Home Forums Nieuw met diabetes Waardes na jaren plotseling ontregeld

 • Booo

Waardes na jaren plotseling ontregeld

Mijn man heeft db type 2. Nu na ongeveer 12 jaar goed ingesteld te zijn, zijn de waardes ineens ontregeld. Bij de praktijkondersteuner was het s’middags in eens 14 terwijl hij altijd goed was ingesteld. Nu heeft hij een verhoging van de metformine gehad van 2 x daags 500 Mg naar 3 x daags 500. Mijn vraag is eigenlijk: kan de waarde plotseling zo verhoogd zijn, zonder aanwijsbare verklaring? En hoe lang duurt het voor deze verhoging gaat werken, hij gebruikt deze hoeveelheid sind woensdag en we merken geen verbetering. (We hebben ooit zelf een meter aangeschaft) vanmorgen was het nog 9.9 nuchter.

  • jeroen

  Meestal hebben plotseling verhoogde bloedglucosewaarden een aanwijsbare oorzaak.
  Het meest voor de hand liggend is voeding, maar als de waarden gedurende de hele dag verhoogd is dat niet echt aannemelijk. andere oorzaken kunnen zijn: een ander beweegpatroon (en dan met name vermindering van beweging, bijvoorbeeld de hond niet meer uitlaten omdat die weg is), een ontsteking, infectie, of ziekte, of recent toegevoegde medicatie ( er zijn heel veel medicijnen die de bloedglucosewaarde kunnen beïnvloeden).
  ook stress kan tot hogere bloedsuikers leiden.
  Een verhoging van de dosering Metformine zal alleen maar effect hebben als de insulinegevoeligheid van de cellen af is genomen, en dat gebeurt doorgaans niet plotseling.

  • Booo

  Bedankt voor uw reactie. We hebben inmiddels gemerkt dat de metformine is aangeslagen. Waarschijnlijk is het dus na de vorige controle sluipend minder gegaan. Dit in tegenstelling tot we eerst dachten.

  • Anoniem
  • Inactief

  Ik heb type 2 db sinds begin 2011. Tot begin 2015 heb ik metformine genomen, was goed ingesteld maar had veel bijwerkingen. Begin 2015 overgestapt op glimepiride. Het begin ging goed tot ik in juni plotseling en volledig onverklaarbaar snel steeg qua waarden. In 3 maanden van HbA1c 6,5% (48) naar 7,7% (61). 11 augustus ben ik begonnen met het spuiten van Lantus, 2 sept kijken we verder wat en of er nog wat moet gebeuren. Mijn waarden zakken, behalve die na de maaltijden. Volgens mijn endocrinoloog komt het soms voor dat een goed ingestelde diabeet t2 ineens niet meer goed reageert op tabletten en over moet op insuline. Soms is daar geen verklaring voor en soms blijkt de diagnose type 2 toch niet juist. Het zou dan bijv om LADA db kunnen gaan, vooral bij jongere type 2 diabeten zonder noemenswaardig overgewicht. Voor de behandeling maakt dat niet uit. Zowel t2 als LADA diabeten kunnen op een gegeven moment insuline nodig hebben omdat tabletten alleen niet meer voldoen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.