Home Forums Autorijden en CBR Vraag over rijbewijskeuringen voor auto

 • Janine

Vraag over rijbewijskeuringen voor auto

Beste allemaal.
Ik heb sinds 15 jaar een rijbewijs, en deze moet verlengd worden. Hiervoor heb ik een eigen verklaring moeten invullen. Bij elke verlenging moet ik eerst naar de huisarts, dan naar de internist, en dan naar de oogarts.
De 2 specialisten snap ik wel, maar de huisarts niet. Deze doet dezelfde keuringen als de 2 specialisten. Moeten jullie ook altijd 3 keuringen doen? Ik vind dit eigenlijk wel vreemd, vandaar mij vraag. Hartelijk dank voor jullie antwoorden. Mvrgr Janine

  • Ytsma

  Altijd maar 1 of 2. Keuringarts (huisarts) en mogenlijk oogarts. Volgens mij hangt het er vanaf wat de huisarts communiceert met het cbr of nog een extra controle nodig is.

   • Janine

   Oke, dank je wel voor je reactie! Dat zou betekenen dat ik al die jaren teveel aan keuringen heb gehad. Ik vond het al zo vreemd dat alles 3 dubbel werd gedaan al die jaren.

 • Ik heb net de procedure weer achter de rug. CBR zet de formulieren voor je klaar (of stuurt ze je toe). Op elk keuringsformulier is vermeld of je hiermee naar een specialist moet of naar een algemene arts mag gaan zoals de huisarts. Ik heb het diabetesformulier laten invullen door mijn internist, het formulier voor de ogen door de oogarts en dat voor longziekten door mijn huisarts (die is ook behandelaar van mijn astma).

 • Lees ook even mijn ervaring van een paar weken terug.

  • Ytsma

  Vandaag net te horen gekregen dat ik weer voor 5 jaar een rijbewijs heb. Hoefde Alleen maar langs een huisarts. Niet de eigen trouwens want die mag geen keuring doen.

  • Dat de eigen huisarts geen keuring mag doen is onzin.

   Lees de papieren van het CBR er maar op na.
   Ze willen soms niet, maar da’s een ander verhaal.

   Mijn eigen huisarts heeft het “gewoon” gedaan.
   Rijbewijs in 3 weken.

    • Ytsma

    Dat mijn huisarts geen keuring mag doen is omdat zij de papieren er niet voor heeft.
    De keuringsarts die ik 5 jaar geleden had is met pensioen en ze hebben nog niet iemand weer op cursus gestuurd. Mijn oude huisarts keurt nu alleen nog 75+.

    Ik ben dus hier in de buurt bij een andere huisarts in een ander dorp geweest. maar die was het ook al niet gewend om mensen onder de 75 voor een cbr keuring langs te krijgen.

   • Dag Ytsma,

    Je eigen huisarts mag je wel keuren. En als hij-zij wel ingeschreven staat bij het BIG register ( anders ben je geen arts) mag er gewoon gekeurd worden ! Niks “er papieren voor hebben”. Da’s een onzin argument. Zelfs een huisarts in opleiding mag dat. Heb ik de vorige keer gehad.

    Dit schrijft n.l. het CBR er over. Stond in de verwijzing die ik kreeg van het CBR voor de keuring.

    Quote:
    “U kunt zelf een arts kiezen. Maar niet alle huisartsen willen hun eigen patienten kiezen”

  • Janine

  Dank jullie wel allemaal voor jullie reacties! Het is wel bizar, dat het bij de ene persoon vrij makkelijk gaat, en de ander veel gekeurd moet worden en veel info ingewonnen moet worden. Dat is toch wel vreemd?! In iedergeval staat op mijn Cbr ‘ oproep’ rechts op het formulier verwijzing naar keurend arts: Visus. Dan een lijst met vragen en dan weer Verwijzing naar keurend arts: Diabetes. Met ook weer een vragenlijst. Maar daaronder staat weer een blad met: U maakt een afspraak, maak zo snel mogelijk een afspraak met een arts, het mag uw eigen huisarts zijn bla bla etc…
  Maar dan interpeteer ik toch dat ik naar de oogarts en internist moet en wellicht niet naar de huisarts? en dat met die huisarts dan een standaard formulier is met wat je moet doen? Ik ga anders toch maar even voor de zekerheid bellen met het CBR. Nogmaals dank voor jullie reacties! Met vriendelijke groet Janine

  • Ik heb ook een vraag.
   Mijn man is 70 jaar, en heeft vanaf zijn 18e zijn rijbewijs. Sinds 1970 is hij diabeet type 1. Altijd zonder problemen zijn rijbewijs ontvangen. De voorlaatste keer, ingevuld door zijn diabetische arts en controle door de oogarts. Geen Problemen en rijbewijs ontvangen voor 10 jaar. Hij heeft sinds 20 jaar een Osas apparaat en dit werkt goed. Heeft nog maar 2x een apneu per uur. Zijn laatste verlening voor zijn rijbewijs was 5 jaar geleden.

   Ook nu de formulieren en keuringen door arts een oogarts. Deze waren zonder problemen.
   Nu moest hij ook de Osas therapeut een formulier invullen.
   En de verbazing is er nu. Hij moet opnieuw een rijcontrole ondergaan.
   Hij heeft nooit een bekeuring of een ongeluk gehad of gemaakt. Hij rijdt normaal en nu dit.
   Mijn vraag is, hebben meerdere personen een rijcontrole ondergaan of is dit iets van de laatste jaar/tijd

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.