Home Forums Bloedsuikerwaarden Vragen over de omnipod

Vragen over de omnipod

Hallo allemaal,
Sinds 1,5 maand ben ik gestart met de Omnipod, na bijna 10 jaar gebruik van insulinepennen.
Ik heb hier echter een paar vragen over, die ze op de poli niet allemaal kunnen beantwoorden voor mij:

– Soms heb ik na het verwijderen van de pod een soort verdikking op mijn huid waar de canule heeft gezeten. Die trekt dan na een dag weer weg en daarna is er nog maar een minimaal plekje te zien waar de pod gezeten heeft. Is dit normaal?
– Ik hoor dat bij velen de pleister na 3 dagen begint los te laten, maar bij mij is het verwijderen vaak pijnlijk en mijn huid erg rood. Zijn hier nog tips voor?
– Laatst wilde ik een verlengde bolus afgeven, maar hierna moest ik de pod wisselen. Dus ik had met de oude pod 2 uur verlengd, maar na 1 uur een nieuwe pod geplaatst, en die gaf de insuline van dat laatste uur niet meer af. Doe ik dan iets fout, of kan je geen verlengde bolus geven en hierna de pod vervangen?

Ik heb nu ook spuitplekken op mijn buik, waardoor me is aangeraden om de pod eens op mijn rug of arm te plaatsen. (been mag niet omdat ik wandel en zwem).
Op de rug lijkt mij onhandig, omdat ik daar zelf niet bij kan. Hoe ervaren anderen dit?
En op mijn arm lijkt mij veel pijnlijker dan de buik, of zit dat tussen mijn oren? Is dit niet lastig met strakke mouwen om daar een pod te hebben zitten?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met mijn vragen.
Ik ben verder overigens wel tevreden over de Omnipod, ik vind het veel handiger dan de pennen en mijn bloedsuikers zijn al iets stabieler. hopelijk gaat het straks nog beter als de pomp eenmaal helemaal goed is ingesteld!

Groetjes, Lavendel

  • Silly

  Hoi Lavendel,
  Ik heb zelf ook meestal een kleine verdikking op de plaats van de canule. Of dit normaal is, geen idee elk lichaam reageert immers anders. Ook bij mij trekt het snel weer weg dus ik maak me er niet druk om.

  Pleister blijft hij mij stevig zitten en ik moet hem er ook voorzichtig afhalen. Huid dicht bij pleister losduwen helpt bij mij. Rode huid heb ik niet echt maar ik heb diverse keren gelezen dat mensen daar tegaderm oid voor gebruiken.

  Verlengde bolus heb ik nog geen ervaring mee. Misschien anders Ypsomed klantenservice bellen?

  De pod draag ik alleen op mijn buik. Geen spuitplekken tot dusver. Wel draag ik op mijn bovenarm een sensor van de freestyle libre. Deze moet je er ook inschieten en daar voel ik over het algemeen niets van. Ook het dragen van strakke kleding hindert me niet. Enige waar ik dan wel af en toe last van heb zijn de bandjes van mijn bh, met aan en uitkleden. Dan heb ik soms geen erg in de sensor en blijft het soms erachter hangen.

  Succes! Hoop dat je hier iets mee kunt.

 • Hi Lavendel,

  Jouw vragen/problemen komen mij erg bekend voor, maar zijn wel op te lossen/beantwoorden :)

  – zelf heb ik ook altijd zo’n afdruk, ik heb niet het idee dat het kwaad kan! Als je er echt last van hebt, zou ik mylife omnipod bellen! Maar komt volgens mij gewoon doordat de huid zich aanpast aan de pod en het naaldje 3 dagen blijft zitten op dezelfde plek!
  – voor de plekken na het verwijderen kan je een extra pleister gebruiken, Tegaderm, kan je bestellen bij Mediq! Die plak je eerst op en dan de pomp er over heen, deze pleister is makkelijker te verwijderen en minder pijnlijk bij mij! Ook helpt het om de pleister niet te verwijderen vlak nadat deze nat is geweest, dan plakt de lijm steviger!

  – je kunt geen verlengde bolus geven en dan de pomp vervangen, dus of eerst de pod vervangen of eerst de bolus helemaal toedienen!
  – zelf heb ik hele goede ervaringen met de pomp op mijn bovenarm, is helemaal niet pijnlijk en ook makkelijk te plaatsen! Ook met strakke shirts heb ik er geen last van :) Maar dat is heel persoonlijk, ik probeer het altijd een paar keer op een bepaalde plek en als het niet fijn is, probeer ik andere plaatsen! Ik wil zelf de onderrug ook gaan proberen, ik weet alleen dat op je bil ook kan, maar dit vind ik niet fijn ivm broekrand en stoten! Onderrug ga ik dus ook testen :) op die manier ondervind je zelf wat je fijn vindt!

