Home Forums Verzekering en vergoeding VGZ wil Lantus niet meer vergoeden

VGZ wil Lantus niet meer vergoeden

VGZ kiest voor goedkoper diabetesmedicijn

Zorgverzekeraar VGZ wil dat nieuwe suikerpatiënten vanaf volgende maand een goedkoper diabetesmedicijn gaan gebruiken. Nu wordt vaak het insulinemiddel Lantus voorgeschreven en dat zal vervangen worden door het goedkopere Abasaglar.

Volgens VGZ kan daarmee vele miljoenen euro’s bespaard worden. Dat geld komt direct bij de patiënten terug, zegt de zorgverzekeraar.

Suikerpatiënten moeten voor het oude middel hun hele eigen risico aanspreken omdat ze voor Lantus 100 euro per kwartaal moeten betalen. Abasaglar wordt helemaal vergoed zonder gebruik van het eigen risico, zegt VGZ.

De zorgverzekeraar bekijkt of in de toekomst ook huidige suikerpatiënten kunnen overstappen op de goedkope insulinevariant.

Het besluit is in goed overleg met de Diabetes Vereniging Nederland genomen, zegt VGZ. Volgens de zorgverzekeraar zijn de verzekeraars jaarlijks 55 miljoen euro kwijt aan het geneesmiddel Lantus.
Biologisch

De Diabetes Vereniging Nederland zegt dat de verschillen tussen Lantus en Abasaglar uiterst klein zijn.

Beide geneesmiddelen zijn op biologische basis gemaakt. De stoffen worden geproduceerd door micro-organismen zoals gist of bacteriën. “De ene producent heeft een andere bacteriestam dan de ander gebruikt om het medicijn te maken. Maar de stof die de micro-organismen produceren is eigenlijk gelijk.”

Dit artikel kun je hier teruglezen: http://nos.nl/artikel/2124211-vgz-kiest-voor-goedkoper-diabetesmedicijn.html

 • Om het artikel zuiver te houden, plaats ik mijn reactie apart.
  Ik gebruik geen Lantus, maar zie dit straks ook gebeuren met andere insuline.

  Ik heb er trouwens nog nooit van gehoord dat welk medicijn dan ook niet van je eigen risico afgaat?
  Ik denk dat bedoeld wordt dat je niet extra hoeft bij te betalen met de generieke insuline?

  Hoe denken Lantus-gebruikers hier over?

 • Meer informatie en hoe DVN hierin staat, vind je zowel op de site als wat uitgebreider op Facebook.

 • Op de website en ook in het artikel van de NOS staat dit:

  Geen aftrek van eigen risico

  Voor VGZ verzekerden die bij de huisarts onder behandeling zijn, kan het voordelig zijn dat het voorkeursmiddel Abasaglar niet voor rekening van het eigen risico komt. Doordat ook de diabeteszorg van de huisarts buiten het eigen risico blijft, is het mogelijk dat zij hun (verplichte) eigen risico niet geheel hoeven te betalen. Mensen met diabetes die door een specialist in een ziekenhuis worden behandeld, zijn meestal hun verplicht eigen risico sowieso al kwijt. Voor hen is het minder interessant dat het middel bij VGZ niet ten koste van het eigen risico gaat.

  Ik word begleid door de dvk die aan de huisartsenpraktijk is verbonden en de jaar controle wordt door de huisarts gedaan.
  Ik betaal de Levemir en de NovoRapid etc. gewoon van mijn eigen risico, net als de toebehoren zoals lancetten, strips en naaldjes.
  Worden hier niet de termen Eigen Risico en Eigen Bijdrage door elkaar gehaald?

 • @ Chaim; Lantus wordt nog wel vergoed, indien je van je behandeld specialist een verwijzing krijgt dat je om medische gronden Lantus moet blijven gebruiken.

  Ik gebruik Lantus al 13 jaar en wil niet meer zonder. Eindelijk (sinds 13 jaar..) heb ik mooie nuchtere waarden. Alleen de laatste tijd schiet ik erg vaak in een hypo. Vanochtend ook weer.
  Lantus verlagen gaat niet, dus als optie blijft over de shot na het eten.

