Home Forums Bloedsuikerwaarden Vreemde (tegenstrijdige) bloedsuikerwaarden

Vreemde (tegenstrijdige) bloedsuikerwaarden

Hallo allemaal,

Ik ben 51 jaar oud en heb nu zo’n 11 jaar Diabetes-2 en nieuw op dit forum. Mijn waarden waren vrij goed onder controle met medicatie Metformine en Tolbutamide.

Sinds kort heb ik een nieuwe, drukke baan waarbij ik 90% thuis werk. Uiteraard beweeg ik hierdoor een stuk minder en is er ook de nodige stress. Dit heeft uiteraard grote invloed op de waarden.

Dus in overleg met de huisarts test ik nu iedere ochtend nuchter en gedurende de dag ook 1-2 keer. En nu komt het vreemde. Als ik mij keurig gedraag qua eten dan is mijn waarde hoger (nuchter 9-11) dan als ik een keer heb gezondigd. Gisteravond een wijntje en wat lekkers op (niet verantwoord, ik weet het, maar aan het einde van een drukke week vind ik dat ik dit verdiend heb en het zorgt ook voor ontstressen). En wat schertst mijn verbazing? Vanmorgen een waarde van 8,3!

Ook als ik gedurende de ochtend nog niet gegeten heb maar wel een stuk ben gaan fietsen (doe ik voordat ik thuis aan het werk ga) dan is mijn waarde na het bewegen hoger dan de vroege meting vlak na opstaan. Ik meet dan een klein uurtje na het bewegen.

Heeft iemand een verklaring hiervoor? Uiteraard ga ik het bij de huisarts neerleggen, heb daar over anderhalve week een opvolgingsgesprek mee.

  • Volgens mij zijn dit hele normale reacties van het lichaam want bij mij werkt dat ook zo.
    Ik ben natuurlijk geen arts maar heb wel mogelijke verklaringen bedacht.

    Ik vermoed dat het te maken heeft met de afgifte van glucagon door het lichaam. Als je gaat fietsen zonder van te voren te eten raakt je lichaam wel enigszins in de stress want er is geen brandstof en je bloedsuiker gaat dalen. Om dat te compenseren geeft het lichaam glucagon af en stijgt de bloedsuiker (kan behoorlijk hoog worden!)

    Met alcohol is het volgens mij zo dat je lichaam het heel druk heeft met het afbreken van de alcohol dat er geen ruimte is om de koolhydraten om te zetten. Dat gebeurt dan pas nadat de alcohol is afgebroken. Ik denk dat het daar iets mee te maken heeft. Ik heb bijvoorbeeld als ik ’s nachts een boterham eet ofzo, een hele lage nuchtere waarde omdat het lichaam ’s nachts ineens meer insuline aan moest maken als reactie op het eten.

  • Bedankt voor de reactie. Klinkt plausibel!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.