Home Forums Behandelaren vraag over cholesterolverlagende medicijnen

vraag over cholesterolverlagende medicijnen

Hallo allemaal,

ik heb al geruime tijd type 2 en ben inmiddels 30 kilo afgevallen afgelopen jaren. Slik 1000 metformine en tolbitamide. Voor mijn cholesterol slikte ik jaren diverse statine maar ik krijg er zo’n last van. Bij sommige heftige spierpijn bij andere angst/depressie klachten.

Nu wil ik iets anders als fibraten of harsen gebruiken, wie heeft hier ervaring mee? Qua resultaat en bijwerkingen.

Groet Martijn

 • Beste Martijn,
  Onderstaande informatie komt van de Hart- en Vaatgroep:

  Statines
  De voorlichters van de Infolijn Hart en Vaten krijgen veel vragen over statines. Tijd voor een toelichting! Statines zijn cholesterolverlagende medicijnen. Cholesterol zijn ‘bloedvetten’. Een hoog cholesterol is een risico voor hart- en vaatziekten. Een gezonde leefstijl is dan erg belangrijk. Daarnaast kan de arts medicijnen voorschrijven. Statines zijn dan de eerste keus. Behalve dat statines het cholesterol verlagen, hebben ze ook een vaatwand beschermende functie. Hart- en vaatpatiënten krijgen vaak statines om verergering of herhaling van hun ziekte te voorkomen. De meeste mensen verdragen statines goed. Hoewel soms pas na een wisseling van statine en/of een aanpassing van de dosis. Met de statines kan het cholesterolgehalte in het bloed met 30-40% afnemen. Ook de verhouding tussen het ‘slechte’ LDL-cholesterol en het ‘goede’ HDL-cholesterol zal verbeteren. Medicijnen voorschrijven is maatwerk. Het is soms een hele zoektocht naar het juiste medicijn in de juiste dosering. Medicijnen hebben naast de gewenste werking helaas ook bijwerkingen.

  De meest voorkomende bijwerkingen van statines:
   maag- en darmklachten
   vermoeidheid
   hoofdpijn
   duizeligheid
   en milde spierklachten

  De meeste klachten treden vooral in het begin van de behandeling op als uw lichaam nog moet wennen aan een nieuw medicijn. Stop nooit zomaar met de medicijnen, maar bespreek klachten met de arts.

  Zeer zelden treden ernstige spierklachten op. Als de klachten door het medicijn komen, kan de arts eventueel de dosering verlagen of een ander medicijn voorschrijven. Er zijn meerdere soorten statines, waar mensen verschillend op kunnen reageren. Er zijn ook medicijnen die het cholesterol op een andere manier verlagen; zoals galzuurbindende harsen, fibraten of nicotinezuurderivaten.

  Benieuwd naar bijwerkingen die patiënten ervaren bij het gebruik van statines? Kijk op:
  Mijn Medicijn – Diabetes Type 2

  Wilt u meer weten over cholesterolverlagende medicijnen? Lees dan verder op de website van de Hartstichting.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.