Home Forums Bloedsuikerwaarden vraag over HbA1c

vraag over HbA1c

Bij ons op het werk kon je gratis een bloedtest laten uitvoeren om de cholesterol en de glucose te laten meten. Glucose nuchter was 5.1 mmol/l. En mijn hbalc is 7,6%. Ze hebben mij gezegd dat alles goed was. Maar ik heb die test ook laten zien aan mijn huisarts en die zei dat die hbalc die 7,6% is te hoog is. Is dit nu waar en waarom is die hbac te hoog en hoeveel mag het dan wel zijn. En waarom is mijn glucose nuchter 5,1 mmol/l wel goed en die hbalc niet, waarom is die hbalc zo belangrijk dan.

 • Hoi Willy,

  Wat de huisarts zegt klopt. Mensen zonder diabetes zouden een HbA1c moeten hebben dat lager is dan 6%, dat betekent dat een HbA1c van 7,6% te hoog is. Vaak wordt voor diabetespatiënten een streefwaarde van minder dan 7% aangehouden. U vraagt zich af waarom het HbA1c zo belangrijk is. Het HbA1c is een maat voor de gemiddelde bloedsuikerwaarde over de afgelopen 2 à 3 maanden. Hoe hoger deze waarde, hoe vaker en langer iemand hoge bloedsuikers heeft gehad. Op lange termijn kunnen hoge bloedsuikers schadelijk zijn voor het lichaam.
  Nuchtere bloedsuikerwaarden horen niet hoger dan 5,5 à 6 mmol/l te zijn. Uw waarde van 5,1 mmol/l is dus goed en geeft aan dat uw lichaam ’s nachts voldoende insuline produceert. Uw HbA1c-waarde geeft echter aanleiding om te denken dat uw lichaam overdag na maaltijden niet voldoende in staat is om de koolhydraten uit het voedsel te verwerken.
  U kunt het beste even een afspraak bij de huisarts maken zodat die kan vaststellen of u diabetes hebt en indien nodig u medicijnen kan voorschrijven.

  • Bedankt Drentsche Aa voor je heldere uitleg. Morgen wordt er in het ziekenhuis een nieuwe bloedafname test gedaan. Benieuwd wat de uitslag zal zijn en of ik dan medicijnen moet nemen als mijn hbalc nog zo hoog is.

 • Blijkbaar is de test gebaseerd op oude standaarden. Een percentage zegt mij zelf niet heel veel, omdat ik redelijk nieuw ben in de diabeteswereld. Wel weet ik dat er vroeger met percentages gewerkt is. Ik heb dus even opgezocht was 7,6% is volgens de nieuwe standaard. De nieuwe standaard bestaat vanaf april 2010, zag ik ergens op de site van het diabetesfonds. Hieronder is een omrekentabel te zien. Grote kans dat als je ergens anders je hba1c laat prikken, de nieuwe standaard gebruikt wordt. Dan ben je daar alvast op voorbereid. Het gaat om hetzelfde, maar het getalletje is allen anders.

  https://www.diabetesfonds.nl/media/downloads/hba1c-omrekentabel.pdf

  Een hba1c van 7,6% komt overeen met een waarde van 60. De waarde voor een niet-diabeet zit tussen de 20 en de 38. Diabeten proberen hun waarde onder de 53 te krijgen. Een waarde van 60 is dus inderdaad te hoog.

  Het verschil tussen de nuchtere meting (of een dergelijke meting op een ander moment van de dag) en je hba1c is dat de meting een moment opname geeft van alleen dat ene moment (Hoe hoog is de bloedsuiker op dit moment?) terwijl het hba1c iets zegt over het gemiddelde bloedsuiker over de afgelopen 2-3 maanden. Een momentopname is natuurlijk heel erg beïnvloed door de situatie op dat moment. Stop een paar snoepjes in je mond en gegarandeerd is je bloedsuiker een half uur later een stuk hoger dan net voor de snoepjes. Als diabeet moet je zorgen dat je geen uitschieters hebt (hypo’s en hypers) door medicatie. Daarom prikken diabeten zo vaak hun bloedsuikers. Uiteindelijk zegt het hba1c iets over hoe het de afgelopen periode is gegaan. Je nuchtere waarde was prima, maar blijkbaar heb je in de afgelopen periode wel vaker last gehad van hoge bloedsuikers. Wanneer die hoge momenten zijn, is natuurlijk nu erg lastig te zeggen. Het vermoeden van degene boven mij, kan best kloppen. Ik heb echter ook eens gehoord dat iemand erg ziek was (en daarvoor in het ziekenhuis lag), waardoor het lichaam geheel van slag raakte. Diegene had daardoor ook opeens pieken van tot de 20. Nadat degene herstelt was, werd de bloedsuiker normaal. Diegene had geen diabetes en heeft ook niet de diagnose gekregen. Als echter op dat moment (het duurde wel enkele weken in het ziekenhuis) haar hba1c gemeten zou worden, verwacht ik ook wel een hoge waarde. Een hoge hba1c betekent dus ook niet meteen dat je diabetes hebt, maar meestal is er toch wel iets mis in je lichaam. Om de juiste diagnose vast te stellen, zou ik je toch naar de huisarts willen doorsturen. Mogelijk stuurt hij je zelf door naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Ik heb geen idee welke ernst een huisarts in deze situatie ziet. Gelukkig ben ik dan ook geen arts.

