Home Forums Hulpmiddelen Voorwaarde Insulinepomp Type 2

Voorwaarde Insulinepomp Type 2

Goedemorgen allemaal,
Al geruime tijd zijn mijn waardes te hoog met dagelijkse uitschieters tussen de 14 en 17,mijn Hba1c zitten tussen de 60 en 64.
Ik spuit 20eh lang,15 ontbijt,20 lunch,20 avond eten.
Eindelijk heb ik een verwijsbrief gehad voor ziekenhuis omdat ik de wens heb voor een pomp.
Wie kan mij vertellen of ik überhaupt in aanmerking kan komen voor een pomp? De huisarts en de praktijkondersteuner konden mij daar geen antwoord op geven.

Groetjes en alvast bedankt.

  • BertR

  Het hbA1c en de uitschieters over de dag zullen voor een internist redenen kunnen zijn om het gebruik van een insulinepomp te adviseren/toe te staan. Ik ben wel enigszins verbaasd over de verhouding tussen de kortwerkende en langwerkende insuline.
  Als vuistregel geldt dat de langwerkende insuline doorgaans ongeveer 50% van de totale hoeveelheid insuline per dag bedraagt. Jouw waarden zijn beduidend anders met 20 eh lang en 55 eh kort. Dat zou er op kunnen wijzen dat de dosis langwerkende insuline te laag is. Als dat zo zou zijn dan zie je dat meteen aan de glucose nuchter. Die zal dan hoger zijn dan 5-6 mmol/l.
  Als de dosis langwerkende insuline niet goed staat ingesteld heb je ook meer kans op uitschieters gedurende de dag.
  Het grote voordeel van een insulinepomp is dat de basale insuline veel beter kan worden gedoseerd dan met langwerkende insuline het geval is. Daardoor zal bij pompgebruikers doorgaans de koolhydraat/insuline ratio geleidelijk aan verbeteren.
  Het is aan te raden om met de dvk of internist van gedachten te wisselen over het insulinegebruik. Uiteraard zal dan ook door de diëtiste de samenstelling van de maaltijden worden beoordeeld. Dat hoort allemaal bij het protocol. :)

  Groet,
  Bert

  • Hallo BertR,

   De opmerking “als vuist regel geldt” is voor mij een hekel opmerking. Het enige wat ik weet is dat ELKE diabeet een VERSCHILLEND regime heeft. Er zijn weinig diabeten die de ZELFDE regels hebben.

   • Eens, het probleem is dat dit soort vuistregels maar al te vaak door het medisch personeel verkondigd wordt.
    Toch is een basaal van 27% uitzonderlijk laag en gezien de hoge bloedsuikers mogelijk te laag.

  • BertR

  Het is niet mijn intentie om gevoelige snaren te raken. Inderdaad reageert iedere diabeet anders op orale medicijnen, insuline en voedsel. Dat is ook mijn ervaring.
  Toch is het zo dat bij een insulinegebruik van meer dan 40 eenheden op vele plaatsen in de wereld als referentiekader grofweg een 50/50 verhouding lang-/kortwerkend als vertrekpunt voor beoordeling van de instelling van insuline wordt gehanteerd. Je moet immers ergens vanuit gaan.
  In het verhaal van Xandora vallen de uitschieters overdag erg op. Met een hbA1c tussen 60 – 64 zou het heel goed mogelijk zijn dat er wat meer langwerkende insuline nodig zou kunnen zijn. Vandaar mijn advies.
  Zelf heb ik ook een insulinepomp en in mijn geval waren de uitschieters mede aanleiding om over te gaan op een pomp. Het instellen van het basaal niveau bleek in mijn situatie van grote invloed te zijn op de uitschieters overdag.

  Groet,
  Bert

 • Bedankt voor de reacties.
  21 oktober heb ik m’n afspraak, ben heel benieuwd.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.