Vragen nav gesprek met dvk • Nieuw met diabetes • Diabetes Trefpunt

Home Forums Nieuw met diabetes Vragen nav gesprek met dvk

Vragen nav gesprek met dvk

Hoi, sinds drie weken per toeval achter de disgnose dm gekomen (bloedprikken nav vage klachten). Twee keer nuchter boven de 7 en een H1dac van 48.
Daarna veel gelezen (mn hier op het forum) en deze week eerste gesprek met dvk gehad.
Nu zit ik met een aantal vragen nav dit gesprek..
Ik hoop dat jullie mij een beetje kunnen helpen.

Zij gaf aan dat mensen zonder diabetes altijd een suikerwaarde (dus ook iet nuchter) tussen de 4-6 hadden. Vaak lees ik dat niet nuchtere waardes max 7,8 mogen zijn. Dit verwart me dus een beetje. Wat klopt nu?

Omdat ik zelf van het meten is weten ben en graag wil meten hoe mn lichaam reageert op wat ik eet, heb ik sinds een week ook een bloedsuikermeter in huis. Ik vind de strips behoorlijk duur, maar ik wil gewoon even weten wat er nu precies gebeurt.
Vaak schommel ik niet nuchter tussen de 5-8, nuchter tussen de 4,5-7,5. Als
Ik te veel suiker eet schiet het wel echt omhoog (een keer 11, een keer 15). Maar ik voel dit verder niet, het is dat ik dit meet.
Na 3 uur zijn de waardes weer richting de 5/6. Hoe ernstig zijn deze hogere waardes nu? (Kan dat moeilijk inschatten omdat je ook leest over nog veel hogere waardes)

De dvk zei dat ik me vooral niet moest gaan lekprikken, maar ik merk dat ik het voor nu erg prettig vind om dit wel te doen. Mn om te zien wat er gebeurt na een maaltijd. Is dit herkenbaar?

 • Hoi,
  De normaalwaarde ( nuchter) voor niet-diabeten is 4-6, voor diabeten 7-9.
  Niet nuchtere waardes heb je enkel als indicatie iets aan als ze echt hoog zijn om verder te onderzoeken.
  Mijn praktijkondersteuner geeft aan om bij maaltijden niet meer dan 3 punten te stijgen, die dan na 2 uur na de maaltijd “genormaliseerd” moeten zijn.
  Dat je in het begin veel test begrijp ik wel, dat heb ik ook gedaan, maar dan steekproefsgewijs.
  Dus 3 dagen in de week, de ene keer voor en na ontbijt, de andere keer voor en na lunch/avondeten. Zo kon ik uitvinden dat ik erg piek op alle brood, bijna niet op volkorenpasta en zilvervliesrijst, ook niet op aardappel
  1 keer per week ( later werd dat eens per controleperiode) hield ik een dagcurve bij.
  Nu prik ik alleen zodra ik symptomen voel van hyper of hypo, om te zien of ik dat goed aanvoel.
  En laatst hield ik het 3 dagen bij toen ik maar moe bleef en bleek dat ik na de maaltijden, erg langzaam zak en dan ineens binnen een kwartier een ( bijna) hypo inschiet. Dus een aanpassing nodig had van de medicatie.
  Maar verder zou ik niet in de paniek schieten, je waardes zijn best heel mooi eigenlijk als ze terugkomen tot 5 a 6!! 👍
  En natuurlijk is het logisch dat je leergierig bent en wilt meten. Duurde bij mij een jaar ongeveer ik ik wist wat alles met m’n waardes deed. Heb er gewoon de tijd voor genomen. Maar het hoeft niet dagelijks, geloof me, je vingers gaan dat niet leuk vinden😉

  Waar koop je je strips en wat betaal je?
  Ik betaal €14.95 voor 50 strips, vaak is er nog wel een kortingcode te vinden. Ik bestel dan bv 4 doosjes van 50 en 2 maal lancetten( a 100 stuks) dan kan ik op 1 x verzendkosten (€4.95) weer even vooruit.

 • Nog even over die niet-nuchtere glucosewaarde:

  https://m.nhg.org/themas/publicaties/laboratoriumdiagnostiek-diabetes-mellitus-type-2-volledige-tekst?redirect-to-mobile=1#:~:text=Bij%20een%20geringe%20verhoging%20van,een%20normale%20nuchtere%20glucosewaarde%20verstaan.

