Home Forums Medicijnen verschil insuline pen en insuline bij een pomp

 • henk67

verschil insuline pen en insuline bij een pomp

wat is precies het verschil bij insuline bij gebruik van een pen,
en bij het gebruiken van een pomp ?

Ik zelf gebruik humalog (kortw) en lantus (langw).

Als ik nu over zou gaan op een pomp, gebruikt die dan nog maar 1 soort insuline, of ook 2 soorten?

Ik ben benieuwd.

  • BertW

  @henk67

  1 soort insuline: kort werkende. De pomp doseert elke paar minuten een beetje van deze insuline om je bloedglucose in de gewenste bandbreedte te houden, dit noemt men dan je basaal dosering. Nu doe je dat met langwerkende insuline.
  Daarnaast geef je met de pomp een aparte dosering insuline gebaseerd op de hoeveelheid koolhydraten van je maaltijd, dit noemt men een bolus en lijkt op wat je nu al doet.

  Hoop dat hetduidelijk is.

  Gr. Bert

  • henk67

  @bert
  dank je voor je uitleg, ja het wordt al iets duidelijker
  Moet die basaal dosering over de hele dag gelijk zijn of wordt / kan dit per dagdeel worden ingesteld ?

  • BertW

  @henk67

  je kunt je basaal instellen bijv. in tijdblokken (start en eind
  tijd), wij hebben er dacht ik zo’n 8. De duur van een blok kun je meestal vrij kiezen.

  Gr. Bert

  • Ben42

  Voor de 640G:

  Een basaal patroon kan worden ingesteld, waarbij de blokken per half uur kunnen worden ingesteld. B.v. van 00:00 tot 07:30 0.9 ehd/uur van 07:30 tot 08:00 1.3 ehd/uur van 08:00 tot 10:00 1.5 ehd per uur etc.

  Er kunnen meerdere patronen worden ingesteld, b.v. voor een werkdag en voor een vrije dag.

  Andere pompen die ik heb gehad waren instelbaar op b.v. het hele uur en er waren dan 2 basaal patronen mogelijk.

  vr.gr.
  Ben

  • henk67

  dank voor jullie uitleg !

  is er ook bekend wanneer het lichaam minder of meer insuline basaal nodig heeft ?

  • Dat verschilt per persoon. Er is dus geen algemene regel voor. Uw arts of diabetesverpleegkundige kan u helpen om uit vinden wat voor u geldt. Dat is meestal een proces van trial-and-error.
   Om een voorbeeld te geven, ik heb ’s nachts minder basale insuline nodig dan overdag en in rust meer dan bij inspanning. Sommige mensen hebben wisselende insulinebehoeften bij warm of koud weer.

  • henk67

  @drentscheAa dank ook !

  zo leer ik nog eens weer wat.

  ik kom ook net nog een interessant stukje tegen hier:

  https://www.diabetestype1.nl/bibliotheek/dagelijks-leven/199-het-dageraad-fenomeen

  Met een pomp kun je dus wel beter inspelen op dit soort effecten.

  • BertW

  @henk67

  het inregelen van een pomp gaat stap voor stap. Tegenwoordig kun je met behulp van een FSL sensor zien hoe je bloedglucose wisselt gedurende de dag en hoe sterk je reageert op een verandering van je basaal. Het voert wat ver om dit hier helemaal uit te leggen. Je krijgt normaal een uitgebreide training (1 – 2 maanden) voordat je daadwerkelijk de pomp met insuline gaat gebruiken. Meestal begint men met een basaal dat iets te laag is (voorkomt een hypo) en dit wordt dan stap voor stap aangepast en geoptimaliseerd.

  De meeste mensen hebben minder basaal nodig bij sterke lichamelijke inspanning (wandelen, sporten, langdurig winkelen) en zetten dan hun basaal tijdelijk op een lagere stand (bijv. tijdelijk basaal 50%). Wanneer je gedurende 1 maand de freestyle libre sensor zou gebruiken kun je snel zien wat de effecten bij jou zijn.

  Andere zaken die basaal sterk kunnen beinvloeden zijn: stress en ziekte.
  Ook dat is dit weer persoonsgebonden.

