Home Forums Nieuw met diabetes Vraag over werking insuline aanmaak vanuit de alvleesklier

Vraag over werking insuline aanmaak vanuit de alvleesklier

Goedenavond allen,

Sinds kort heb ik te horen gekregen dat ik diabetes hebt vanwege een alvleesklier ontsteking. Ik heb hiervoor anderhalf week in het ziekenhuis gelegen en de laatste 3 dagen gebruik ik weinig tot geen insuline omdat de waardes nuchter, voor maaltijd en 2 uur na maaltijd onder de 7 blijven. Ik eet gemiddeld 100/125 gram koolhydraten op een dag en probeer elke dag rond een uur buiten te wandelen zodat mijn bloedsuiker laag blijft en ik dus zo min mogelijk tot geen insuline hoef te gebruiken. Vandaag heb ik helemaal geen insuline gebruikt. Ben van 3 maals 8 eenheden naar 2 tot 0 eenheden gezakt en voor het slapen begon ik met 18 lang werkende en zit nu op 5 en wellicht morgen op 0. Betekent dit dat mijn alvleesklier zijn werk doet en ik wellicht toch geen diabetes hebt? Ben ook benieuwd hoe de suiker na eten en aanmaak insuline bij iemand die geen suikerziekte heeft werkt? Alvast bedankt voor de reacties en heel veel sterkte!

Groetjes,

Utku

 • Daarnaast heb ik sinds bijna anderhalf week last van wazig beeld. Ik zie de verte redelijk maar dichtbij zie ik gewoon super wazig. Ik kan de tekst, zelfs ingezoomd op mijn computerscherm niet lezen. Ben ik leesbril zie ik wel wat scherper en is het leesbaar alleen dan krijg ik na 5 min al enorme oogpijn en hoofdpijn. De arts wilt nog geen afspraak maken met de oogarts maar ik ben een beetje bang dat mijn oog netvliezen zijn beschadigd? Zijn er mensen met ervaringen over wazig beeld, zo ja hoelang duurt het gemiddeld tot ik mijn scherpe beeld weer terugkrijg?

  Dankjulliewel!

  Groetjes,

  Utku

 • Hoi, wat is je leeftijd, even oriënterend op je ogen?

  Oogbeschadiging heb je niet zomaar, daar staat wel wat tijd tegenover.

  Heb je dm1 of 2 of een andere vorm?

  • Hallo Cruella, bedankt voor uw bericht. Mijn leeftijd is 31. Ze hebben mij nog niet verteld welke diabetesvorm ik heb. 16 en 23 ste heb ik weer 2 afspraken. Maar het lijkt erop dat mijn lichaam wel weer langzamerhand insuline aanmaakt en mijn bloedcellen deze accepteert.

 • Dan ga ik heel hard met je meeduimen dat het goed gaat aflopen. Je bent in elk geval heel goed bezig met waar je invloed op hebt ( voeding en beweging) Petje af hoe je dat oppakt.
  Hopelijk wil je t.z.t. nog een update geven; ik leer graag bij!

  • Hallo Cruella,

   Hartstikke bedankt! Ik wist dat er een mogelijkheid was om de schade te beperken en ik doe hier alles aan. Om te beginnen moet ik heel wat kilotjes kwijtraken dus ben ik gezonder gaan eten en te bewegen. Bewegen zorgt ervoor dat je bloedsuiker omlaag gaat en je dus minder insuline hoeft te spuiten. Daarnaast neem ik nog wel koolydraten, alleen kies ik dan voor de complexe vanwege een tragere werking waardoor mijn bloedsuiker niet meteen omhoog schiet. Met de tijd, na totale herstel van mijn alvleesklier wil ik een koolhydraat arm, eiwit en vetrijk dieet beginnen om zo en kilotjes kwijt te raken maar ook de insuline gevoeligheid te laten toe nemen. Verder heb ik begrepen dat het drinken van kamillethee goed is voor de alvleesklier dus dat neem ik ook. Ik hoop op een volledig herstel en ben er ook heel veel van gaan leren. Dit is voor mij een wake up call geweest. Owja en het belangrijkste is stress vermijden. Stress heeft namelijk negatief effect op je lichaam waardoor je je alvleesklier en lever goed kan beschadigen. Stress was 1 van de factoren van de ontsteking volgens mijn arts.

   Ik hoop op het beste voor iedereen! Groetjes,

   Utku

    • koen

    Volgens mij zou je dan in ieder geval voor nu (ik weet niet veel over het verloop en mogelijk herstel) diabetes type 3c hebben.

    Wazig zicht kan te maken hebben met het normaliseren van de suikerwaarden nadat je een tijd te hoog zat. Dit komt vaak voor en hersteld vaak wel vanzelf na enkele dagen tot weken. Bij 3c weet ik het niet zeker maar bij veel diabeten zal de internist uiteindelijk ook een doorverwijzing geven om de ogen te laten checken.