  Daar staat, ik kopieer:
  “De diagnose diabetes mellitus kan worden gesteld als de nuchtere plasmaglucosespiegel op twee verschillende dagen boven de afkapwaarde valt. Ook is er sprake van diabetes mellitus bij een nuchtere plasmaglucosewaarde ≥7,0 mmol/l of een willekeurige plasmaglucosewaarde ≥ 11,1 mmol/l in combinatie met hyperglykemische klachten. Bij een niet-nuchtere plasmaglucosewaarde (op een willekeurig moment van de dag) tussen 7,8 en 11,0 mmol/l moet enkele dagen later de nuchtere glucosewaarde worden bepaald.
  Bij een geringe verhoging van de nuchtere glucosewaarde (tussen 6,1 en 7,0 mmol/l) spreekt men van een gestoorde nuchtere glucose. Onder een gestoorde glucosetolerantie wordt een niet-nuchtere glucosewaarde tussen 7,8 en 11,0 mmol/l bij een normale nuchtere glucosewaarde verstaan.
  Een gestoorde nuchtere glucose en gestoorde glucosetolerantie kunnen gecombineerd voorkomen.
  Een waarde in deze overgangsgebieden wijst op een grotere kans op de ontwikkeling van diabetes mellitus. Bij een gestoorde nuchtere glucose of een gestoorde glucosetolerantie wordt de nuchtere plasmaglucosewaarde na drie maanden in het laboratorium herhaald, bij blijvende twijfel jaarlijks.”

 • Bij een mens zonder diabetes schommelt de waarde tussen de 4 en 8. Voor je eten zit je rond 4 à 5 en twee tot drie uur na het eten stijg je tot 6 à 8, dan daalt hij weer tot 4 naar de volgende maaltijd toe. Dat dalen gebeurt doordat je lichaam insuline afgeeft in de bloedbaan. Als je alvleesklier minder goed werkt, is er te weinig insuline om hoge bloedglucoses weg te werken. Het is daarom zaak om snelle koolhydraten zoveel mogelijk te mijden of zorg eerst voor een goede bodem van vezels en andere langzaam verterende voedingsstoffen om de snelle werking te neutraliseren. Dus geen ijsje op een lege maag, maar bijvoorbeeld wel als dessert. Het is ook handig om je te verdiepen in die langzame en snelle koolhydraten. Kijk bijv op https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten

  Er zijn medicijnen die je alvleesklier stimuleren om meer insuline aan te maken of de omzetting van koolhydraten tot bloedglucose vertragen dan wel de afgifte van bloedglucose vertragen. Als dat allemaal niet genoeg is, is insuline toediening van buiten nodig.

  Een andere oorzaak kan zijn dat er wel genoeg insuline is, maar dat de spiercellen zich niet openstellen voor bloedglucose. Dan worden er medicijnen toegediend om dat te stimuleren. Beweging zorgt er ook voor dat insuline beter wordt opgenomen in de spiercellen.

  Wat is de ellende van te hoge bloedsuikers, ook al is het niet veel. Dat alle fijne bloedvaatjes verstoppen en geen voedingstoffen en zuurstof afgeven aan de andere cellen. Dus eerst schade aan ogen, nieren, handen en voeten. Nu is het geen 1 op 1 relatie, het is persoonlijk. Bij de een doet 16 of 18 niet veel, terwijl bij een ander 12 of 14 al schade oplevert. Je weet alleen niet of je een pechvogel bent, daar kom je pas later achter. Het hoeft ook niet op alle terreinen. Voor de langere termijn is het beter om hogere bloedglucoses zoveel mogelijk te mijden, maar maak er ook geen halszaak van als het een te keer te hoog is. Het leven moet leuk blijven. Blijf vooral hier vragen stellen, er is een hoop ervaringsdeskundigheid.

 • Ik heb hetzelfde gehad. De vraag: kan ik zelf iets doen om te verbeteren? antwoord NEE. Dat was in 2017. Ben toen zelf gaan meten, experimenteren, dieten.
  Al in 2009 schreef internist onno Pijl van het Leids Academisch, mensen met diabetes kunnen zichzelf grotendeels genezen door een juist dieet en veel bewegen. Maar dit gegeven daalt maar moeizaam af naar de huisartsen.
  Succes en blijf ook je eigen weg zoeken.

  groet

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.