Home Forums Nieuw met diabetes voor mezelf zorgen

voor mezelf zorgen

hallo,
Ik zit momenteel in een moeilijke verdrietige fase in mijn leven . Erg veel last van dingen uit mijn verleden.Heb hier therapie voor gehad. Ik merk dat ik niet de moed heb om goed voor mezelf te zorgen en dat uit zich in hoge bloedsuikers.
Ik baal hier enorm van en weet dat het niet zo door kan gaan maar…het lukt me niet om de knop om te zetten.
Ben een vrouw van 60 en heb diabetes type 2 en gebruik een pomp.
Wie heeft voor mij tips zodat ik weer op het goede spoor terecht kom of herkent dit.
Ik zie graag jullie reacties tegemoet

 • Beste, wat vervelend dat u dit doormaakt. Wat ikzelf merk is dat stress heel erg mijn bloedsuikerwaardes beïnvloeden, deze schieten dan omhoog. Een van de stressfactoren is dan ook het niet lekker in je vel zitten. Wat ik dan doe zijn dingen die ik leuk vind want daar krijg ik dan energie van, ook als ik niet zo lekker in mijn vel zit. Wat de knop omzetten betreft is voor mij ook heel moeilijk geweest maar dat is iets wat u zelf moet doen. Soms kan het ook helpen om er niet teveel mee bezig te zijn want dan kan het gebeuren dat u nog dieper in de put komt. Ik weet uit ervaring dat loslaten niet makkelijk is en daarom wens ik u heel veel succes maar ook heel veel sterkte en kracht. Hopelijk komt u er snel bovenop zodat u zichzelf weer kunt zijn.

  Groetjes, Nathalie

  • marit

  Wat naar Marwes. Als ik slecht in mijn vel, zit ga ik altijd veel eten en snoepen. Probeer daar dan wel voldoende voor te bolussen om zo goed mogelijk te blijven zitten. Het voordeel van de pomp is dat je regelmatig kunt bolussen. Mij helpt om veel de deur uit te gaan, lekker naar buiten ziet de wereld er weer anders uit. Heel veel sterkte.

  • Sarah

  Hallo,
  In september 2013 kreeg ik de diagnose van diabetes type 1. November 2014 kreeg ik daar ook nog gluten intolerantie bij. En inn april dit jaar ook nog de diagnose add. Ik vind het erg moeilijk om met alles rekening te houden. Ik zit nu in 3 vwo en moet een vakkenpakket kiezen.
  Dit alles geeft mij erg veel stres.
  Ik merk dat als ik veel stress heb mijn waardes omhoog schieten. Als ik erg boos/verdrietig ben ga ik eten, maar moet ik gokken omdat ik niet heb bijgehouden hoeveel ik at. Als ik hoog zit ga ik me nog slechter voelen. Dit blijft door gaan.
  Ik motiveer me zelf, door te bedenken wat de effecten zijn en door te bedenken dat ik over wil naar de volgende klas. Mijn ouders helpen me hier bij. Als ik me slecht voel helpt het ook vaak om leuke dingen te gaan doen zoals sporten. Het is belangrijk om dingen te doen met andere mensen. Als je je beter voelt, gaat de diabetes ook beter.
  Sterkte!!

 • Beste Marwes en anderen,

  Mensen met diabetes hebben twee keer zoveel kans op het krijgen van depressieve klachten. In Nederland heeft 1 op de 6 diabetespatiënten te maken met deze destructieve Dubbel D. De combinatie van diabetes en depressieve klachten is vaak een spiraal naar beneden. Verminderde zelfzorg, minder therapietrouw, ongezondere leefstijl. Risico’s die ook al optreden bij milde depressieve klachten.
  Alle reden dus om er serieus naar te kijken.
  In de folder ‘Hoe gaat u om met diabetes en depressie‘ staan 10 tips van medisch psycholoog Frank Snoek.

  Om te beginnen een paar algemene tips voor als je je depressief voelt:

  •Ga op normale tijd naar bed, maar sta ook op normale tijd op
  •Houd zoveel mogelijk een normale dagstructuur; verwaarloos uzelf niet
  •Zoek afleiding in de vorm van ontspannende activiteiten
  •Isoleer u niet
  •Blijf in beweging: wandelen, fietsen, sporten
  •Ga niet op vakantie als u er niet van kan genieten
  •Durf de ziekte te accepteren.

  Bron: http://www.amcpsychiatrie-depressie.nl/files/Bestanden/PDF/Depressie%20informatiefolder%20NvvP.pdf

  Op http://www.diabetergestemd.nl/ kun je een online zelfhulpcursus volgen, ontwikkeld door VU Medisch Centrum in samenwerking met het Trimbos-instituut.

  Heel veel succes met deze lastige combinatie, voor iedereen die hiermee te maken krijgt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.