   • Hallo Koen, bedankt voor uw reactie. Bij diabetes type 3c wordt er niet voldoende of juist geen insuline aangemaakt door de alvleesklier lees ik zojuist in een artikel. Het feit dat ik vandaag geen behoefte heb aan insulinespuitjes betekent toch dat ik voldoende insuline aanmaak, oftewel nog wel een dosis insuline aanmaak? Daarnaast heb ik gelezen dat een alvleesklier een maand of 2 soms meer nodig heeft om volledig te herstellen. Komt het voor dat na een volledig herstel van de alvleesklier weer genoeg insuline wordt aangemaakt? Ik las dat type 3c erger is dan een type 1 of 2 en dat baart me nog meer zorgen. Ik hoop dat dat niet het geval is.

    Groetjes,

    Utku

    • koen

    Mijn excuses als ik u ten onrechte bang maakte. Ik las in uw bericht over de ontsteking en dat gedeelte vond ik terug op de website van het diabetesfonds. Vandaar mijn gedachte aan 3c.

    https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/diabetes-type-3c-na-alvleesklierontsteking

    Het is zo overweldigend veel informatie wanneer je net in aanraking komt met diabetes. En dan nog het onderscheid zien te maken wat ook van toepassing is op jezelf..

    Mocht het 3c zijn kan ik niet zo snel vinden of herstel mogelijk is maar het werd tot voor kort vaak niet herkend en daardoor afgedaan als type 2 (waarbij in gunstige gevallen en goede inspanning op leefstijl gebied herstel mogelijk is). Dat kan een houvast zijn.

    Schrijf je vragen op. Heb je al een diabetes verpleegkundige toegewezen gekregen dan kan je die ten alle tijden met alle vragen bestoken via mail of telefoon. In ieder scenario is het enige wat je zelf kan doen de goede leefstijl vast houden. Wat dat betreft ben je in ieder geval goed bezig!

   • Hallo Koen,

    Bedankt voor uw informatie. Ik heb idd een diabetes verpleegkundige waar ik met vragen terecht kan, echter spaar ik deze op voor de afspraak die ik met haar heb staan. Het is idd heel veel informatie en weet eerlijk gezegd niet wat voldoende insuline aanmaak betekent. Ik probeer mijn huidige gezonde leefwijze aan te houden tot iig mijn alvleesklier volledig genezen is en ik weer mijn scherpe beeld terug hebt gekregen. Daarna wil ik een koolhydraat rijk maaltijd eten en 2 uur erna mijn suiker controleren om te kijken of mijn alvleesklier wel voldoende insuline aanmaakt. Veel meer kan ik niet doen dan gezond eten, meer bewegen en stress vermijden.

    Bedankt voor uw tijd en informatie!

    • koen

    Een kleine aanvulling of 2.

    Buiten het vermijden van stress, gezond en evenwichtig eten en bewegen is structuur in z’n algemeen en het slaappatroon ook zeker het benoemen waard.

    Verder benadruk ik graag nogmaals dat je nu al lijkt te doen wat je kan en dat dat super goed is! In dat proces van bewustwording kan ik nog een overweging meegeven. Je oppert tzt een koolhydraat rijke maaltijd te nemen om je lichaam te checken. Dat suggereert dat je weet dat bij een niet diabeet 2 uur na die maaltijd alles direct ok zou zijn. Zo werkt het natuurlijk niet helemaal. En daarbij klinkt het een klein beetje als uit proberen met je lichaam. Je lichaam is wel kostbaarder dan een oude auto of pc hé. Je zal door testen en onderzoek in het ziekenhuis toch ook wel het antwoord op die vraag krijgen. Ook als je hersteld is het wel een zwakke plek, daar ga je natuurlijk liever niet met de botte bijl in hakken om te checken of die het doet ;)

  • Ben42

  Ik loop de punten even langs, misschien al beantwoord, dan maar dubbel.

  Ogen/zien.
  Bij flinke bloedsuikerstijgingen en dalingen is het mogelijk dat je tijdelijk iets waziger ziet, veel diabeten hebben hier last van, vooral in het begin van de diabetes. Voor het aanmeten van brillen wordt over het algemeen ook geadviseerd om vlak na een diabetes diagnose geen bril aan te meten omdat er dan nog relatief veel veranderd.
  Dit effect wordt veroorzaakt doordat de bloedsuikerwaarde het zien (het vocht in je oog) beinvloed, bij de meeste mensen verdwijnt dit behalve bij grote stijgingen/dalingen of extreme bloedsuikers.
  Bij langdurige diabetes is het wel zo dat er permanente beschadigingen aan het netvlies kunnen ontstaan. Meestal is dit na heel veel jaren diabetes.