  Maar je krijgt hulp van je DVK, dus dat gaat meestal goed.

  Gr. Bert

  • henk67

  wanneer kom je in aanmerking voor een pomp , zijn daar ook weer vast gestelde zaken waaraan je moet voldoen ? En uit welk budget wordt dit betaald ?

  Hoe lang moet een pomp mee gaan voordat je weer een andere kunt krijgen ? (met het oog op de aankomende automatische alvleesklier van inreda)

  Het wordt gezien de stand der techniek wel steeds aantrekkelijker over te schakelen op een pomp.

  • BertW

  @henk67

  normaal neemt je behandelaar het innitiatief, “zou het niet verstandig zijn wanneer u op pomptherapie zou overschakelen?”.

  Maar je kunt er natuurlijk ook zelf over beginnen en voorstellen.
  De pomp wordt voorgeschreven/aangevraagd door je behandelaar. Wordt net als je huidige diabetes behandeling betaald vanuit de basisverzekering.

  Pomp gaat 4 jaar mee (merkafhankelijk).

  Voordat je in aanmerking komt voor een toekomstige kunstmatige alvleesklier ben je waarschijnlijk vele en vele jaren verder (testfase, strenge toelatingseisen, instemming ZiN, etc.). Zelfs voor de FSL is men al jaren bezig om deze bijv. voor pompgebruikers vergoed te krijgen en dat is nog steeds niet gerealiseerd.

  Gr. Bert

  • henk67

  Bij Inreda zelf hopen ze dat het apparaat in 2020 op de markt kan komen.

  • BertW

  @henk67

  de FSL sensor kwam 4 jaar geleden hier op de markt, maar wordt sinds dit jaar in Nederland pas alleen aan een kleine groep mensen vergoed. Men heeft er bij ZiN 3 jaar over gedaan om tot dat besluit te komen. De FSL wordt nog op de markt gebracht door een professionele partij Abbott (multinational, 70.000 FTE).

  Ik wil je niet ontmoedigen maar verwacht niet dat een klein bedrijfje Indera zo iets wel snel voor elkaar krijgt. Dat wil niet zeggen dat de Indera kunstalvleesklier niet goed zou zijn, en mogelijk komt het in 2020 op de markt, maar het zal jaren duren voordat verzekeraars in Nederland het eventueel gaan vergoeden.

  Je kunt het apparaat dan misschien wel kopen (net als de FSL sensor) maar je zult het dan voorlopig zelf moeten betalen. Wij hebben sinds het gebruik van de FSL ca. 6000,- euro uitgegeven aan sensors, dit uit eigen zak want wordt nog steeds niet vergoed door verzekeraars aan insulinepompgebruikers.

  Gr. Bert

  • Ben42

  Optimisme is goed, dat drijft de vooruitgang.

  En Bert doet al aan eens stukje verwachtingsmanagement. Er zijn momenteel vele groepen over de hele wereld bezig voor verbeteringen voor diabeten. Slechts een klein deel van die groepen zal succesvol worden. Maar om een project van de grond te krijgen is er optimisme en geld nodig. De optimistische berichten over een nieuw product zijn daar het gevolg van.

  Ontwikkeling kost vaak een lange tijd (vaak langer dan de groepen zouden willen en vaak ook veel langer dan een eerste verwachting). Vervolgens het toelaten tot de markt neemt dan weer enige tijd in beslag. En de vergoeding door de ziektekosten verzekeringen is een aspect dat Bert al besproken heeft.

  Een gewone pomp kost al in de orde van 4000 Euro PER JAAR (dit is zonder een sensor). Een pomp met twee infuussets en twee sensoren zal wellicht iets meer kosten per jaar. De groep mensen die daarvoor in aanmerking komt zal kleiner zijn dan de groep mensen die nu in aanmerking voor de pomp komt. En de groep mensen die in aanmerking voor een pomp komt is nu al beperkt.

  Voor pompgebruikers met de keuze voor een nieuwe pomp, is dit voor het overgrote deel van de gebruikers ook geen reden om de keuze uit te stellen, omdat het wel heel optimistisch is te verwachten dat een kunstmatige alvleesklier binnen de 4 jaar al beschikbaar is voor de ‘gewone’ pompgebruiker. Momenteel zou ik mijn keuze er niet door laten beinvloeden.

