Home Forums Medicijnen verspilling

verspilling

Regelmatig krijgen we goede tips binnen van lezers van ons Diabc Magazine. Zoals Rob van T., die een insulinepomp heeft maar op aanraden van zijn diabetesverpleegkundige pennen achter de hand heeft voor het geval dat. Pennen die alleen in een doosje van 5 beschikbaar zijn, terwijl hij er maar 1 nodig heeft. Hij schaamt zich voor de verspilling en vroeg of DVN kon helpen. DVN sprak naar aanleiding hiervan met een fabrikant en een zorgverzekeraar. Rob zelf brengt wat hij niet nodig heeft naar de diabetesafdeling van een ziekenhuis. Heb jij een oplossing?

Groetjes redactie Diabc, ^Franka

 • Geen oplossing, wel een probleem. Sinds vier jaar gebruik ik de FSL en controleer nog nauwelijks met een meter mijn bloedsuikers. De lancetten zijn gelukkig lang houdbaar, maar de strips niet. Ik zou er graag 5 of 10 willen kunnen bestellen, nu moet ik bijna de hele partij weggooien vanwege de vervaldatum. Ik verwacht dat dit probleem zich gaat uitbreiden naar meer gebruikers.

  • Ben42

  Pennen die alleen in een doosje van 5 beschikbaar zijn, terwijl hij er maar 1 nodig heeft.

  Als reserve of voor noodgevallen wil ik ook het gebruik kunnen maken van een Insuline Pen. Zelf bestel ik daarom een maal per jaar 3 ml ampullen. De pennen daarvoor heb ik nog. Een paar maanden voor de verloop datum gebruik ik vervolgens deze 3 ml ampullen in de Pomp.

  Op vakantie neem ik meestal voldoende insuline mee, een combinatie van 10 ml flesjes en 3 ml ampullen. Vaak gebruik ik dan ook de 3 ml ampullen. Met een dun stokje, b.v. een potlood, kun je de 3 ml ampullen gemakkelijk in een reservoir leegdrukken.

  Zo gebruik ik mijn insuline (bijna) volledig, de insuline pennen die ik gebruik zijn inmiddels bijna 2 decades oud, maar functioneren nog steeds.

  Behalve de lege flesjes en ampullen gooi je dus niets weg.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  Soms vraag ik een handvol naalden van mijn DVK, als mijn voorgaande naalden flink over datum zijn. Voor noodgevallen vind ik het geen probleem om een naald meerdere keren te gebruiken. (Let op, dit is wat ik doe het is geen advies).

  • Ervaar jij geen verschil in je bloedsuikers? Ik deed het voorheen ook. Maar kreeg het advies niet meer te doen. Ook al had ik geen verschil.
   Ik wilde die ampullen ook niet weggooien.
   Ook doe ik héél lang met 1 zo’n ampul. Ik houd de pen gewoon in de koelkast. Voorheen deed ik er 3 maanden mee. Nu ben ik al veel langer met 1 ampul bezig, het helpt mijn bloedsuikers nog steeds sneller naar beneden dan als bij bolus met een hele hoge waarde.

  • Ben42

  De ampullen zijn bedoelt als backup/reserve als er iets aan de hand is. In de praktijk gebruik ik de ampullen gewoon op in de pomp.
  En nee ik merk geen verschil tussen de insuline uit een flesje of insuline uit een ampul.
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.