Home Forums Hulpmiddelen Vinger prikken

Vinger prikken

Ik heb de laatste maanden een probleem met het vinger prikken.
Ik heb hem op de een na hoogste stand staan, wat betekent dat als het goed is gegaan ik er blauwe plekken van krijg.
Maar helaas gaat het niet altijd goed, ik moet vaak in 2/3 vingers prikken voordat ik een fatsoenlijke druppel bloed krijg om op het meetstaafje te doen. Dus hij staat bijna op het hoogste en toch krijg ik vaak weinig tot geen bloed uit de vingers, maar wel dus allemaal blauwe plekjes.
Weten jullie wat ik zou kunnen doen?
Ik gebruik de pen accucheck fast clix

 • Merel, ik heb van het langdurige vingerprikken ook blauwe vingertoppen. We zullen niet de enige zijn denk ik. Bij mij staat de pen op z’n hoogst. Belangrijk is goed vingers afwisselen. ’s Morgens smeer ik de toppen in met handcrème.

 • Ik heb er baat bij Mn handen met warm water te wassen voor het prikken. Wanneer mijn vingers koud zijn wil het bloed ook niet stromen

 • Ik heb twee vingers waar ik bloed uit kan halen. De rest is te pijnlijk of geeft geen bloed. Ook niet op 7. Dat geeft alleen pijn, geen resultaat.
  En de ene vinger waar ik wel kan prikken geeft hogere waarden dan de andere. Rechts geeft ook hogere waarden dan links. Handpalm vind ik niet prettig.

  Ik was eerst ook mijn handen in warm water, zeker als het buiten kouder is.
  Mijn twee vingers zijn niet eens meer blauw. Die zijn zwart.
  Omdat ik op vaste insulinedoses zit (op advies) en het prikken alleen bedoeld is om een overzicht te houden en wanneer ik me niet goed voel een hypo uit te sluiten, neem ik soms een dag vakantie. Meestal op zondag, omdat ik dan het minst actief ben en die dag er meestal wel hetzelfde uitziet. Dan begin ik met frisse moed weer op maandagochtend.
  Ik gebruik altijd een velletje toiletpapier om eventuele extra bloed te deppen. Als je dat goed aandrukt, helpt dat ook een beetje om de vingers prikbaar te houden.

 • Al 22 jaar diabeet en iedere dag vingerprikken. Mijn vingers zijn pijnlijk en behoorlijk verprikt. Gelukkig bijna toe aan de Flash diabetes monitor. Hopelijk dat dit beter uitpakt.

  • Liv1

  Gebruiken jullie voor elke vingerprik weer een nieuw lancet?

  Of prikken jullie vaker met hetzelfde lancet? Dit is niet bevordelijk omdat het naaldje iets beschadigd bij elke prik. En dus steeds slechter wordt en je huid meer beschadigd en meer pijn doet.

 • Je moet altijd nieuw naaldje gebruiken. Ik draai voor ik ga prikken het dingetje door. Dus heb elke keer een nieuw naaldje.

  Omdat ik zo veel spuit en verder heel strikt ben in wat ik (elke dag zelfde bijna, dus zelfde beleg, zelfde broodjes, zelfde hoeveelheid aardapapel vlees en groente (die ook nog erg beperkt zijn), dit komt door mijn autisme daardoor ben ik heel eenkennig met smaak en geuren, als ik wat nieuws probeer gaat het bijna altijd fout of meteen met de geur en smaak al onwijs kokhalzen, of na een tijdje door gigantisch de hele avond op de wc door te moeten brengen ivm mijn darmen) eet, ben ik wel stabiel met de suikers en het hbac, dus helaas zal ik nooit in aanmerking komen voor een scan ding. En zelf is het voor mij met WIA uitkering en alleenstaande te duur.

  Handen doe ik van te voren altijd warmen met een handen warmer. Ivm mijn autisme vind ik handen wassen ook erg stressvol, levert overprikkeling en vreselijk ongemakkelijk gevoel op. Maar dat hebben we dus op gelost met een handenwarmer ding.
  Toch blijf ik de overlast ervaren van pijn en het niet hebben van genoeg bloed en dus vaak voor een meeting meermaals te moeten prikken.
  En hopen dat op lange termijn andere technieken beschikbaar komen voor alle mensen die regelmatig moeten meten en zo.

  • Ben42

  Er zijn verschillende lancetapparaten en ook verschillende lancetten.

  De lancetten van Bayer zijn b.v. heel erg dun. Andere lancetten zijn weer wel dun, maar breder.

  enkele lancetten.

  Het lancet helemaal links heb ik een tijdje gebruikt omdat deze erg dun was. Nu gebruik ik een Bayer lancet. Beide lancetten hebben de vorm van een naald. Er zijn ook lancetten die de vorm hebben van een ‘zwaard’ *).

  Je zou eens kunnen variëren met de verschillende lancetten.

  Zelf gebruikte ik een lancet ook meerdere malen. Redenen daarvoor waren, natuurlijk was ik te lui om de lancetten te wisselen. Maar bovendien voelde het prettiger. Een nieuwe lancet deed bij mij meer pijn.

  Fabrikanten raden aan om ieder lancet maar 1 maal te gebruiken, maar dit is natuurlijk geen onafhankelijk advies, zij hebben belang bij veel lancetten te verkopen. Veel DVK’s worden ook beinvloed door de lobby van fabrikanten dat lancetten echt maar 1 keer gebruikt mogen worden. **)

  Veel lancetten kunnen gebruikt worden in verschillende lancetapparaten. Met een lancetapparaat kunnen dus vaak meerdere merken lancetten gebruikt worden. Met wat onderlinge uitwisselingen tussen mensen hier, zou je veel verschillende lancetten kunnen proberen.

  Let op!
  Over hergebruik geeft ik geen advies. Ik geef slechts aan dat ik fabrikanten (en daarmee DVK’s) op dat gebied niet helemaal vertrouw. Wat ik doe is misschien wel heel erg slecht. Wel weet ik dat het hergebruik van lancetten door meerdere diabeten wordt gedaan. Verder is het zo dat ook mijn berichten in dit forum met skepsis moeten worden gelezen. (Zoals ieder bericht op het internet.) Vertrouw ook mijn berichten niet.

  Weet dat er verschillende merken en daarmee ook ‘vormen’ van lancetten zijn. Je kunt meerdere merken lancetten uit proberen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  *)
  Heel plat, maar met iets meer breedte.

  **)
  Dat dit een lobby was werd duidelijk gemaakt omdat in advertenties van lancetten middels fotomanipulatie ‘aangetoond’ werd dat hergebruik van lancetten was af te raden. De manipulatie bestond uit electronen microscoop foto’s van lancetten waarbij verschillende vergrotingen werden gebruikt en daarbij ‘verteld’ werd dat dit door meerdere keren gebruik kwam.

 • Ik prik al jaren met en Accuchek mobile. Zie https://www.accu-chek.nl/meters/mobile
  Ik heb deze vooral omdat vanwege de neuropathie mijn handen niet meer zo sterk zijn.

 • Ik heb ongeveer zo zelfde soort elly, alleen dan los van het aparaatje. Maar idd ook met zes naaldjes in een rondje, die je elke keer moet verzetten.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.