Home Forums Bloedsuikerwaarden Waarden nuchter hoger dan gedurende de dag

 • lelia

Waarden nuchter hoger dan gedurende de dag

Ik heb een vraag: mijn zuster heeft Dt2 en een aantal maanden geleden was ik bij haar en zij stelde voor mijn bloed eens te prikken. Ik bleek 9,1 te hebben( had wel een uur ervoor een Magnum achter de kiezen). Toch maar zelf zo’n meter gekocht en zelf gaan meten. Gedurende de dag zwabbert de waarde tussen de 5.2 en 7.9. Ik let daarbij wel op mijn koolhydraten. Na een reep chocolade gaat ie boven de 9.0. Maar nu komt het rare: gisteravond 2 uur na de maaltijd meer ik 5.3. Daarna 10 uur niets gegeten en ochtend er op 6.1. Ontbeten en 2 uur later 5.2. Ik snap niet hoe dit kan. Heeft iemand een idee?

  • Ben42

  Hallo Lelia,

  Er zijn meerdere mechanismen die invloed hebben op de bloedsuikers. Voedsel wordt voor het grootste deel verwerkt enkele uren na het eten, maar een klein deel van het voedsel wordt uren na het eten pas opgenomen.

  Een ander mechanisme is de lever. De lever helpt mee om de bloedsuikers stabiel te houden door suiker vrij te geven. Dit soort stofwisselings effecten gaan ook door lang nadat je gegeten hebt.

  De nuchter waarde (vooral in de ochtend) kan dan ook hoger zijn dan op andere momenten van de dag.

  Een correct gemeten bloedsuikerwaarde van 9.1 is nog niet extreem hoog. Maar wel lichtelijk zorgwekkend te noemen, Zelfs na een maaltijd. Deze waarde is in ieder geval een reden om het in gaten te houden.

  Dit is een berichtje van iemand die geen medicus is, verder is dit een berichtje (van Ben) op het internet en zoals met alle berichten op het internet lees ook dit bericht met enige voorzichtigheid.

  Vriendelijke groet,
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.