  Dat de insuline “gratis” wordt verstrekt lijkt mij van niet. De eerste € 385,- is voor eigen rekening. ;(

  • Het is allemaal heel verwarrend. De woordvoerder van VGZ verklaarde in het Radio 1 journaal gisteren dat alleen nieuwe gebruikers “over gezet” worden op het generieke middel.

   Later verscheen er in het persbericht dat het op termijn ook zal gelden voor bestaande gebruikers.
   En de woordvoerder van VGZ zat te goochelen en te haspelen met eigen risico en je hoeft minder bij te betalen. Jammer genoeg kwam de presentatrice er ook niet meer uit. En dat was het…………..

   Een echte inhoudelijke reactie van de DVN ( ik ben al meer dan 30 trouw lid ) in de media ben ik nog niet tegen gekomen.
   Waarom heeft de DVN niet even het Radio 1 journaal gebeld en zeggen dat zij er ook nog iets van vinden ?
   Ik ben zelf oud Omroepmedwerker en weet dat ze er voor open staan. Maar dan moet je er wel wat voor doen!

   Wat ik het meest vreemde vind is dat het kennelijk “in overleg” met o.a. de DVN gedaan is.
   Terwijl nu erg veel artsen bezwaar maken tegen hoe het nu gaat.
   Lees maar : http://www.medicalfacts.nl/2016/08/09/verontwaardiging-besluit-vgz-lantus/

   Ook wordt het steeds erger met in dit geval de VGZ die gaat bepalen wat voor medicijn je gaat gebruiken. M.a.w. ze gaan in feite op de stoel van de dokter zitten. Hoewel die nog net iets kan afwijken.
   Gelukkig hanteert mijn verzekering geen preferentie beleid. En ik gebruik geen Lantus.
   Sinds 35 jaar ben ik NOVO-Nordisk gebruiker. En ik kan me niet voorstellen dat bijv. VGZ NOVO-Nordisk als grootste producent in de hoek gaat zetten.
   Nu we het toch over een fabrikant hebben, ik heb nog nergens een reactie van Lantus gezien. Misschien over het hoofd gezien?
   Lijkt me voor hen toch best belangrijk……………. Scheelt ze omzet.
   Maar hoe groot is het marktaandeel van Lantus eigenlijk ?
   En wat is het verschil tussen Lantus en NOVO ?

   Zo maar wat vragen die in mij opkomen.

   En dan nog een stukje uit het Fnanciele Dagblad:

   VGZ heeft besloten dat het nieuwe medicijn niet onder het eigen risico zal gaan vallen. Nu moeten diabetespatiënten vaak een deel van de behandeling uit eigen zak betalen. Volgens de zorgverzekeraar betekent dit een besparing van ongeveer €100 per kwartaal voor de patiënt. ‘Dat bedrag is een diabetespatiënt nu gemiddeld kwijt via het eigen risico,’ zegt de woordvoerder.
   Intensief overleg
   VGZ heeft over de overstap naar het nieuwe medicijn intensief overleg gevoerd met de Nederlandse Diabetes Federatie en de Diabetesvereniging Nederland. DVN-voorzitter Margreeth Smilde: ‘Uit ons overleg is een goed beleid voortgekomen. Voorschrijvers krijgen, als hen dat verstandig lijkt, in specifieke situaties de ruimte van het voorkeursbeleid af te wijken. VGZ zorgt daardoor dat maatwerk mogelijk blijft.’ Het nieuwe medicijn krijgt in ieder geval tot 2019 de voorkeur.”

   Vraag, hoe gaan ze dat doen dan, dat het niet onder het eigen risico valt?

   • 31/12 2016
    Gerard:
    In de 45 jaar dat ik diabetes 1 heb , heb ik meerdere soorten langwerkende insulines kunnen/moeten uitproberen. De laatste 10 jaar gebruik ik Lantus. Reden: Voor mij geldt dat deze langwerkende ook echt 24 uurs werking heeft en dus maar 1x per dag {bij mij ’s avonds) hoef te spuiten, terwijl Levemir en enkele andere soorten bv slechts 20 uur effectief waren.( met de nodige negatieve gevolgen )
    (Als kortwerkende gebruik ik Humalog)
    Wat vergoeding betreft : ik ben bij VGZ verzekerd en heb mijn eigen risico in febr al helemaal verbruikt, o.a. omdat ik (indien zo nodig) begeleid word door internist en diabetes verpleegkundige . Nooit hebben ze me gevraagd om op een andere soort over te stappen. Ook geen bijbetalingen hoeven te doen, wel mijn eigen risico opsouperen.

