Home Forums Voeding Voeding leeft & daardoor minder metformine?

Voeding leeft & daardoor minder metformine?

Vanuit de visie “voeding leeft” ben ik op zoek naar mensen met ervaringen van het verminderen van de metformine, als resultaat van de aangepaste voeding.

 • Hallo Nathan,

  Nou…daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar! Ik heb me vandaag opgegeven voor de wachtlijst van Voeding Leeft voor deelname aan het volgende groepsprogramma. Ik heb hierover ook een vraag gesteld en uit de reacties denk ik dat het ook koolhydraat beperkt is. Ik zelf heb de diagnose pas en ben nog niet aan de medicijnen. De huisarts wilde dit wel, maar ik heb gevraagd de DM2 eerst met aanpassing in voeding en leefstijl aan te pakken. Zodoende wil ik voorkomen dat ik medicijnen moet gaan slikken. Groeten, Anita

 • In dit topic werden heel wat ervaringen gedeeld:
  Ervaring met diabetes type 2 omkeren

  We zijn ook heel benieuwd naar jullie ervaringen straks, willen jullie tegen die tijd met ons delen?

   • Nathan

   Ja , dat kan.
   Ik volg zelf niet hun programma, wel volg ik nu al 5 maanden de belangrijkste principes van hun advies mbt voeding. Ik heb advies ingewonnen van een dietiste die bekend is met het programma.
   Na drie maanden waren mijn nuchterwaarden en lange termijnwaarden weer binnen de acceptabele range, voor mij een bewijs dat het werkelijk helpt om koolhydraat arm, met meer vetten en meer eiwitten te eten, maar nu na 5 maanden steeg mijn nuchter waarde alweer. Blijkt nu dat ik een LADA variant heb. Dus voor mij is het niet onomkeerbaar meer.
   Ik blijf wel matigen met koolhydraten, ik denk dat dat helpt om in balans te blijven. Inmiddels wil ik het aantal koolhydraten iets verhogen, want 60-70 gr/dag is net te weinig voor mij. (gewichtsafmane en afname spiermassa). Verder is het een prima dieet, en kan ik ook LEKKER blijven eten met wat aanpassingen.
   Oja, er is dus geen aanleiding om minder metformine te gaan gebruiken, dat vind ik wel jammer!

 • Ik heb 15 jaar lang metformine geslikt (2 x 1000 mg / dag, dat is dus over 15 jaar zo’n 11 kilogram werkzame stof die mijn nieren in die tijd hebben moeten verwerken! Door een betere voeding, meer wandelen en massages (chinese aanpak) heb ik met de metformine kunnen stoppen. Wel een paar maanden ontwenningsverschijnselen gehad (acne bovenlichaam).

 • Ik slik 3×500 metformine en 6mg glymeperide.

  Ik hoop dat ik door koolhydraat verminderen ook kan minderen met de medicijnen.

  Hoe zijn ze bij jou er achter gekomen dat je type LADA hebt?

   • Nathan

   Omdat ik na 5 jaar steeds meer metformine moest gebruiken, nu aan de max, ik slank ben, altijd heb gesport, zeer verantwoord eet, en dus vraagtekens had bij het toch stijgen van mijn nuchterwaarden bij minimale koolhydraat inname. Via via kwam ik erachter dat er ook LADA bestaat, en dat je dat met een test kunt aantonen. Dat heb ik via de huisarts aangevraagd. Zo dus. Ik weet nu even niet wat het vervolg traject gaat worden, ik moet even afwachten. Combi metformine en insuline, of eerst nog metformine totdat er bepaalde maxwaarden bereikt worden? En stop je dan met metformine?
   Ik denk dat verantwoord eten altijd goed is. Bij sommigen helpt het om zelfs weer zonder medicatie te kunnen gaan leven. Bij mij dus niet.

  • haseye

  Hallo,
  ik gebruik al enige jaren metformine. Bij controle is mijn glucose gehalte altijd in orde maar werd me geadviseerd te blijven slikken. Volg al jaren een suikervrij dieet en vermijd ook snelle koolhydraten.
  Vorig jaar kreeg ik een jichtaanval en sindsdien na het stoppen met bierdrinken nog steeds zeurende pijn in de grote teen gewrichten. Daarnaast ook last van artrose-achtige pijnen (al heel lang)
  Vorige week tijdens verblijf in Spanje waren mijn pillen op. 24 uur niets gebruikt en mijn pijntjes (jicht en artrose) zakte af. Ik heb toen een glucose test bij de pharmacia gedaan. wat bleek mijn glucose level was uitstekend. Heb niets meer genomen en de pijnen zijn volledig verdwenen.
  Heeft metformine een verzurende werking? Dit zou wel heel kwalijk zijn omdat dit de kans op infecties en kanker sterk verhoogd. Waarom word er door de artsen zo makkelijk medicatie voorgeschreven en is er zo weinig aandacht voor bijwerking.
  Nota bene, sinds ik eerder ben gestopt met atorvastatine vanwege de sterke bijwerkingen en de twijfelachtige effectiviteit is de belangrijkste diagnose in mijn medisch dossier: zorgmijder, of moet ik zeggen zorglijder. ( geeft mijn spellingscontrole aan.
  hans seyferth

  • Herma

  Ik ben veganist geworden. Niet uit principe maar uit het oogpunt van mijn gezondheid.
  Na het zien van What the health ben ik helemaal om. Metformine insuline hartmedicatie mochten niet voorkomen dat ik een hartinfarct kreeg en een openhartoperatie met 5 bypasses. Sinds 22 dagen eet ik vega Ben ik van 3 naar 2 metformine gegaan. Spuit nog maar de helft omdat mijn bloedsuiker zo laag is en ik anders bang ben dat ik een hypo krijg. Ik voel me geweldig. Hou een dagboek bij met alle medische info over mijzelf. Ik wou dat ik dit eerder had geweten. Zo…. en nu ga ik aan de nootjes.
  Merel

 • Ik heb ongeveer 23 jaar diabetes 2 en tot nu toe nog steeds met medicijnen ,metformine glimeperyde
  Vorig jaar kwam ik aan de grens van medicijnen en dreigde ik naar insuline te moeten.
  Drastisch heb ik mijn voeding naar een koolhydraatarm omgezet en is mijn nuchtere en gemiddelde bloed glucose flink gedaald.
  Nuchter was altijd boven 9,0 to wel 13,2 en gemiddeld ongeveer 8,0 tot 9,2
  Binnen een jaar zijn de medicijnen afgebouwd naar nog maar de helft .
  Nu zijn zelfs de medicijnen verminderd en is de nuchtere glucose 6,8 en gemiddelde naar 6,2
  Waarden die ik al heel veel jaren niet meer heb gehaald en waarschijnlijk kan het nog wat lager.
  Mijn ervaring is dat wanneer mijn gemiddelde glucose onder de 6,1 komt ik me niet fit voel.
  S,morgens eet ik nog wel een snee eigen gebakken volkorenbrood en verder door de dag veel groenten vlees ,vis fruit ,kip
  Een nadeel vind ik dat ik toch een paar kilo ben afgevallen terwijl dat nooit nodig is geweest
  met een lengte van 178 cm en nu 67 kilo vind ik me te mager;
  Voorheen was het rond de 70 kg maar ik krijg er geen meer kilo bij.
  groetjes
  Jacques

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.