  Blijft optimistisch, maar misschien is je verwachtingsniveau een tikkeltje te hoog.

  Ben

  • henk67

  @Ben : hoe kom je op een bedrag van 4000,- euro per jaar ?

  Het apparaat van Inreda gaat, wat ik er van gehoord heb, goedkoper worden dan huidige ¨soortgelijke¨ pompen. Dus als dat lukt is dat al winst.

  Het is inderdaad zo dat sensoren nu het gebruik duur maken. Dus ik ben benieuwd of daar ook ontwikkelingen mogelijk zijn die er voor kunnen gaan zorgen dat sensoren langer gebruikt kunnen worden, of goedkoper gaan worden.

  • Ben42

  @Ben : hoe kom je op een bedrag van 4000,- euro per jaar ?
  De pomp zelf is ongeveer 1000 euro per jaar.
  Daarbovenop komen dan de infuussets en reservoirs. 122 Infuussets en reservoirs is dan het minimum. Infuusset kost ongeveer 15 euro, reservoir ongeveer 3 a 4 euro. Meestal gaat pompgebruik ook met extra stripkosten gepaard en soms met extra controles door arts of DVK.

  Het apparaat van Inreda gaat, wat ik er van gehoord heb, goedkoper worden dan huidige ¨soortgelijke¨ pompen. Dus als dat lukt is dat al winst.
  De pomp van Inreda is een stuk complexer dan huidige pompen, twee pompmechanismen, meer electronica en wellicht ook meer beveiligingen. Er zijn twee infuussets nodig in plaats van een. Meer voor minder geld is natuurlijk altijd mooi, maar voor de ervaren diabeten is toch echt een kwestie van eerst zien dan geloven.

  Het is inderdaad zo dat sensoren nu het gebruik duur maken. Dus ik ben benieuwd of daar ook ontwikkelingen mogelijk zijn die er voor kunnen gaan zorgen dat sensoren langer gebruikt kunnen worden, of goedkoper gaan worden.
  Er is wat sensoren betreft wel ontwikkeling. De FreeStyle Libre is daar een goed voorbeeld van. Sensoren zulen waarschijnlijk beter en goedkoper worden. Echter het tempo waarmee dit zal gaan is mij niet bekend en natuurlijk mogen we daarin optimistisch zijn, maar dit is niet mijn verwachting.

  Een twee maal zo complexe pomp, twee infuussets en 2 sensoren. De helft hiervan kost momenteel 5000 euro per jaar. Het is onrealistisch te verwachten dat hierin grote veranderingen zullen optreden.

  Een beetje verwachtingsmanagement is hier wel op zijn plaats.

  Ben

  • henk67

  Dank voor je uitleg over de kosten van een pomp.

  in dit filmje legt robin koops het uit en maakt hij nog een opmerking over de kosten van het apparaat.

  • henk67

  Een interessante ontwikkeling op het gebied van sensoren:
  het veertje van noviosense.

  https://www.diabetestype1.nl/onderzoek/behandeling/564-bloedsuiker-meten-in-traanvocht

  • BertR

  De pomp van Inreda is dubbelwerkend. Er kan zowel insuline als glucagon worden ingespoten.
  Het zou mooi zijn als de pomp inderdaad goedkoper zou zijn dan de huidige pompen.
  Het is al opgemerkt, dat de kosten van een pomp vooral zitten in het gebruik ervan. In mijn geval kost de infuusset met reservoir ongeveer € 10,-/dag. Voor de INREDA-pomp komen daar nog tenminste de kosten voor een tweetal sensoren. Geen idee of INREDA die zelf gaat maken, maar uitgaande van de kosten voor de huidige sensoren in de markt, zal zo’n systeem niet onder € 20 per dag gaan kosten.
  Dat zal beslist nog wel enige discussie opleveren met de ziektekostenverzekeraars.
  Ik verwacht dan ook dat de INREDA-pomp in eerste instantie zal worden toegepast bij patiënten waarvan de alvleesklier ook geen glucagon meer kan leveren.

  Groet Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.