Home Forums Behandelaren Voor het eerst spuiten.

Voor het eerst spuiten.

Ik ben als Nederlander alweer 20-jaar woonachtig in Thailand,
en de laatste jaren heb ik diabetes 2.
Aangezien bij de laatste controle afgelopen week, bleek het suikergehalte in mijn bloed extreem hoog te zijn.
Komende woensdag 19/04 moet ik opnieuw op het spreekuur komen,en dan krijg ik insuline en injectienaalden mee.,om mijzelf eenmaal daags een injectie toe te dienen.
Het enige dat ik weet dat zo’n dagelijkse injectie in je buik moet geven.
Mijn vraag is dan ook…weet iemand waar ik een video-filmpje kan bekijken van hoe men zelf zo’n injectie kan geven?
Ikzelf heb me nog nooit eerder een injectie gegeven…vandaar.
Je kan het ook rechtstreeks naar mijn email opsturen betreffende zo’n video filmpje…van hoe te spuiten.
Dank bij voorbaat!

  • Jaapie

  Toen bij mij diabetes geconstateerd werd, moest ik in het ziekenhuis blijven totdat duidelijk was dat ik zelf zou kunnen spuiten. Zouden ze dan jou echt zonder uitleg van het spreekuur wegsturen? Lijkt me heel raar. Gewoon uitleg vragen van de arts tijdens het spreekuur.

 • Ik heb ook een simpele instructie gekregen van de dvk, vorig jaar. Een pen die in een speldenkussen werd gestoken. En dat ik kaarsrecht moest spuiten. Einde instructie. Ook de apotheek gaf geen uitleg, hoewel je daar wel 13 euro voor betaalt bij eerste uitgifte.
  Gelukkig wist ik al hoe het moest, omdat mijn moeder ook insuline spoot en ik met haar het hele traject heb afgelegd.
  Dit was bijna 25 jaar geleden en haar dvk liet haar eerst oefenen met een pen met een zoutoplossing.

  Je kunt hier een instructie-video vinden over de spuittechniek:
  http://www.diep.info/Diabetes-videos
  Goede site voor informatie, trouwens.

  • Ben42

  Op youtube kun je zeer veel filmpjes over het injecteren van insuline vinden.
  Zoeken op :
  insuline injecteren
  of
  insuline injections

  Een en ander is wel heel afhankelijk wat voor ‘materialen’ je krijgt.
  Dat zou kunnen zijn:
  1. Injectienaalden en flacons van insuline. Je moet dan zelf de insuline opzuigen in de injectienaald en dan met de naald injecteren. En hoeveel injectienaalden krijg je dan mee ?
  2. Een eenmalige injectie pen. Hiermee kun je meerdere injecties geven totdat de pen leeg is. Per keer bevestig je dan een klein naaldje op de pen, je stelt een dosis in op de pen en injecteert je dan zelf.
  3. Een herbruikbare injectie pen. Hier verwissel je dan de ‘ampul’ als de pen leeg is. Bij deze stel je ook de dosis en en injecteert dan jezelf.

  Wat in alledrie de gevallen belangrijk is welke materialen en hoeveel je mee krijgt. In Nederland is het gebruikelijk dat je per keer een nieuwe injectienaald gebruikt. En na gebruik de naald ‘zorgvuldig’ weggooid.

  Vroeger (voor mijn tijd) werden naalden hergebruikt, door ze uit te koken en af en toe opnieuw scherp te maken. Dat komt in Nederland niet meer voor (denk ik).
  Hergebruik van naalden komt nog wel voor.

  Bij het voorbereiden zorg je ervoor dat er geen lucht meer in de naald (of ampul) zit. Je zorgt dat de goede dosis is ingesteld of in de injectienaald zit. Meestal neem je dan een huidplooi b.v. je buik, en dan injecteer je jezelf. Heb je een korte naald (b.v. 8 a 12 mm) dan doe je dat meestal recht standig. Met een injectienaald die wat langer is wordt deze vaak schuin ingestoken.
  Het injecteren doe je rustig, dus neem enkele seconden om de injectie te doen. Daarna trek je de naald eruit en laat je de huidplooi los.

  Afhankelijk van de injectie zal er een plaats worden aangewezen waar je jezelf moet injecteren. Voor kort werkende insuline is dit vaak in de buik, voor langwerkende insuline is dit vaak in het bovenbeen.

  Je injecteerd in de ‘vetlaag’. Ben je erg mager, dan kan dat een probleem zijn. Maar de meeste mensen hebben voldoende vet om in te injecteren.

  LET OP!
  Dit is waarschijnlijk niet compleet en ik kan ook niet beoordelen of het bovenstaande van toepassing is op jouw situatie. Dit is slechts om je een beeld te geven van de mogelijkheden, het bovenstaande dient dan ook NIET als advies te worden gelezen.
  Kijk naar een aantal internet filmpjes, maar ook daar zijn niet alle adviezen goed of correct.

  Als je wat meer weet over de materialen die je krijgt, kunnen we je misschien verder helpen.
  Insuline moet koel worden bewaard, maar mag beslist niet worden ingevroren. Invriezen mag beslist niet, dus nog liever warm bewaren dan invriezen.

  Ben

  Filmpje injectienaald:

  Filmpje injectiepen:

  Filmpje disposable pen:

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.