  Ik hoop dat je hiermee een beetje geholpen bent!:) mij bevalt de pomp erg goed en gebruik hem nu al een paar jaar!

  Groetjes

 • Hoi,

  Ik heb de Omnipod nu ongeveer een maand. Ik ben nog heel erg aan het zoeken waar ik hem plak. Mijn tip: gewoon proberen!
  Hij zit nu op mijn arm, dat kan prima. Ook met strakke mouwen. Als de pod eenmaal zit, voel ik hem eigenlijk niet meer. Ik vind het ook niet pijnlijker dan op andere plaatsen.
  Ik heb hem ook al eens op mijn rug geplakt. Was niet handig met mijn broek, dus dan maar 3 dagen een rokje of een jurkje aan! :) En als hij opgeplakt zit, hoef je er in principe niet meer bij. Misschien kan iemand je helpen hem op te plakken?
  Ik vind het nog wel lastig om wisselende plekken te zoeken op mijn buik: heel laag kan niet, dan zit je broek in de weg. Hoe hoger hoe pijnlijker…iemand tips??

  Verdikkingen heb ik niet echt.
  En verder gebruik ik Skin Tec om de pleister extra te laten hechten ivm met sportzweet. Mijn huid kan daar gelukkig wel tegen.

  Succes!

  Annemarie

 • Hallo allemaal,

  bedankt voor jullie reacties! :)
  Ik ben nu ook wat meer gerustgesteld over de verdikking op mijn huid.

  Kwebbelaar, wordt die tegaderm ook vergoed door de zorgverzekeraar?
  En plaats je de pod nu op de buiten- of binnenkant van je bovenarm? Want daar heb ik wisselende informatie over. Op de plaatjes zie je dat ze het op de buitenkant plaatsen, terwijl de fabrikant zei dat je deze op de binnenkant van de arm moet dragen ter bescherming.. Dus nu weet ik het niet goed.

  Ik heb deze week voor het eerst de pod op mijn rug uitgeprobeerd, maar de 2e dag zag ik dat de pleister half los hing en ook de canule zat niet meer in mijn huid.. Dus moest helaas een nieuwe pod plaatsen.
  Ik ga het nu eens proberen op mijn arm, want dit was wel een vervelende ervaring. Gelukkig was mijn bloedsuiker nog redelijk onder controle, want je weet natuurlijk niet hoe lang die pod al los geraakt was.

  Annemarie, ik ben dus ook nog heel erg zoekende. Ik heb bij de buik eigenlijk nergens echt pijn bij het plaatsen, alleen soms als ik hem heel erg aan de buitenkant plaats, richting mijn rug. Je kunt ook variëren van links naar rechts, ipv van boven naar beneden. Succes en bedankt voor je reactie!

  Groetjes, Lavendel

 • Hallo,

  Kan iemand me vertellen of je de pod nu op de buiten- of binnenkant van je bovenarm plaatst?

  Groetjes en alvast bedankt,
  Lavendel

  • jako

  Ik plak de pod op de binnen- en op de buitenkant van mijn arm. Ik voel wel altijd even of er genoeg onderhuids weefsel zit, dat der niet direct spieren onder zitten. Ik plak de pod ook wel op de bovenkant van mijn arm, tegen de schouder aan.

 • Beste allen,

  Om de pleister te verwijderen gebruik ik een wattenschijfje met babyolie.
  Wrijf het watje over de pleister aan de zijkant en deze is makkelijker te verwijderen.

  Groet Siets

  • Anouk

  Hoi Lavendel,

  Ik begin deze week met de Omnipod, maar heb al een proefexemplaar gehad en ik had hetzelfde probleem als jij; lastig los te krijgen. Zelfs m’n huid kapot en een dag rood en pijnlijk…. Ik vroeg naar tips bij mijn internist en diabetesverpleegkundige en ze zeiden: een paar uur voor het opplakken goed je huid insmeren met bodycrème. Als het helemaal in getrokken, kun je op die plek de pod plakken.
  Ik ga het deze week ook uitproberen :)

  Groet,
  Anouk

 • Bedankt weer voor de reacties!
  Ik heb de pod nu op de buitenkant van mijn arm geprobeerd. Dit bevalt heel goed :). Ik ben er alleen al een paar keer tegen de deurstijl aangebotst… dat is een beetje raar.
  En ik ben soms bang dat de pod in mijn slaap los gaat zitten, omdat ik vaker als ik wakker word, op de pod blijk te liggen.. Hebben jullie dat ook?

