Home Forums Nieuw met diabetes Vriend met diabetes

Vriend met diabetes

Hallo,

Ik ben nieuw hier. Ik ben een meisje van 20 jaar en ik heb een vriend met diabetes. Het gaat de laatste tijd niet zo goed met zijn diabetes. Hij vergeet onder andere zijn insuline in te nemen. Hij heeft hierdoor erg veel klachten.

Ik ken niemand met diabetes. Dit is dus de eerste keer dat ik het zo van dichtbij meemaak. Hij praat er liever niet over waardoor ik mijn informatie via internet etc. opzoek. Als ik er wel naar vraag zijn zijn antwoorden erg aangebrand. Hierdoor durf ik het ook niet te vragen om ruzies te voorkomen. Maar toch hebben we vaak akkefietjes, waar hij dan lelijke dingen zegt dat ik bijvoorbeeld niet geef om hem en zijn diabetes. Terwijl dat wel zo is. Ik wil hem altijd helpen en er voor hem zijn zover het kan, maar het gaat niet lukken als hij mij niks vertelt. Ik weet niet of ik nog langer zo gelukkig ben in deze relatie en wil graag weten hoe ik hier mee moet of kan omgaan.

Gr.

 • Zoek maar eens op slechte regulatie en stemmingswisselingen, het lijkt erop dat hij zelf zijn diabetes nog niet geaccepteerd heeft en het onterecht gaat afreageren op jou.

 • Beste aliciams

  Ik ben het eens met Markpompje, je vriend lijkt met de acceptatie te worstelen. Vervelend voor je! Misschien zijn hier mensen die ervaring hebben met hulp hierbij door bijvoorbeeld de POH-er GGZ bij de huisarts, een cursus of psycholoog?
  Op dvn.nl vond ik dit voor je: dvn.nl/Wat-is-diabetes/Psychische-klachten/Acceptatie Misschien staan daar tips bij om met je vriend eens te bekijken?

  Succes!

  • Momo

  Dit klinkt inderdaad als een nare situatie, waar jij je vast heel machteloos bij voelt.
  Jij kunt dingen niet voor hem oplossen of gevoelens veranderen. je kunt hem daar wel bij helpen en het is belangrijk dat hij dat weet. Als hij je niet toelaat dan kun je niets voor hem betekenen. Hij is degene die de eerste stap moet zetten en die moet inzien dat hij een probleem heeft waarbij hij hulp nodig heeft. Het is dus allereerst van belang dat je vriend zelf toegeeft dat het niet goed gaat. Als hij er niet met jou over wil praten dan misschien wel met iemand anders die hij vertrouwt? Met een huisarts, goede vriend, iemand anders met diabetes, iemand op het werk etc.

  Geef de moed niet op, maar vertel hem wel heel duidelijk wat je ons nu ook hebt verteld: je staat voor hem klaar, maar je kunt hem alleen helpen als hij dat toelaat.

 • Wat lief dat je je helemaal op dit forum aanmeldt voor hem!

  Als ik het zo lees, dan denk ik wel dat hij misschien ook met anderen met diabetes moet gaan praten, niet alleen jij. Ik ben actief op besloten Facebookgroepen met allemaal lotgenoten. Dat helpt mij erg met accepteren. Misschien ook een idee voor hem of voor jou? En wat Momo ook zegt: praat er met hem over. Diabetes is gewoon k*t en als hij er niet over praat gaat het heus niet ineens weg.

  Succes, meid.

   • Sky

   Gesloten account
   Ik ben ook nieuw hier en ben al 40 jaar getrouwd met een diabeet. Ook mijn man heeft erge last van stemmingwisselingen. Nu is mijn vraag aan jou, me hebt het er besloten clubs op Facebook? Kun je me een paar groepen aanraden? Ik ben namelijk benieuwd hoe andere partners er mee omgaan.

 • Hi Sky, ik ben hier ook naar op zoek. Heb je inmiddels al een support groep gevonden?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.