Home Forums Bewegen waarden lopen weer omhoog na het sporten

 • martje

waarden lopen weer omhoog na het sporten

Sinds 2 maanden spuit ik langwerkende insuline bij diabetes type 2. Tegelijk ben ik begonnen met het gebruiken van de Freestyle Libre sensor. Normaal gesproken zit ik na het avondeten op waarden van 10 tot 12 (nog niet helemaal ingesteld). Als ik dan in de avond ga sporten (ca 1 uur) en na afloop via de sensor mijn waarde bepaal zit ik voor mijn doen laag, ca 6.0/6.5. Maar als ik daarna ga douchen zonder te eten, zit ik een uur later zo weer op 9.0 Hoe kan dit? Ik snap dat ik direct wat kan eten, ik ben nog aan het uitvogelen wat voor mij goed werkt, dus tips zijn welkom 😊.

 • Hoi Martje

  De langwerkende insuline geeft je een ‘stabiele’ basishoeveelheid aan insuline in je lichaam. Als je sport gaat je waarde omlaag, maar als jij in het algemeen te weinig insuline in je lijf hebt zal je bloedsuiker uiteindelijk weer stijgen naar een waarde die voor jou gemiddeld en normaal is.

  Bovendien lees ik dat je in de avond sport. Als je de langwerkende insuline ook in de avond spuit, zou het kunnen dat deze later op de dag een beetje aan het uitwerken is, en dat je bloedsuiker daardoor stijgt.

  Ik denk, en ik hoop voor je, dat dit vanzelf verandert op moment dat je beter ingesteld bent.

  • martje

  Hoi Anne, dank voor je reactie. Ik spuit inderdaad de Toujeo ’s avonds. Fijn dat ik wss niet iets verkeerd doe.

  P.s: heb ik zojuist jouw columns gelezen? Ik herken de profielfoto. Ze zijn leuk geschreven en ik heb er veel aan.

 • Nee hoor. Je doet niets fout. Dat je sport is juist super goed! Ook al hebben je bloedsuikers er misschien niet direct baat bij, sporten blijft gezond.

  Dankjewel dat je de columns leuk geschreven vindt en goed om te horen dat je er iets aan hebt!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.