Home Forums Lichamelijke complicaties Waarschuwing voor Omeprazol gebruikers

  • BertR

Waarschuwing voor Omeprazol gebruikers

Beste mensen,

Diabetici krijgen heel vaak een maagbeschermer voorgeschreven. Op zich genomen natuurlijk prima, maar…….
Ik gebruik al jarenlang Omeprazol. Sinds een aantal maanden heb ik echter steeds meer last gekregen van mijn darmen met ernstige buikloop tot gevolg. Zo ernstig dat nu sprake is van een invaliderend ziektebeeld. Onlangs een coloscopie onderzoek ondergaan om vast te stellen of er sprake is van tumoren, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, of iets dergelijks. Tijdens de scopie zijn er biopten genomen uit het slijmvlies om na te gaan of er wellicht sprake zou kunnen zijn van microscopische colitis.
Toen de internist mij onlangs vertelde dat hij eerst de uitslag van het pathologisch onderzoek van de biopten wilde afwachten alvorens nieuw onderzoek aan te vragen, maakte hij mij niet echt gelukkig. Darmonderzoeken zijn niet bepaald prettig en zeker niet als het de dunne darm betreft.
Omdat ik weinig kennis/inzicht had m.b.t. colitis heb ik over beide vormen de kennis op dit gebied bestudeerd van enkele universiteitsklinieken in de wereld. Daarbij kwam ik een tweetal casussen tegen over patiënten met soortgelijke klachten als bij mijzelf. Deze patiënten gebruiken Omeprazol in combinatie met NSAID-medicijnen zoals bv Ibuprofin. De klachten bij die patiënten waren binnen enkele dagen verdwenen nadat gestopt was met de genoemde medicijnen.
Dat gelezen hebbend, heb ik de bijsluiter van Omeprazol op internet opgezocht en toen viel ik al lezend bijna van mijn stoel van verbazing.
Het blijkt dat dit medicijn alleen langdurig mag worden gebruikt onder nauwlettende aandacht van de huisarts of specialist. Bij gebruik langer dan drie maanden is er kans op tekorten aan magnesium, kalium en/of calcium. Bij gebruik langer dan een jaar loop je kans op botbreuken als je al last hebt of krijgt van osteoporose!!!
Voorts kwam ik medische publicaties tegen waarin het gebruik van Omeprazol mensen gevoeliger zou maken voor COVID- besmetting langs orale weg en voor andere darminfecties doordat het maagzuur wordt geremd.

Welnu, ik slik al heeeel veel jaren Omeprazol want, zo zei mijn huisarts, dat beschermt je heel goed. Tegen de achtergrond van de buikloop problemen heb ik besloten om hier vooralsnog onmiddellijk mee te stoppen en de internist te gaan vragen welke alternatieven ervoor zijn of extra controles hij noodzakelijk acht om eventuele negatieve invloed van dit medicijn te achterhalen.

Dus beste mensen, als jullie langdurig Omeprazol gebruiken en bv vermoeidheidsklachten, pijnlijke spieren (door magnesiumtekort) of buikloop hebben, dan is raadplegen van de huisarts beslist nodig.
Zodra er duidelijkheid is over de oorzaak van mijn problemen zal ik dat hier melden.

Met groet,
Bert

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.