is een puinhoop… Dus waar mijn vermoeidheid en spierzwakte vandaan komen weet ik nooit zeker, is het niet van het een, dan wel van ’t ander. Vorig jaar ben ik een paar keer door m’n hoeven gegaan (Toen ik nog ruim 90 kilo woog, en dan zijn knieën níet blij met een harde landing!), maar sinds ik m’n suiker wat beter onder controle heb, en m’n schildkliermedicatie is aangepast, komt het niet meer voor. Al voelt het soms wel alsof ik op het randje zit. Gisteren piekte m’n suiker eventjes door een stomme fout, en toen werd ik weer akelig in m’n benen, (en armen) dus misschien dat dat het dan toch is geweest.

 • Ook ik herken deze vermoeidheid. Bij mij is deze een stuk minder sinds ik meedoe aan de Nationale Diabetes Challenge is het een stuk minder. Mijn leven is compleet veranderd en alles gaat in goed overleg met mijn eigen hulpverleners.

 • Ook ik had last van slaperigheid, met name ’s middags. Sinds maart 2016 volg ik een koolhydraatarm/beperkt dieet. Als gevolg gewichtsverlies.. Ik verloor ruim 17kg (ik was 111kg). Ik heb geen insuline meer nodig, glicazide kon ook terug naar de apotheek en de metformine is tot 66% beperkt.
  Ik voel met uitstekend en….de slaperigheid is totaal verdwenen.

 • Mijn naam is Bert Pols. Ik heb ongeveer 27 jaar diabetes 2. Ik had last van ernstige vermoeidheid. Als ik opstond uit bed dan was ik al moe. In eerste instantie werd geconstateerd dat ik een ernstig vitamine B12 tekort had. Dat kon een oorzaak zijn. Mijn vermoeidheid bleef. Via de internist ben ik bij een neuroloog terecht gekomen. Hij verwees mij naar een kliniek voor slaapstoornissen. Hoewel ik dacht dat ik wel goed sliep, bleek dat ik tijdens een nacht slapen in de kliniek (Kempenhage in Heeze) dat ik 97 ademstops per uur heb. Dat is een ernstige vorm van slaap apneu. Ik heb inmiddels enige maanden een zogenaamd CPAP apparaat. Het resultaat van het gebruik van dit toestel is bijzonder. Mijn grote vermoeidheid is verdwenen, ik heb geen last meer van ochtendhoofdpijn, mijn bloedsuikerspiegel is zeer stabiel en laag, mijn bloeddruk is lager, ik heb geen hartkloppingen meer.
  Wie weet heb je er iets aan.

  Met vriendelijke groeten,
  Bert Pols
  Nuenen-N-Brabant

 • Dank u wel voor de reactie. Inmiddels is er een afspraak dat ik ook een slaap onderzoek krijg. Ik weet dat ik steeds vermoeiender word. Dus ik hoop dat dit slaap onderzoek iets gaat opleveren.
  Met vriendelijke groet Robert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.