Home Forums Verzekering en vergoeding Vraag over Jardiance

Vraag over Jardiance

Ik gebruik al jaren metformine 500mg en Gliclazide 80mg daarnaast spuit ik Tresiba Flex INJ-insuline 600 E = 3ML ‘s avond voor slapen en Trulicity INJ-insuline 1,5 MG= 0,5ML 2x 1 spuit per week elke Zondagochtend. Daarnaast diverse pillen voor mijn hart i.v.m. hartinfarct en vernauwingen. Mijn nieren functioneren niet meer zoals het zou moeten door de suiker nu zou ik het volgende willen weten.
Metformine is dan niet goed voor de nieren als ik deze weg laat kan ik dan niet beter Jardiane gaan gebruiken heb het voorgesteld aan diabettes verpleegkundige maar die geeft aan dat deze niet vergoed wordt door zorgverzekering? Raar want heb de tip gekregen van iemand anders. Graag advies

Vriendelijke dank.

  • daven

  Deze vraag is moeilijk te beantwoorden omdat ieder mens anders reageert op medicatie en ja ook jardiance kan een verminderder werking nieren geven ! verder zal je wel hartmedicatie slikken (waarvan het gros ook niet goed is voor je nieren ) en of insuline zo goed is voor je nieren ? (dat weet ik niet,denk wel beter als die orale medicatie allemaal ) Soms is het moeilijk te achterhalen van welke medicatie /of combinatie van je nieren achteruitgaan .Mijn nieren gingen achteruit van al die hartmedicatie (bloeddrukpillen en aceremmer )Ik heb de keuze voor mijzelf gemaakt om deze medicatie te stoppen en over te gaan op supplementen .(waardoor mijn nierfunctie verbeterd is ,wat wel tijd vergt ) Maar waarschijnijk kun jij hier niet mee stoppen ,dus dat raad ik ook niet aan !Het is soms kiezen tussen 2 kwade in het leven .
  je kunt dus wel stoppen met die metformine en kijken voor wat anders ,maar denk eerder dat je hartmedicatie een grotere boosdoener is (ik ben ook hartpatient en mijn nieren zijn ook niet top,dus ik weet waar ik over praat ) je kunt vragen aan internist wat slechter is voor je nieren meer insuline of andere medicatie ? Maar nogmaals verwacht geen grote sprongen in de verbetering nierwaardes zolang je hartmedicatie slikt (verbetering van je nierwaardes gaat langzaam )

  sterkte ermee !

 • Dankjewel voor jouw info, maar de vermindering van mijn nierfunctie is door de diabettes ontstaan ben later pas hartpatiënt geworden. Ga met artsen in overleg.

   • daven

   Maar dan nog zal al je(hart) medicatie je nierfunctie eerder verslechteren dan verbeteren 😉
   Het een sluit het ander niet uit en als jij slecht gerugeleerd ben in je bloedsuikers zullen je nieren ook niet snel verbeteteren .(maar dat laatste wist je waarschijnlijk al 😉)

   Sterkte ermee 👊

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.