 • je zou dan je eigen risico niet kwijt zijn, oh ja, volgens mij is het zo dat je met type 1 eigenlijk altijd gezien wordt door een specialist in het ziekenhuis, daarnaast gaan naalden meetstrips enz ook van je eigen risico af dus je bent altijd je eigen risico kwijt, volgens mij is dit gewoon een kolder verhaal enkel om de zorgverzekeraar goedkoper uit te laten zijn.

  ik hoef maar een kwartaal aan diabetesspullen te bestellen en krijg meteen al te horen dat ik door mijn eigen risico heen ben en mijn insuline is niet duur vergeleken bij alle andere spullen die ik voor de diabetes nodig heb, en dan heb ik het niet eens over de oogarts en evt andere zaken.

 • @gerard, idd. Nog in het 1e kwartaal van een nieuw jaar heb je je eigen risico al verbruikt. Ik spuit al 38 jaar en in deze jaren heb ik ook de nodige insuline’s gebruikt/geprobeerd. Ik gebruik ook Lantus en spuit dit 2x per dag. Als ik alles in 1x spuit heb ik binnen een paar uur een hypo. Ook ik ben verzekerd bij VGZ en ik ben benieuwd hoe ze dit gaan doorvoeren. Het lijkt mij niet de bedoeling dat VGZ gaat bepalen welke insuline iemand moet gaan gebruiken omdat dit goedkoper is.
  Ik geloof niet dat je een prijskaartje aan iemands leven kunt hangen, uitzonderingen daargelaten.
  En dit “terug gaan zien” lijkt mij ook geen reële redenering, gezien alle kosten die je op jaarbasis moet betalen ivm je eigen risico, want die haal je sowieso wel. Ik wacht geduldig af…

 • “Het geld komt direct bij de patiënten terug”, dat is wel mooi, VGZ gaat dus de Libre en Dexcom sensor vergoeden, want DAT is het geld weer terug bij de patiënten brengen.
  Ik zal wel te logisch redeneren, het geld gaat natuurlijk weer de broekzak van de verzekeraar in.

  • Jaapie

  Als ik het goed onthouden heb, las ik pas ergens een stuk dat VGZ juist de vrijheid in meetapparatuur aan het beperken is, helaas.

  • Gerard loeffen op 5 mrt 2017:
   Reactie op VGZ die Lantus wil vervangen om economische redenen.
   Als het geld wat hiermee verdiend wordt dan terugvloeit naar diabetische hulpmiddelen m.n. naar vergoeding van de FreestyleLibre wil ik ook wel overstappen naar Abasaglar.

   Sportieve groeten

 • zo gaat dat bij de verzekering maatschappijen hé.
  “Marktwerking” is het credo bij een aantal politieke partijen…………………

  Iets om te onthouden.

 • Alleen bij VGZ: geen eigen risico voor de meeste medicijnen
  VGZ is de enige zorgverzekeraar in Nederland die de kosten voor voorkeursgeneesmiddelen niet verrekent met het verplicht of vrijwillig eigen risico. Zo profiteert u direct van het voordeel van voorkeursgeneesmiddelen. Vraag bij uw apotheek dus altijd naar het voorkeursgeneesmiddel. De terhandstellingskosten van de apotheek vallen wel onder het eigen risico.

  Bron: https://www.vgz.nl/over-vgz/voor-goede-zorg-zorg-je-samen/voorkeursbeleid

 • Ja, bovenstaande bericht dat ook in het Radio 1 journaal zat en waar de woordvoerder van VGZ bij ondervraging zelf ook niks meer van begreep inzake dat eigen risico.
  En het bericht is al effe geleden.

  https://fd.nl/economie-politiek/1162922/goedkopere-insuline-voor-suikerzieken

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.