 • @willy12

  Als je hba1c wederom zo hoog is, dan zul je eerder een glucose meter krijgen om je dag in kaart te brengen dan dat je medicijnen krijgt. Zeker met jouw nuchtere waarde…

  Succes!

 • Beste mensen, dat niet correct!!!

  Ik zou mij vooralsnog geen zorgen maken en geen voorbarige conclusies trekken.
  En de huisarts van @willy12 moet zich laten bijscholen.

  Als je gezond bent, zonder diabetes, dan overleven je rode bloedcellen doorgaans aanzienlijk langer. Dat kan rustig meer dan 2x zo lang zijn. En dan valt je HbA1c natuurlijk vanzelf veel hoger uit. Die gezonde cellen hangen immers veel langer rond in je bloed en “vangen” daarmee uiteindelijk meer glucose. Daarom wordt de HbA1c normaliter pas in 2e instantie bepaald. Dus niet eerder dan dat (nuchtere) glucosemetingen daar aanleiding toe geven.

  Al je exact wilt weten hoe het zit met jouw HbA1c, dan moet je dus ook de levensduur van de rode bloedcellen meewegen.

  Liefhebbers kunnen de levensduur van de rode bloedcellen uitrekenen met de resultaten van twee simpele extra bloedtests en een formule:
  – aantal reticulocyten (percentage onvolgroeide rode bloedcellen)
  – hematocrietwaarde (het volume van het bloed dat door de rode bloedcellen wordt ingenomen)

  Formule beschikbaar bij ondergetekende.

 • @inliner
  Volgens alle huidige medische standaarden is een HbA1c van 7,5% te hoog voor mensen zonder diabetes. Boven 6 à 6,5% is meestal sprake van diabetes dus het is goed dat @willy12 aanvullende bloedtesten ondergaat.
  Waar zijn uw beweringen op gebaseerd? Als u meent dat de gangbare medische standaarden niet kloppen zult u dat wel moeten onderbouwen.

 • Maar in Nederland wordt toch niet meer in procenten gerekend??

  Dit is nu toch de mmol/mol ?????????????

 • @frankvo Deze vraag hebt u hier al eerder gesteld en antwoord gekregen. Telkens herhalen heeft geen zin.

 • Waarom wordt er dan nog in procenten gepraat?

 • @frankvo Sommige zijn het zo gewend, ze vinden de nieuwe standaard maar niets. We kunnen hun niet verplichten in procenten te gaan praten. Wat denk je dat er zal gebeuren als landen die nu de mile hebben deze besluiten om te zetten naar km. Zeker de ouderen zijn dat zo gewend, dus blijven maar over miles praten. Dat een ‘nieuweling’ over procenten begint komt minder vaak voor, maar blijkbaar zit degene die het onderzoek deed nog vast in de oude standaard qua terminologie. Zo erg is dat niet. Je hebt het niet over iets compleets anders. Je vraag was trouwens al in dit topic beantwoord, inclusief een omrekentabel naar de nieuwe standaard.

  @inliner Ik ben wel benieuwd naar je bronvermelding. Ik wil je verhaal best geloven. Er is echter maar 1 maar: Overal lees ik dat de hba1c bij een normaal persoon tussen de 20-38 zit, en bij een diabeet gestreefd wordt naar een waarde onder 53. Jouw verhaal botst naar mijn idee nogal met dit verhaal.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.