Home Forums Bloedsuikerwaarden verschil eigen meting en veneus bij HbA1c afspraak?

verschil eigen meting en veneus bij HbA1c afspraak?

Hallo beste mensen,

toen ik voor het driemaandelijkse bloedprikken nuchter bij de DVK kwam heb ik mijn eigen meter meegenomen en hetzelfde moment een meting gedaan van het bloedsuiker. Dat was in mijn geval bij 8.3 op de eigen meter (Accu-Chek Mobile) . Ik heb nogal hoge nuchtere waarden..

Toen de test terugkwam kreeg ik te horen dat het 7.6 was, de nuchtere waarde op dat moment.

Is dat nu de definitieve echte waarde, die 7.6 ? en heeft mijn meter dus een afwijking van 0.7 ?
Dat zou inhouden dat ik al mijn metingen dus met 0,7 naar beneden moet bijstellen… Of moet ik dat anders interpreteren?

Overigens was mijn HbA1c 6,2 dus dat was gek genoeg goed. terwijl smorgens aan de 8,5 zit ofzo..

  • marit

  Voor zover ik weet is zo een afwijking akseptabel. Ik korrigeer niet want het kan best zijn dat bij een andere waarde de afwijking ook anders is. Ik ga ieder jaar naar het ziekenhuis om mijn meters te laten kontroleren of ze nog goed zijn.

 • Hoi Marit,

  bedankt voor je reactie. Ik vind zo’n afwijking ook acceptabel. Dat is het punt niet. ik vraag me af wat nu de “echte” waarde is.. Je zou zeggen die van het lab toch? En dus.. geeft mijn meter 0.7 te hoog aan.

  wat klopt er niet aan die redenering zogezegd..

  Je zou zeggen waar maak je je druk om maar aangezien ik nogal hoge nuchtere waarden heb (tussen de 7,5 en 8,8) is alles meegenomen :)
  Ik krijg die nuchter waarden maar niet lager. Misschien toch rigoreus wat kilo’s kwijt zien te raken..

  • marit

  Ja, ik ga er ook vanuit dat de waarde van het lab de juiste waarde is. Afvallen kan zeker helpen je nuchtere waardes te verbeteren. Wat mij ook helpt is om na acht uur s’avonds geen koolhydraten meer te eten. Maar misschien doe jij dat al nooit.
  Sukses met je strijd.

 • Volgens mij kan je niet concluderen dat je meter een afwijking van 0,7 heeft. Het kan immers zijn dat bij een andere meetwaarde de afwijking anders (groter of kleiner) is. Als een meter een afwijking van 15% mag hebben en 7,6 is de juiste waarde volgens het lab dan wordt een meting tussen de 6,4 en 8,8 als acceptabel gezien volgens de huidige normen. Je kan wel eens de gebruiksaanwijzing napluizen of je de meter kan kalibreren. In de gebruiksaanwijzing van mijn meter staat wel hoe je je meter kan checken met controle vloeistof maar niet wat er dan gebeurt en of de metingen daarna nauwkeuriger zijn. Blijkbaar niet belangrijk voor de eindgebruiker om dat te weten volgens de fabrikant. Volgens mij is al lang bekend bij instanties welke meters bijvoorbeeld maar een afwijking van 5% of nog minder laten zien maar het is blijkbaar niet de bedoeling dat diabetici delen in die kennis. In ieder geval lijkt die kennis helaas niet openbaar. Ik zag bijvoorbeeld de samenvatting van de meter die ik gebruik van de FDA in de USA en daar (in dat document) staat alleen maar in dat deze voldoet aan de normen. Dan weet je nog niet heel veel. De onderliggende uitslagen van de testen publiceren ze niet. Dit is de enige openbare test die ik kon vinden waar ze ook echt wat zeggen over de nauwkeurigheid van individuele meters (maar het betreft een beperkt aantal meters) en zich niet alleen beperken tot een statement of een meter aan de norm voldoet:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3317395/

 • Ik vond toch nog een test waarbij de nauwkeurigheid van wat meer meters vergeleken zijn en waar jouw meter bij staat (zie tabel in het artikel):
  http://www.diabetesdaily.com/blog/2013/07/blood-glucose-meter-accuracy-comparison-chart/
  De laatste kolom in de tabel geeft aan welk % van de metingen binnen de 5% norm vallen (n.b. norm is nu ‘maar’ 15%) en geeft een aardige indicatie wat de nauwkeurige meters zijn (met alle voorbehoud die ook boven het artikel staat beschreven).

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.