  Spannend Anouk! Hoe bevalt het tot nu toe? Ik ben ook nog niet zo lang geleden met de Omnipod begonnen, maar het bevalt heel goed! Hopelijk dat jij er ook blij mee bent!

  Groetjes,
  Lavendel

  • Anouk

  Hoi Lavendel,

  Ik mocht uiteindelijk pas afgelopen week beginnen met de Omnipod. Ik moet zeggen dat het me niet tegenvalt! De waarden zijn redelijk, alleen ’s nachts nog niet op orde. En ik heb geen last van de pod om m’n lijf, voel ‘m eigenlijk niet…
  Om de pleister los te krijgen is inderdaad babyolie nog een goede tip :) Verder ga ik gewoon alle plekken proberen waar ik normaal ook zou spuiten… Behalve m’n been en onder de broekriem, dat vind ik niet zo praktisch.

  Groetjes,
  Anouk

 • Hoi Anouk,

  Hoe bevalt het nu met de Omnipod?
  Ik ben nog steeds tevreden. Ik heb alleen nog veel te veel hypo’s, dus daar moet ik nog een beetje aan sleutelen.
  De babyolie werkt inderdaad goed om de pleister los te krijgen, heb het ook niet altijd nodig.

  Gaan jullie ook gewoon in bad met de pod? Ik ben steeds bang dat de pleister dan losweekt. Ben benieuwd welke ervaringen anderen hiermee hebben.

  Groetjes,
  Lavendel

  • Anouk

  Hoi lavendel,

  Ik ben ook tevreden met de omnipod, alleen bij mij ook nog geen stabiele waarden… maar doordat ik nu nog 7 keer per dag meet, kom ik er snel achter en kan ik bijstellen.
  Ik merk wel dat de hypo’s en hypers heftiger voelen. Een hypo merk ik pas bij 3,0 terwijl ik normaal bij 4,5 al wel bij moest eten omdat ik trillerig wordt. Heeft voor en nadelen ;)

  Als ik de pod op mijn arm plak, doe ik dit op de achterkant. Dus als ik mn arm omhoog doe, plak ik m onderop.

  De waarden worden voor mij beter als ik steeds hetzelfde en op dezelfde tijd eet op een dag, zodat ik weet hoeveel ik moet bolussen. Maar mijn onregelmatig werken (ook slaapdiensten) helpt daar niet echt bij. Iemand anders daar ervaring mee?

  Groetjes,
  Anouk

 • Hoi Anouk,

  Dat 7x per dag meten heb ik in het begin ook gedaan. Momenteel meet ik 4x per dag en soms vaker ivm mijn vele hypo’s, maar ik merk dat het prikken steeds lastiger gaat… vervelend!
  Hopelijk zijn jouw waarden snel stabieler!

  Ik plak de pod ook op de achterkant van mijn arm. Toevallig afgelopen weekend voor het eerst opeens een storing gehad, waardoor ik de pod direct moest deactiveren… Maar goed dat ik reservespullen bij had!

  Ja die regelmaat is voor mij ook herkenbaar, ik werkte ook onregelmatige diensten, maar sinds kort heb ik ander werk en hoef ik gelukkig geen nachten meer te werken, alleen dagdiensten en avonddiensten. Ik hoop dat dat me helpt beter ingesteld te raken. Maar je kunt wel met de pomp verschillende basaalprofielen maken, die je afstemt of je een vroege, late of nachtdienst draait bijvoorbeeld. Maar dat moet je allemaal eerst zelf uitzoeken hoe dat voor jou werkt en hoeveel insuline je dan nodig hebt.
  Ook met bijv. vakanties, feestjes en dergelijke heb ik veel sneller hypo’s of hypers doordat er geen ritme meer is of door spontane dingen. Dat is wel moeilijk vind ik..

  Groetjes,
  Lavendel

  • liesvb

  zelf gebruik ik banden om mijn arm om de pod te ‘fixeren’, vind ik zelf heeel prettig.
  Onder andere hier te koop: http://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/omnipod-bandjes

  • Rob C

  Hmm, ben ik nu de enige man die hier reageert? 😳. Iig ben ik blij met de baby olie tip. Ik heb vaak meer dan drie dagen rode vlekken en jeuk. Ik wil de pod het liefst alleen op de buik pakken. Op mijn arm heb ik mijn freestyle Libre sensor en miaumiau zitten. Ik vond de rug minder ivm sommige stoelen zoals in de auto. Ik heb nog wel een tip. Gebruik alsjeblieft sensors ipv bloed prikken. Dat geeft zo veel meer inzicht in je bloedsuikerspiegel door de dag heen. Ik heb daar echt veel van geleerd, zoals hoe mijn basaal beter in te stellen en dat ik bij meeste maaltijden beter 15 min ervoor kan bolussen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.