Home Forums Nieuw met diabetes Waarom is alcohol slecht, ik krijg juist lage waardes

Waarom is alcohol slecht, ik krijg juist lage waardes

Hallo,

Sinds begin dit jaar blijk ik diabetes te hebben. Uiteraard komt er een hoop op je af, maar langzaam maar zeker wijzen steeds meer dingen zich, word ik beter in de alternatieven vinden etc.
Wat mogelijk uitmaakt is dat ik metformine slik en niet spuit.

Er is echt 1 concept wat nog niet wil bezinken is het effect van alcohol op je glucose. Laat ik een beginnen met dat ik snap dat alcohol überhaupt niet gezond is. Ik ben geen groot drinker en ik ben niet op zoek naar rechtvaardiging om te mogen zuipen. Sommige mensen denken dat dat de reden is dat ik dit vraag, maar ik wil gewoon weten hoe t werkt.

Er is mij verteld: “Martijn, nu moet je ook voorzichtiger zijn met alcohol, want anders nare dingen”. Dus dat heb ik braaf gedaan in t begin, 0 alcohol. Toen kwam er een verjaardag en wilde ik leren wat er gebeurd als ik een klein beetje afwijk van het super strikte protocol. Ik heb een stukje taart genomen (veel suiker), zooi nootjes en nog wat dingen welke niet erg gunstig zijn. En drie bier.
Volgende dag ga ik even meten: 4.7! Ik zit normaal op 6-6.5! Dat is “beter”, niet slechter. Geen misselijk of andere bijwerkingen in any way.

Vorige week had ik een verjaardag. Verspreid over een hele avond (20:30 -> 02:00)zat ik op 5 bier. Stukje gebak weer en een mooie hoeveelheid frituursels. Volgende ochtend meten: Wederom laag, rond 5.

Nou, dit vind ik dus verwarrend. Ik voel absoluut niets negatiefs, ik constateer lage cijfers, maar toch is dit slecht?

Ik heb rond gezocht, maar daar vind ik enkel dat als je drinkt je in een hypo kunt eindigen en verder niet echt iets wat matcht met wat ik ervaar. Ik heb begrepen dat je met de metformine niet echt een hypo kunt krijgen, is dat het verschil? Is er iemand die de principes die hier van toepassing zijn kan uitleggen in mijn context?

Ik ben nooit een wilde drinker geweest, 10 bier op een avond red ik zo goed als nooit, dus bescheiden drinken was al redelijk de standaard, maar ik snap niet hoe “Alcohol is slecht, gevaarlijk!” en “Gene negatieve reactie en lage glucose” tegelijk bestaan.

 • Hoi, hieronder staat het duidelijker uitgelegd vanuit de alcoholkant.
  Matig gebruik kan, maar 4 op een avond is teveel, dat zouden er beter 2 kunnen zijn. Je glucose gaat kortdurend omhoog, vervolgens langdurig omlaag. Dat in combinatie met een diepe slaap, waaruit je niet wakker wordt van een hypo, plus dat het effect van de hypo urenlang aanhoudt, omdat de lever tijdens de afbraak van alcohol geen/ weinig glucose produceert.
  Daarnaast de koolhydraten van de nootjes is en en en. Het is dus niet per definitie superslecht alswel dat de hoeveelheid telt en het effect urenlang aanhoudt. Van de alcohol slapen er veel nogal diep, waarin je dus niet wakker wordt van een hypo en dat is gevaarlijk.

  https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/items/details/alcohol-en-diabetes

 • Bedankt voor je reactie :)

  Je glucose gaat kortdurend omhoog, vervolgens langdurig omlaag

  Maar wanneer je alcohol drinkt, is de lever ‘te druk’ met het afbreken van die alcohol en maakt dus minder glucose, waardoor een hypoglykemie kan ontstaan

  Oke, die combinatie snap ik, maar volgens de huisarts zou een hypo met mijn medicatie dus niet echt mogelijk moeten zijn. Nou drink ik gerust een Raddler tussendoor (0% alcohol, 0% suiker, prima te doen!) en ik heb bijv gister Jupiler gedronken waar redelijk laag koolhydraten in zit, en ik heb goed gegeten (BBQ, bijv geen brood erbij).

  Dat lijkt me dan allemaal niet zo erg voor mijn hoeveelheid diabetes? Ik denk dat er verschillende intensiteiten zijn? De metformine die ik krijg is niet een hoge dosering.

  Vooralsnog zijn dit soort avonden uitzonderingen, maar ik denk dat ik de volgende keer eens een soort dagboek (maar dan per uur) ga bijhouden en dan eens beter te leren hoe specifiek ik er op reageer. Ik heb zo’n prik metertje dus dat gaan m’n vingers vast niet waarderen, maar ze leren er maar mee leven, dat moet ik namelijk ook.

  Van dit stukje moest ik een beetje grinniken:

  Patiënten die al diabetes type 2 hebben, hebben volgens onderzoek baat bij een matig alcoholgebruik, van met name wijn. Dit wil zeggen maximaal 21 eenheden per week voor mannen

  Ze noemen 21 eenheden per week matig?! Zelfs als ik m’n best doe red ik dat niet.

 • Ik denk dat dat te erg van de alcoholkant werd bekeken idd!
  Over de metformine: het is de combinatie.
  Even gekopieerd van de apotheek: “Beperk het gebruik van alcohol. Een grote hoeveelheid alcohol kan samen met metformine een ernstige verstoring in het bloed veroorzaken: een melkzuuracidose. De verschijnselen van een melkzuuracidose zijn misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, snelle ademhaling en bewustzijnsverlies”.

  Kortom denk ik dat het belangrijkste is bewust te genieten van goede dingen en die op een gezonde ( betekent vaak gewoon matig) manier toe te passen in je leven.

 • Ja dat probeer ik ook. Voor een verjaardag een extra gezonde maaltijd ofzo. En een zooi gewoontes aanpassen. I.p.v. een zak chips een alternatieve snack. Ik heb een tijd een dagboek bijgehouden en daarmee naar de dietiste en daar krijg ik het compliment dat ik zeer goed bezig was :) En ik blijf leren. Groot verschil bleek regelmatiger minder eten. Niet perse het avontuur waar ik naar op zoek was, maar een leerzaam avontuur desondanks!
  En ik ga me eens verdiepen in het “melkzuuracidose”, des te meer ik kan balanceren, des te beter :) Alles wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.

  • johnny

  Kijk eens bij
  Beter met diabetes2.nl
  En
  LCHF voor beginners nl revised

  Je vindt er veel voor lekkere gezonde voeding

  • johnny

  Correctie Brochure, moet zijn

  Betermetdiabetes2

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.