  Type 1/type 2 en veel varianten.
  De diagnose ga ik hier niet stellen, maar als het verzoorzaakt wordt door een ontsteking van de alvleesklier zit je in de Type 1 categorie. Die is diabetes die veroorzaakt wordt doordat de alvleesklier niet voldoende insuline meer kan aanmaken.
  Bij Type 2 diabetes is het zo dat de lichaamscellen glucose niet meer voldoende opnemen ook als er voldoende insuline in het lichaam aanwezig is.
  (Type 1 en Type 2 zijn verschillende ziektes en sluiten elkaar niet uit).
  Wel zijn er veel varianten, een gebruikelijke variant bij type 1 is een autoimuum reactie van het lichaam ‘in’ de alvleesklier. In de alvleesklier zitten ‘de’ eilandjes van Langerhans, deze produceren insuline, maar bij een ontsteking, een autoimuum reactie of een flink trauma kan het zo zijn dat er geen of niet voldoende insuline wordt geproduceerd.
  (Varianten zijn Modi/Lada/Type 3/Type 3C, hierbij wordt onderscheid gemaakt naar de oorzaak of de manier waarop de diabetes is ontstaan).
  Type 1 wordt behandeld met Insuline. (Het wordt ook wel IDDM = Insuline Dependend Diabetes Melites).
  Type 2 wordt vaak met medicatie behandeld en soms met insuline. De medicatie zorgt er voor dat de alvleesklier gestimuleerd wordt meer insuline aan te maken, of dat de cellen gestimuleerd worden iets beter de glucose op te nemen, of de darmen iets langzamer gaan werken voor de opname van glucose. Als de orale middelen niet meer voldoende werken wordt ook overgegaan op insuline.

  Honeymoon fase.
  Nu weet ik niet wat je precies bedoelt met een ontsteking van de Alvleesklier, een ‘normale’ onsteking kan namelijk overgaan en dan zou je misschien geen diabeet zijn.
  Maar ook bij diabeten komt het vaker voor dat na een initiele diagnose de alvleesklier weer tijdelijk normaal zijn werk doet, maar dit is dan maar tijdelijk. Dit wordt vaak de Honeymoon fase genoemd, vaak een aantal weken of een aantal maanden.
  Het tijdelijk zonder insuline kunnen is dus niet helemaal ongebruikelijk bij iemand die voor de rest van zijn leven diabeet is. Wat jouw situatie is kan ik natuurlijk niet beoordelen, zeker omdat een deel van jouw situatie zich in de toekomst gaat afspelen.

  In het kort:
  Het wat wazig zien, gaat normaal na verloop van tijd over.
  Als je diabeet bent is dat natuurlijk een kleine ramp, maar je zult er mee moeten leven. Kan dat? Ja dat kan heel erg goed, maar ik zou het liever niet hebben.
  Tijdelijk geen of weinig (externe) insuline nodig, zou de honeymoon fase kunnen zijn.
  Je type diabetes dient door een arts vastgesteld te worden.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • Mooi uitgelegde en uitgebreide reactie van beide Koen en Ben42 👍

 • Hallo Koen en Ben, bedankt voor de uitgebreide uitleg over diabetes. Momenteel gaat het goed met mij. Ik zie nog wazig naar hoop dat dit zsm wegtrekt. Verder spuit ik al 4 dagen geen langwerkende en kortwerkende insuline. Verder ben ik begonnen met wandelen en nuttig nog zeker koolhydraten. Ik begin mij minder snel moe te voelen en ben op eigen initiatief ook 3,6 kilo kwijt geraakt in 2 weken tijd. Ik kies voornamelijk voor de complexe koolhydraten maar nuttig zo af en toe ook zilvervliesrijst en aardappelen. Zodra mijn ontsteking is hersteld wil ik wat minder koolhydraten nuttigen om zo de insuline gevoeligheid te laten toe nemen en daarnaast ook goed af te vallen. 5 weken geleden was ik 115 kilo met een lengte van 178 cm. Momenteel weeg ik 102,2. De eerste kilotjes was ik kwijt door veel water te drinken en veel te plassen. Mijn suikers bleven in mijn bloed waardoor mijn vetreservers werden aangepakt. Heb daarnaast in de ziekenhuis rond 80 uurtjes niks mogen eten en was ik dus in deze periode al heel wat kilotjes kwijtgeraakt(maar niet op de juiste manier). De komende 15 weken wil ik tussen de 15 á 20 kilo kwijtraken. Ik wil uiteindelijk rond de 80 kg zitten. Aankomende vrijdag heb ik mijn eerste afspraak bij de diabetes verpleegkundige en de vrijdag erop bij de arts. Ik hoop dat wat meer duidelijkheid te krijgen over de type die ik mogelijk heb of nog beter niks heb. Ik hoop dat ik niet zit in de honeymoon fase maar dat er uiteindelijk wel voldoende insuline wordt aangemaakt door mijn alvleesklier. Ik wil jullie iig enorm bedanken voor alle reacties en wens jullie allen heel veel sterkte!

  Groetjes,

  Utku

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.