Home Forums Behandelaren Wat zijn voor- en nadelen van een insulinepomp?

 • KleijP

Wat zijn voor- en nadelen van een insulinepomp?

Ik gebruik orale medicatie, ben lastig in te stellen. Zou een pomp iets zijn voor mij. Ik heb ook al insuline pennen gebruikt, maar kreeg te vaak hypo’s.

 • Hoihoi!

  Een insulinepomp wordt alleen gebruikt bij intensieve insulinetherapie. Wanneer u orale medicatie gebruikt en bij het gebruik van insulinepennen te veel hypo’s hebt denk ik niet dat u in aanmerking komt voor een insulinepomp.

  Misschien is het een idee om eens met uw arts te overleggen hoe u uw bloedglucosewaardes toch onder controle kunt krijgen.

  Vriendelijke groeten,
  Anne

 • Hallo,
  De overgang van orale medicatie naar pomp lijkt mij niet nodig.
  Je schreef dat je al insulinepennen had geprobeerd,maar daar te vaak hypo’s van kreeg.
  Er zijn 2 soorten insulinepennen: langwerkende en kortwerkende.
  Het meest gebruikelijk is (volgens mij) als je type 2 hebt om te beginnen met orale medicatie, dan eventueel een langwerkende insuline (deze kan je 1 x daags of 2 x daags spuiten).
  Ik zou eerst deze optie met je zorgverlener bespreken.
  Voor mijn gevoel denkt u over de pomp alsof het een oplossing is, maar daar komt nog heel wat bij kijken.
  Probeer uw in kaart te brengen:(wat eet u qua koolhydraten bij het ontbijt / welke activiteiten onderneemt u / Kh bij lunch / activiteiten / Kh bij diner / activiteiten)
  Leer je lijf kennen.
  Succes, en laat nog even weten hoe het gaat.

 • Hallo,

  Ook mij lijkt en insulinepomp bepaald niet de oplossing voor je probleem. Beter kun je de oplossing zoeken in kijken hoeveel gram koolhydraten je ongeveer nuttigt èn de hoeveelheid vetten. Vetten zorgen er namelijk voor dat je langer hogere bloedsuikerwaarden hebt waarna je waarden vrij plotseling kunnen dalen. Dus niet teveel vetten nemen, zou ik zeggen.
  Bewegen is ook heel goed en om geen risico’s te lopen kun je het best na je maaltijd een half uur tot een uur stevig gaan wandelen. Dit heeft twee belangrijke gevolgen, namelijk: Binnen een redelijke tijd zijn je waarden weer normaal, d.w.z. tussen 3,5 en 7,2. Èn je gebruikt de ingenomen koolhydraten waardoor je lichaamsgewicht niet toeneemt. Wandelen kun je ook het langst volhouden, ook als je wat ouder wordt.

  Ik wens je alle succes toe en over een pomp moet je voorlopig maar niet denken.
  Groetjes,
  Ton

  • Anoniem
  • Inactief

  @kleijp

  Welke stappen heb je doorlopen? Eerst tabletten en daarna langwerkende insuline samen met tabletten? En welke tabletten waren dat dan? Hoe ziet je leven eruit? Zijn je leven en je eetritme/hoeveelheden regelmatig? In het laatste geval kun je als type 2 op tabletten en langwerkende insuline een heel eind komen, de kans dat ze je een pomp geven zal nihil zijn omdat er nog andere opties zijn om je hypo’s te voorkomen.

  Ik heb dezelfde ervaring als jij. Weet alleen niet zeker welk type ik heb, in ieder geval niet de klassieke type 1. Mogelijk wel de LADA variant.

  Ben begonnen met Metformine, een ramp. Raakte niet goed geregeld en werd er ziek van. Toen over op Glimepiride, verdroeg ik goed maar nog steeds geen goede regeling. Hypo’s, hypers, alles behalve een goede diabetesinstelling. Toen kreeg ik Glimepiride en het langwerkende Lantus. Op zich een goed idee maar mijn leven paste niet bij dit stramien, veel te onregelmatig qua tijden van eten en hoeveelheden(koolhydraten). Ik had geen enkele vrijheid om mijn leven te leven en dan kan deze combi hele nare en lange hypo’s veroorzaken die zowaar ziekenhuisopnames noodzakelijk maken.

  Ik ben toen begonnen met een snelwerkende (niet ultrasnel) insuline voor de maaltijden en om hoge waarden te corrigeren. Wat een verademing! Mits je koolhydraten kunt en wilt tellen, geeft dat zoveel vrijheden en kansen om echt aan zelfmanagement te doen. In te spelen op een onregelmatig leven. Ik heb weinig hypo’s, wel nog te vaak hypers maar niet dramatisch. Dat is nog te verbeteren door wat langwerkende als basis bij te gaan spuiten. Dat overweeg ik nog omdat ik vooral ’s nachts de dekking mis van een basis hoeveelheid insuline.

  Zoals je ziet, zijn er nog opties die misschien beter bij je passen dan wat je nu doet. Dat hoeft niet meteen een pomp te zijn. Ik vrees dat je die ook niet zo snel krijgt, je hebt type 2 denk ik?

  Ik zou het eens rustig overleggen met je team. Ik vind dat iedereen met diabetes recht heeft op een passende behandeling. Mijn verhaal is maar een voorbeeld, er zijn vast nog meer opties. Maar blijf overleggen over wat jou stoort, anders doe je jezelf tekort.

  • ciska

  Wat voor bij werking had jij met de lantus

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.